reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2011

a mój po porodzie tak ssał cyc,że się krztusił, a jak baba chciała go na sale wziąć do siebie i go brała, to cycy nie chciał puścić, a ona pociągła i mało mi nie wyrwał sutka... głupia baba, inna to wpychała mu palce ze mną żeby puścił :-)to taki głodomór szkoda,że nie chcę cycki, bo poczuł butle naprawdę przykro mi :-(

reklama
mój po mimo smoczka nie jest takim nałogowcem,że do snu potrzebuje, czy tak na co dzień czasem mu dam jak już marudzi także bez smoka umie żyć :-)

A ja jednak mojemu Arturowi smoczek dałam, kiedy zauważyłam, że wszystkie inne sposoby wyciszenia nie działały.
Pepsi, słyszałam od położnej, że jak już ssanie piersi jest opanowane, to smoczek nie zaburzy karmienia.
On od porodu ma silny odruch ssania i nie zauważyłam, żeby teraz ssał z mniejszą siłą, wręcz przeciwnie.

Mycha ciesz się kochana ze śniadanka;) mój odkąd teraz jest w domu to wstaje raniutko jak ja i Wiki, robi mi śniadanko aż miło;)

Nimfii ja też poproszę przepis na toffie bez pieczenia!

Gola moja Wiki też dobra aktorka jak goście są to ona jak aniołek, a jak nikogo nie ma to czadu daje

Umówiłam się z panią podolog na konsultację (bezpłatną) co do moich palców i ma mi powiedzioec co mam z nimi zrobić :)

Wiki jadła o 13:30 6min i już nie chciała kurde muszę ją po śpiącemu brać. chyba przełożę szczepionkę jutro bo ona taka dziwna

Weszłam w spodnie siostry chudszej ode mnie o 10cm w biodrach:D tylko ten głupi brzuchal brzydko wygląda a tak wyglądam szczuplej niż przed ciążą

co do smoczka to moja już w szpitalu smoczka ssała ale nie ma go ciągle w buzi, najczęściej tylko usypia ze smoczkiem i pieluszką

Ostatnia edycja:
Angun, ja nie twierdzę, że zaburzy tylko, że pierś zaspokaja potrzebę ssania, przynajmniej w naszym przypadku. Lena nie zna ani smoczków uspokajaczy ani smoczków od butelki i mam nadzieję, że tak zostanie, choć tak jak pisałam obawiam się czy nie zacznie ssać kciuka.

ja ze smoczkiem nie miałam wyjścia. Już w szpitalu ssał tak długo pierś, ze nawet jak do toalety poszłam to ładował paluszki do buzi, najchętniej siedziałby na mnie noc i dzień, a kciuka odkrył bardzo wcześnie i ssie go jak mały goblin, w całym domu słychać, to już wolę mu wymienić na smoka, chociaż czasem i tak nie chce, wypluwa i wkłada kciuk.Masakra

nie które dzieci jak ssą ciągle jeden kciuk mają inny jego kształt lub zakrwawienia pod skórne... to lepszy smok

syl uśmiałam się z tym goblinem :-D mój też czasem tak ćmioka

Od kciuka ciężej odzwyczić...ja mam strach o tego kciuka bo moja znajoma ma córkę-8lat i ssie kciuka i ciągle mam ten obraz przed oczami, niby wiem że większość dzieci się oducza go ssać około4 roku życia i do wtedy to żadna patologia ale ja jednak mam przykład dużego dziecka...:crazy:

To za nami i przed nami:
ja jestem na 12 i faktycznie mała taka jest

Okresy skokow:

5 tygodni (wrazenia),
7-9 tygodni (wzory),
11-12 tygodni (niuanse),
14-19 tygodni (wydarzenia),
22-26 tygodni (relacje- lek separacyjny),
33-37 tygodni (kategorie),
41-46 tygodni (sekwencje)

12 tydzień

Jak wcześniej możesz zauważyc, że dziecko jest bardziej krzykliwe, marudne, spi i je gorzej lub jest cichsze niz przedtem. W wieku 12 tygodni dziecko wkracza w swiat zniuansowany: dziecko uczy sie rozumiec delikatne różnice i zachowywac sie zróżnicowanie. Może np. słyszec róznice w tonie głosu, zauważac jak zmienia sie światlo w pokoju, kiedy slonce skryje sie za chmure. Zauważysz, że ruchy dziecka są bardziej miękkie kiedy wyciaga rączki, by coś schwycić lub gdy odwraca głowe śledzac jakis ruch.

Nowe umiejętnosci:

- Potrafi skoordynowac ruchy oczu i glowy sledzac ruch
- Podnosci sie do pozycji siedzacej trzymajac sie Twoich dloni
- Odpycha sie obiema nózkami lezac w foteliku lub na kocu
- Łapie przedmioty obiema raczkami
- Wklada wszystko do buzi
- Oglada i bawi sie rączkami
- Zauważa, że może piszczeć i zmienia ton glosu
- Robi bąble ze śliny
- Wyraźnie daje do zrozumienia, że jest znudzone gdy np - zbyt dlugo patrzy na
ta sama zabawke

19 tydzień

Marudne okresy zaczynaja byc coraz dluzsze, moga trwac az do 6 tygodni i zacząć sie juz w 14-tym tygodniu.

Dziecko zaczyna rozumieć zdarzenia, w sensie krótkich sekwencji przechodzących z jednego w inny wzór. Innymi słowy moze np nauczyc sie wyciagnac reke po zabawke, zlapac ja jedna reka, potrzasnac, przekrecic i wlozyc do buzi. Inny przyklad to fakt, ze dziecko moze laczyc dzwieki w sekwencje – np mamama, tatata.

Nowe umiejetnosci:

- Przekreca sie z pleców na brzuch lub odwrotnie
- Próbuje raczkowac
- Podpiera się na rękach i podnosi tulów
- Lubi ruszać ustami, wypina jezyk
- Może wziąć przedmiot do jednej reki i przelożyc go do drugiej
- Wkłada rzeczy, reke mamy, taty do buzi, zeby je zbadac, ugryzc
- Próbuje uderzać zabawkami o stól
- Zrzuca swiadomie zabawki na podloge
- Szuka rodziców
- Reaguje na własne odbicie w lustrze radością lub strachem
- Reaguje na wlasne imie