reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Proszę o interpretację wyników

bo jeśli dochodzi do owulacji i ciałko żółte pęka a ono wydziela progesteron to on dopiero musi zacząć rosnąć czyli 7dpo jest szczyt progesteronu a jak nie dochodzi do zapłodnienie to potem już spada do miesiączki
Aha to w sumie progesteron 7 dpo świadczy o tym czy doszło do zapłodnienia czy nie. Jeśli jest wysoki powyżej 20 to czyli sie udało jeśli poniżej to że spada miesiączke ?

reklama
Aha to w sumie progesteron 7 dpo świadczy o tym czy doszło do zapłodnienia czy nie. Jeśli jest wysoki powyżej 20 to czyli sie udało jeśli poniżej to że spada miesiączke ?
Nie do końca świadczy o zaplodnieniu. Tego się dowiesz dopiero robiąc test albo beta HcG. 7dpo po prostu jest szczyt progesteronu i po nim wiemy czy owulacja była ( słyszałam że jak jest poniżej 10 to jest słabej jakości ale dziewczyny zachodziły nawet przy wartości 8ng )

Nie do końca świadczy o zaplodnieniu. Tego się dowiesz dopiero robiąc test albo beta HcG. 7dpo po prostu jest szczyt progesteronu i po nim wiemy czy owulacja była ( słyszałam że jak jest poniżej 10 to jest słabej jakości ale dziewczyny zachodziły nawet przy wartości 8ng )
Aaaa rozumiem. Pewnie ginekolog dlatego kazała przyjść 20 DC żeby sprawdzić progesteron bo mówiła że owulacja wypada przeważnie 14 DC.

Nie. Jesli progesteron jest wysoki 7 dpo to swiadczy, ze owulacja byla.
Jesli bedzie niski progesteron, a np lekarka uwidoczni cialko zolte w jajniku (czyli pozostalosc po owulacji), to znaczy, ze mozesz miec niedomoge lutealna i wtedy trzeba by bylo brac progesteron, bo moze ewentualna ciaza sie nie zagniezdzic lub moze dojsc do poronienia w niedlugim czasie.

Nie. Jesli progesteron jest wysoki 7 dpo to swiadczy, ze owulacja byla.
Jesli bedzie niski progesteron, a np lekarka uwidoczni cialko zolte w jajniku (czyli pozostalosc po owulacji), to znaczy, ze mozesz miec niedomoge lutealna i wtedy trzeba by bylo brac progesteron, bo moze ewentualna ciaza sie nie zagniezdzic lub moze dojsc do poronienia w niedlugim czasie.
Przyjmując że owulację miałam 13,14 DC a wizytę mam 20 DC to będzie już chyba za późno aby zobaczyć na USG czy owulacja była ?

reklama
Do góry