reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

reklama
gieoska ciagle czekam na usg, bo na podstawie tego co mi polski gin robil to ta angielska gin w szpitalu nic nie mogla odczytac. ale jak jej opisywalam swoje dolegliwosci na wizycie to kiwala glowa i niby stwierdziła ze endometrioze mozna stwierdzic badaniami, ze niektore objawy mam a niektorych nie mam.
(brak słów :no: )

gieoska ciagle czekam na usg, bo na podstawie tego co mi polski gin robil to ta angielska gin w szpitalu nic nie mogla odczytac. ale jak jej opisywalam swoje dolegliwosci na wizycie to kiwala glowa i niby stwierdziła ze endometrioze mozna stwierdzic badaniami, ze niektore objawy mam a niektorych nie mam.
(brak słów :no: )
a co to jest ta endometrioza? (nie chce mi sie po sieci szukac)

"Choroba rozwija się powoli, a przebiega często ze skąpymi objawami chorobowymi lub bezobjawowo. Zaczyna zwracać uwagę chorej z uwagi na ból podczas współżycia, problemy z zajściem w ciążę.
Endometrioza objawia się dolegliwościami bólowymi w miednicy mniejszej, zaburzeniami cyklu miesięcznego oraz obfitymi krwawieniami miesiączkowymi, często występuje PMS. Bardzo często doprowadza do niedrożności jajowodów i zaburzenia zdolności rozrodczych bądź do bezpłodności.
Rzadszymi objawami są plamienia lub krwawienia acykliczne, nadmierne krwawienia miesięczne (typowo w adenomyosis), krwiomocz (postać pęcherzowa), krwawienia z przewodu pokarmowego (postać jelitowa), plamienia kontaktowe (lokalizacja szyjkowa)."

a do tego mam tez:
Przerost błony śluzowej

To nadmierne pogrubienie endometrium, które powstaje na skutek zaburzeń hormonalnych. W prawidłowym cyklu miesiączkowym mniej więcej co 28 dni warstwa błony śluzowej złuszcza się i jest wydalana na zewnątrz z krwią. Jeśli jednak macica nie oczyszcza się dostatecznie, wówczas warstwa endometrium staje się coraz grubsza. Przerost błony śluzowej zwykle dotyczy kobiet po menopauzie, choć zdarza się również u młodszych.
Niepokojące objawy: Występują nieregularne cykle, krwawienia międzymiesiączkowe, bardzo obfite menstruacje.
Konieczne badania: Wykonuje się USG przezpochwowe, by ocenić grubość błony śluzowej.
Skuteczna terapia: Leczenie dobierane jest indywidualnie. W zależności od przypadku stosuje się kurację hormonalną, zabieg oczyszczenia jamy macicy (wyłyżeczkowanie) z pobraniem materiału do badania histopatologicznego, by wykluczyć nowotwór. Gdy badanie to wykaże przerost endometrium z komórkami atypowymi (nieprawidłowymi), usuwa się macicę.
Warto wiedzieć: U kobiet niemiesiączkujących endometrium powinno mieć grubość do 6 mm. Gdy jest grubsze, wskazane jest wyłyżeczkowanie jamy macicy.

najlepsze jest to ze w uk nie doczekams ie i raczej nie doprosze "wyłyzeczkowania", wiec kto wie jak sie to wszystko u mnie skonczy ..

Ostatnia edycja:
"Choroba rozwija się powoli, a przebiega często ze skąpymi objawami chorobowymi lub bezobjawowo. Zaczyna zwracać uwagę chorej z uwagi na ból podczas współżycia, problemy z zajściem w ciążę.
Endometrioza objawia się dolegliwościami bólowymi w miednicy mniejszej, zaburzeniami cyklu miesięcznego oraz obfitymi krwawieniami miesiączkowymi, często występuje PMS. Bardzo często doprowadza do niedrożności jajowodów i zaburzenia zdolności rozrodczych bądź do bezpłodności.
Rzadszymi objawami są plamienia lub krwawienia acykliczne, nadmierne krwawienia miesięczne (typowo w adenomyosis), krwiomocz (postać pęcherzowa), krwawienia z przewodu pokarmowego (postać jelitowa), plamienia kontaktowe (lokalizacja szyjkowa)."
ale jaka jest przyczyna??
to genetyczne czy od jakiego "zaniedbanego" zapalenia albo co?

nie to jest tzw. od niczego. jedne kobiety maja od zawsze, jednym sie robi a innym nigdy. ale ogolna przyczyna sa zaburzenia hormonalne. u mnie sie posypalo kilka miesiecy po porodzie, zamiast sie wyrownac ...

Mary domek sliczny! zazdroszcze... sama chcialabym miec "własny" kacik. poki co mieszkamy w mieszkanku, które jest super i mysle ze to ostatnie miejsce wynajmowane przed naszym wlasnym :)
trzymam kciuki, zeby sie wszystko udalo. ale obejrzyjcie jeszcze kilka domkow. sprawdzajcie katy czy nei widac oznak grzyba, bo tego sie juz nie pozbedziecie.

Ostatnia edycja:
nie to jest tzw. od niczego. jedne kobiety maja od zawsze, jednym sie robi a innym nigdy. ale ogolna przyczyna sa zaburzenia hormonalne. u mnie sie posypalo kilka miesiecy po porodzie, zamiast sie wyrownac ...

Mary domek sliczny! zazdroszcze... sama chcialabym miec "własny" kacik. poki co mieszkamy w mieszkanku, które jest super i mysle ze to ostatnie miejsce wynajmowane przed naszym wlasnym :)
trzymam kciuki, zeby sie wszystko udalo. ale obejrzyjcie jeszcze kilka domkow. sprawdzajcie katy czy nei widac oznak grzyba, bo tego sie juz nie pozbedziecie.
no to wiadomo.....

No nic - pusto tutaj cos a ja do pracy musze sie szykowac - dzis zmiana 11:00-21:00 wiec pewnie nie predzej jak jutro na bb zajrze - ale piszcie, piszcie - bedzie co czytac ;)
milego dzionka lasencje :)

Ostatnio edytowane przez moderatora:
Hejka

My juz po spacerku, tzn dwugodzinnym spędzeniu czasu na naszym podórku, dziaski zagrabiali kolki, Olis je rozrzucał, w nowiutkiej kurtce za ciężkie pieniądze (zaraz moze jeszcze polecę do ciuchow bo zawału dostane jak mój Olis w drogich ciuszkach papla się w błotku, piasku, kolkach ;p ) grzebanie w psiej kupie też było.......................................... rajusku!!!

Mary zdjęcia z kolejnego postu osiedla cudne :) tam pewnie to norma a u nas szkoda gadac, no chyba ze o nowych osiedlach mówimy :) Inne macie tam zwyczaje i jak czytam o 4 sypialniach to oczom nie wierzę, super te domy są itd. Mi się marzy mieszkac zagranicą - to tak jakby przeniesc się w czasie bo PL to sto lat za murzynami jest, to co w europie jest normą u nas nadal luxusem :/ America tez mi się marzy :) jak patrzę jak pięknie mieszkacie dziewczyny "za płotu" :) to zazdroszczę :)
Gdyby mąz dostał pracę zagranicą, albo mielibysmy rodzinę etc bez zadnych oporów przeniosłabym się :)
pOTRZEBNY TYLKO KOP :)

Mój mąż ma chrzesną w Szwecji nie utrzymują kontaktu itd ale opowiadal mi ze u nich kiedy on był b. mały były rzeczy ktore dopiero niedawno się w PL pojawiły :( Nie mam jakos sentymentu do kraju i mogłabym wyjechać nawet dzis, obym tylko miala wszystkie warunki spełnione w msc gdzie mialabym mieszkac i nie musiala się tam tułać jak to się czasami słyszy :)

ech...rozmarzylam się :)

reklama
Ania,Agrafka gdzie chcecie jechac na wakacje>
Gosia no my na pewno wylądujemy nad morzem ,bo płyniemy promem polska-szwecja ;-) , no i zastanawiamy się nad Karwią bo już kiedyś tam byliśmy i nam się bardzo podobało , chociaż w zeszłym roku byliśmy od strony Świnoujścia w Pobierowie i też nie było źle ,mimo wszystko tam nam się bardziej podoba :tak:
Ja to wogóle wam (tym w pl) troche zazdroszcze - mozecie sie spotykac, organizowac imprezy, wyjscia, spotkania i wogole....
co prawda jest tutaj forum mam z ie ale jakos nigdy nie moglam sie na nim na dluzej zakotwiczyc...
no widzisz a ja często piszę na forum mam z NO ale u nas to są straszne odległości do pokonania żeby się spotkać :-( ,
a mi od rana strasznie smutno ;(
wszystko wskazuje, że jednak mam tę cholerną endometrioze i wcale nie będzie tak łatwo o dzidzisia jak myślalam ;(
wczoraj dostałam @. miałam straszne bóle podbrzusza. takich nie miałam już od trzech lat. zawsze jak brałam tabletki anty to @ miałam z dwa dni i nic nie czułam. a to już druga @ kiedy mam te bóle i do tego dziś od rana znowu walcze z krwotokiem. w ciągu godzinyzdązyłam zalac łózko i zuzyc 10 podpasek ;(

(załamana)
nie łam się :tak: , widzisz u mnie jak lekarz stwierdził endometrioze to dał pół roku na zajście a potem sztuczna menopauza ,a po tym in-vitro ,ale ja się nie poddałam i pomimo że nie zaszłam w te pół roku to próbowałam dalej i w końcu się udało i to naturalnie :-D:tak: a teraz udało się po raz drugi :-) więc to znaczy że cuda się zdarzają ;-)
wiele kobiet to ma i nawet o tym nie wie ,a jak w miarę wcześnie zajdzie w ciąże to się nawet o tym nie dowie
najlepszym sposobem na wykrycie jest laparoskopia , chociaż wcześniej na podstawie innych badań można podejrzewać tą chorobe

Do góry