reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

natalunia bardzo współczuję

mój sposób teraz: to spanie na boku z takim lekkim skrętem na brzuch. Chociaż i tak długo nie poleżę. Mi już pod koniec 10tc zaczęło przeszkadzaćleżenie na brzuszku.
ja podobnie. Leże na lewym boku i troszkę nachylona do przodu. Zawsze podciągam kolano do góry jak śpie i teraz tym kolanem się trochę podpieram. A że mam już spory brzuszek to mi trochę ciązy na boku, więc podkładam pod niego jasiek.

reklama
A tak w ogóle to miałam napisać, ze nie mam siły nawet do kompa zaglądać. Wstałam wczoraj z łóżka, ale jestem kompletnie wykończona. Jak leżałam to mama z teściowa przychodziły mi pomagać przy synku, a teraz skoro mogę już wstać zostałam sama. Ledwo patrzę na oczy, zaraz idę spać.

Awart - ja odbieram wynik testu PAPPa 13 maja i zostanie mi jeszcze kilka dni na podjecie decyzji co do amniopunkcji bo w 15 tygodzien to podobno najbezpieczniejszy termin na badanie

Madziek ryzyko jest niestety i to duze i o tym lekarze dokladnie informuja przed badaniem , w 1 przypadku na 100 badanie konczy sie poronieniem wiec sama rozumiesz nasze obawy

Jesli chodzi o becikowe, to sluchalam ostatnio jak wypowiadala sie na ten temat minister Kopacz. Becikowe dostana te babki, ktore od 10 tyg ciazy beda pod opieka lekarza. Ale ustawa wchodzi w zycie od 1 listopada, wiec mysle ze nas sie to juz nie tyczy. Chyba bedziemy juz w zbyt zaawansowanej ciazy i bedziemy jeszcze na starych zasadach

Ustawa juz weszła (o ile sie nie myle) i dotyczy kobiet, ktore urodza po 1 listopada, czyli NAS!!!!!!!!!!!!! Wniosek mozna złozyc 12 miesiecy od urodzenia dziecka i trezba miec udokumentowana, stałą opieke lekarska od 10tygodnia ciąży. Na razie mamy pozakładane karty ciąży więc nie musimy się martwić. Zresztą zapytajcie lekarza jak będziecie czy coś mu wiadomo na ten temat. To tyle co wiem...

Sylaba no to rozumiem Wasze obawy, ale na pewno wszystko będzie dobrze! Trzymam za Was kciuki.A co do wagi, to w ciągu 3 tygodni przytyłam 10 dag, wizyty lekarz ustala mi co 3 tygodnie, ciekawe czy całą ciąże będzie to tak często, bo w karcie miejsca zabraknie;-). Ale to dobrze.

Co do ubezpieczenia, to np. w PZU jest karencja 6 miesięcy i udało mi się załatwić tak, że za maj też mi w zakładzie pracy na grupowym ściągnęli składkę i karencja kończy mi się z dniem 1 listopada, a termin mam na pewno po 10 listopada, więc jak dzidzia się nie pośpieszy to dostanę 1800 zł, bo moja składka miesięczna wynosi 71,02. I te wynagrodzenia zależą od wysokości składki.

Miłego wieczorku, kolorowych snów!:-)

Ustawa juz weszła (o ile sie nie myle) i dotyczy kobiet, ktore urodza po 1 listopada, czyli NAS!!!!!!!!!!!!! Wniosek mozna złozyc 12 miesiecy od urodzenia dziecka i trezba miec udokumentowana, stałą opieke lekarska od 10tygodnia ciąży. Na razie mamy pozakładane karty ciąży więc nie musimy się martwić. Zresztą zapytajcie lekarza jak będziecie czy coś mu wiadomo na ten temat. To tyle co wiem...

jak wyjaśnia resort pracy - kobieta, której 10. tydzień ciąży będzie przypadał po dniu 31 października 2009 r. będzie musiała przedstawić zaświadczenia lekarskie, natomiast kobieta, która po 31 października 2009 r. będzie w ciąży dłużej niż 10 tygodni, nie będzie miała takiego obowiązku. Nie będzie ona mogła bowiem dokumentować pozostawania pod określoną formą opieki medycznej od 10. tygodnia ciąży, skoro dopiero od 1 listopada 2009 r. wejdą w życie przepisy określające te formy opieki medycznej, a przepisy ustawy wymagają pozostawania pod taką opieką od 10. tygodnia ciąży.

czyli jak widać my się łapiemy na "stare zasady"

Dobranoc

etna z jakiego jesteś miasteczka?
z tego co opisałaś przy wyborze szpitala mieszkasz gdzieś w moich rodzinnych stronach
ja urodziłam się i długo mieszkałam w Kartuzach od 10 lat mieszkam w Poznaniu
ale odwiedzam moją rodzinkę na pomorzu Kartuzy Ostrzyce i Żukowo:-)

co do usg 3D to w poprzedniej ciąży która była zagrożona
lekarz twierdził że nie będziemy dodatkowo obciążać i osłabiać maleństwa
według innych badań nie było wskazań żeby takie usg trzeba było przeprowadzać
to usg nie jest obojętne dla maluszka

jak będzie tym razem czy będę robiła nie wiem posłucham lekarza
napewno nie będę robiła tylko dla zaspokojenia swojej ciekawości żeby dokładniej zobaczyć dzidzie

a termin mam na pewno po 10 listopada, więc jak dzidzia się nie pośpieszy to dostanę 1800 zł, bo moja składka miesięczna wynosi 71,02. I te wynagrodzenia zależą od wysokości składki.

madziek to będę trzymać kciuki żeby dzidzia była grzeczna i czekała na termin
kasa bardzo się przyda przy małym bobasie:tak:

ja mam mniejszą składkę powinnam dostać około 1400

reklama
miran a ja się zastanawiałam gdzie jesteś? bo długo się nie odzywałaś! co u Ciebie? jak maluszek?
u mnie dalszy ciąg leniuchowania! a od poniedziałku czeka nas przeprowadzka do nowego mieszkania! :-)
Hej gawit, ja siedze i czytam, bo nic innego robic nie moge. Malenstwo chyba rosnie, ale nie wiem, bo ostatni raz serducho slyszalam 10 dni temu, a usg mam dopiero w 20 tygodniu. Na szczescie wyniki krwi i moczu mam idealne, a skurcze sie skonczyly - pewnie po zastrzykach, ktore sa cholernie bolesne, ale katuje sie co tydzien.... Niestety zostaly mi silne bole brzucha, ale jak stwierdzila moja lekarka "ten typ tak ma" i mam lezec i wypoczywac... co oczywiscie doprowadza mnie do szalu. Zazdroszcze wszystkim, ktorzy moga robic w ciazy wszystko...
Tobie takze zazdroszcze przeprowadzki. My wynajmujemy mieszkanie na 4 pietrze bez windy, a lekarz zabronil chodzic mi po schodach, hihihihi....
Dzis po ponad miesiacu wymowek jade do tesciow na obiadek. Niestety nadal mnie odrzuca od wiekszosci potraw, wiec mam nadzieje, ze jakims daniem trafia w moje upodobania, :) Od miesiaca jem glownie makaron z truskawkami, hahhahaha...
Pozdrawiam wszystkich....

Do góry