reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

to się nazywa healtl & safety benefit
i jeat on dla kobiet w ciąży lub karmiących już piersią.....
czyli wykorzystujesz go jeśli nie możesz wykonywać swojej pracy a szef nie może dać ciebie na inne stanowisko....
tak było u mnie bo wkońcu sama całymi dniami na sklepie byłam i przy towarze...
lub jeśli już karmisz piersią....
Twój pracodawca ci taki druk musi załatwić ,..
i sam musi napisać jaki jest powód zwolnienia....
u mnie szefowa zaznaczyła że jestem w ciąży i że praca jest ryzykowna poniewasz stoję dużo godzin bez możliwości odpoczynku (gdyby dała mi krzesło to pewnie bym do dziś pracowała:sorry2: )
a na zwolnieniu dostaje się 204e tygodniowo...
dodam że mi się to opłacało... bo codziennie się urywałam z kilku godzin bo nie mogłam z bólu wytrzymać
lub źle się czułam i mówiłam że nie przyjdę do pracy także moja stawka w ostatnich miesiącach wynosiła ok 250e tyg a czasem 00,00 :dry: bo cału tydzień np w łóżku spędziłam....
masz odprowadzane składki za całe to zwolnienie a także możesz iść po tym na macieżyński bo ciągle jesteś zatrudniona....
ja jestem na full więc mogę siedzieć teraz w domu ile dusza zapragnie....:-D

poza tym że dziś szefowa chciała żebbym jej pomogła bo poza mną nikt nie umie żarówek w półkach pozmieniać....:sorry2:

reklama
Czesc mamusie listopadowe.
My tez na listopad-pozny, ale to juz drugie i musze powiedziec, ze nie moze wciaz do mnie dotrzec ze jestem w ciazy bo czuje sie zupelnie normalnie:-D, wiec trzeba sie tylko cieszyc, ale co raz lapie sie na tym, ze jakies ciezary, przemeblowania wymyslam i wtedy sobie przypominam he he he ze nie wolno.
Ka-Ma, a Ty dowiedzialas sie ze bedzie DZIEWUSZKA:-) w szpitalu, czy poszlas gdzies prywatnie?
Bo z Hania tu w Irlandii za nic nie chceili nam powiedziec i teraz sie zastanawiam czy nie isc gdzie prywatnie bo chcialoby sie wiedziec;-).
ja poszłam prywatnie do pl ginki....
w innym wypadku nie wiem czy bym, się dowiedziała....
mojej siostrze powiedzieli pod koniec ciąży jak ubłagała lekarza tłumacząc że nie będzie jak miała kupić rzeczy bo ma nogę w gipsie i musi już powoli zacząć ze wszystkim więc jej powiedział.......
podobno czaasem powiedzą co będzie...
ale ja nie chcę liczyć na łud szczęścia że może powie może nie.....

z tego co słyszałam bardziej chodzi im o to że boją się pomyłki...
tzn u nich jest tak że bardzo szybko za pomyłkę rodzice mogą lekarza zaskarżyć itp....:dry:
wiadomo przecież że w 100% nigdy się nie powie.. no ale....
nie wiem czy to prawda bo jak już powiedziałam tak słyszałam....
jeśli jakaś pani od usg będzie miła to z pewnością Ci powie dodając e to nie jest pewne...
ale ja na miłą jak narazie trafiłam tylko raz w 6t7d więc wieki temu.... ;-)

Dziubasku, nie wiem jak to wyliczyłaś, ale nam przysługuje 20 + 2 tygodnie (co roku wymar urlopu będzie zwiększany o kolejne 2 tygodnie do 26 tygodni).[/QUOTE]
Z artykułu wynikało, że 22 tygodnie macierzyńskiego będzie nam się należało + 2 tygodnie "dobrowolnego" macierzyńskiego - tak napisali :) chyba, że coś pomyliłam :)

No i gratuluje kolejnym mamusia poznania płci dzidzi i widzę, ze jednak przewaga dziewczynek ;-)
ja jestem w 22 tygodniu, miałam usg kontrolne:tak: dziecko jest śliczne, duże, lekarz musiał mi partiami je pokazywać:tak: najpierw główkę, oczka, nosek, potem brzusio i dupcię, he i jeśli, się nie przewidziałam to ma między nóżkami jajeczka;-) Lekarz tez tak od razu stwierdził, ale potem jeszcze chwile się przyglądał i mówi, że to nie na 100%, bo czasem dziewczynką tak się wargi sromowe układają, co może dawać złudzenie, że to jajka;-) ale 13 lipca mamy 3D, jeśli drugi lekarz potwierdzi, że to chłopiec, no to będzie kolejny z rodzynków na "BB"
dziecko waży 350 g, serduszko ma ładne, duże wyraźne, żołądek też widziałam:tak: tylko, że brzuszek ma mały, ale lekarz mówi, że jeszcze mu urośnie:tak: myślę, że to może dlatego, że ja mało jem;-)
zaraz mąż wraca z pracy, zobaczymy co powie, jak mu opowiem, co u lekarza widziałam;-) On łudził się, że to dziewczynka, zdziwi się troszku:tak:

madziek gratulacje.....:tak: to tak jak u nas jest dziewczynka ale na 70% bo miała między nóżkami pępowinkę ale pod koniec lipca się upewnimy i będzie spokój:tak:
też nam lekarz powiedział że dzidzia mała.... i wygląda o tydzień mniejsza ale urośnie jeszcze:-) waży 267g na 20t2d.... więc myślę że nie tak źle.....
zobaczymy później

madziek gratulacje.....:tak: to tak jak u nas jest dziewczynka ale na 70% bo miała między nóżkami pępowinkę ale pod koniec lipca się upewnimy i będzie spokój:tak:
też nam lekarz powiedział że dzidzia mała.... i wygląda o tydzień mniejsza ale urośnie jeszcze:-) waży 267g na 20t2d.... więc myślę że nie tak źle.....
zobaczymy później

Widzę że waga naszych maluszków jest rózna. U mnie Lenka ma 490 gram.To jakis wielkolud :-Dalbo wiem ma długie nogi jak mamusia:-)i to dlatego pewnie :-D

reklama
Do góry