reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

reklama
Właśnie koleżanka mi napisała że była z trzyletnią córką u psychologa.I ta jej powiedziała że mała nigdy nie pójdzie do normalnego przedszkola,ani szkoły ,tylko do integracynego,a do tego czasu będzie miała zajęcia wspomagające rozwój.Jest to dziecko z regresem.I dlaczego? skąd się to bierze?Przy porodzie miała problemy.Przetrzymano ją i mała urodziła się z niedotlenieniem.

Napisała jeszcze coś takiego:Nie wiem czemu nie chce mówić,pzyczyną może być np.pojawienie się Mateusza,więc zazdrość.Po tym jak przeszła ospę stała się wrażliwa na dotyk,na głośne dżwięki ,boi się odkurzacza,jak się głośniej krzyknie ,teraz to już nie,ale był czas ,że nie chciała wychodzić na dwór,wyciągałam ją spod ławy,albo spod dywanu,chowała się jak przestraszone zwierzątko.Umiała powiedzieć jak robią zwierzątka,że krówka robi muu,a teraz nic,mówi nie,chyba bardziej nie chce powiedzieć,bo nie sądzę żeby nie pamiętała.A jej świat,mówię coś do niej,o coś pytam,a ona jakby była nieobecna,nie reaguje,az nieraz muszę do niej podejść i nią potrząsnąć,a ona się wtedy patrzy na mnie i się śmieje.

Uważacie że to nie jest normalne? Nie wiem jak to jest u trzyletniego dziecka ...
na pewno dziwne i mocno niepokojące ale a bym się jeszcez z jakimś innym psychologiem spotkała, bo diagnoza, ze nigdy nie pójjdzie nie jest na miejscu. Zwłaszcza, ze nikt jej nie zabroni.

Gosiulek - nie jest to napewno normalne. Mi objawy przypominają autyzm. Kiedyś słyszałam że zaczyna być widać jego objawy właśnie ok 3 roku życia.

Ona też myślała że autyzm ale psycholog powiedziała co innego.Choć autyzm pewnie pecjalista musi zdiagnozować. Dla mnie to ona jest normalna....choć pewnie trochę inaczej na to patrzę.
I wiecie co? Od razu dopatruję się tych cech w Kacprze bo przecież mało mówi i jestem sparaliżowana ze strachu.

To prawda Kikolek. Znajoma podejrzewa u synka autyzm, ma już 4 latka, po 3 urodzinach zaczął się dziwnie zachowywać i odbiegać od rówieśników, do tej pory lekarze jednoznacznie nie zdiagnozowali autyzmu, a to już ponad rok.

ale jak to jest ze dopiero widac u trzylatka? czyli ze do 3 lat było dziecko normalne a potem cos się odkręciło? dziecko zaczęło sie cofac? Mi co przychodzi na mysl to szczepienie, często wlasnie rodzice piszą ze po szczepieniu dziecko "zanika". Bez jakiejs przyczyny dziecko moze zacząc się cofac? Czy od początku inaczej się rozwija?

Ula - wogóle to chyba było podejrzenie że szczepienia mogą powodować autyzm. A co do twojego pytania to niestety często słyszałam że do 2 czy 3 roku rozwija się normalnie a potem coś zaczyna się dziać. Nie wiem co to znaczy normalnie, czy że dziecko chodzi, je, załatwia swoje potrzeby, czy że jest rozgadany i wogóle tak dobrze rozwinięty jak nasze forumowe dzieciaki;-). Może dla każdej matki "normalnie" znaczy coś innego. Bo lekarz na zwykłym bilansie to napewno nie wychwyci żadnych nieprawidłowości, przynajmniej u nas.
Już czuję że znowu zacznę się zamartwiać Julka słabą mową:zawstydzona/y:

ale jak to jest ze dopiero widac u trzylatka? czyli ze do 3 lat było dziecko normalne a potem cos się odkręciło? dziecko zaczęło sie cofac? Mi co przychodzi na mysl to szczepienie, często wlasnie rodzice piszą ze po szczepieniu dziecko "zanika". Bez jakiejs przyczyny dziecko moze zacząc się cofac? Czy od początku inaczej się rozwija?
zasadniczo do 2 roku zycia dziecko rozwija się zupełnie normalnie a w 3 moga następować zmiany, na początku nawet bardzo błache i późno sie zauważa.

edit: podobno dzieci autystyczne w pierwszych 2 latach zyca mogą być nawet powyżej normy rozwojwej. Generalnie z tego co ja się orientuję to autyzm nie występuje przed 2 urodzinami

reklama
Do góry