reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

cześć dziewczyny i jak na dzisiaj wasze samopoczucie bo u nas bez zmian czyli takie jak pogoda czyli do dupy:-:)-(

Kochana ciąża to nie jest przeciwskazaniem do karmienia piersią :) mam koleżankę która karmi noworodka i starsza dwulatka tez się doczepia i wszystko gra - za zgodą lekarza oczywiście.

bez obrazy ale musi to wyglądać... nie wyobrażam sobie takiej sytuacji

Ostatnio edytowane przez moderatora:
reklama
no ale z wiekiem mleko się robi coraz mocniejsze..
więc karmiąc Vicky i przystawiając małe dziecko , dla któregoi nie będzie siary tylko mleko po Vicky , uważam że będzie za mocne... i leci szybciej przy czym dziecko się dławi (wiem bo u siostry ta było)

Kamcia nie wiem jak to wyglada, wiem tylko ze ona tak karmi. warto sie wglebic w temat... o prosze:

Karmienie dzieci z różnicą wieku
Co w sytuacji, gdy kobieta zachodzi w kolejną ciążę, a u piersi ma nadal malucha? Jeśli ginekolog nie widzi przeciwwskazań, nie trzeba przerywać karmienia. A gdy na dodatek mama dobrze się czuje, lubi chwile we dwoje ze swoim smykiem, podobnie malec nie chce rozstawać się z piersią... decyzja o dalszym „piersiowaniu" przychodzi sama.
Niektóre dzieci odstawiają się pod koniec ciąży - pod wpływem hormonów pokarmu jest mniej i ma inny smak. Bywają jednak ssaki wyjątkowo wytrwałe, potrafią nawet przeczekać rozstanie z cycusiem, kiedy mama przebywa w szpitalu, ale od razu do niego wracają po jej powrocie z młodszym rodzeństwem.
Problemy, z którymi być może będzie musiała sie zmierzyć mama dla dwojga, to zazdrość starszaka. Należy wtedy dziecku tłumaczyć, że będzie mogło przytulić się do piersi i possać, ale pierwszeństwo ma maluszek. Warto wprowadzić stale pory karmienia piersią starszego dziecka. Można też próbować przystawiać dwójkę naraz, jeśli trudno walczyć z awanturami.
Inna kwestia, która często nurtuje mamy, wiąże się z pytaniem, czy dla młodszego dziecka nie zabraknie mleka. Jak już pisaliśmy wyżej, to hormony decydują o wytwarzaniu się pokarmu, w czasie ciąży zmienia on swoją jakość i ilość, przygotowuje się cenna siara. Mamy mają nawały pokarmu w trzeciej dobie i wtedy starszak jest wybawieniem, bo zastępuje laktator i opróżnia pierś, której brat czy siostra nie dał rady spić. Musimy też pamiętać, że starsze dzieci (półtoraroczne, dwulatki) nie ssą już tak często. Zazwyczaj już tylko przed spaniem, a zatem nie ma mowy, żeby odebrały rodzeństwu pokarm. Piersi mają raczej tę zaletę, że potrafią dostosować się do popytu. Zatem mama jest w stanie wykarmić nawet dwójkę swoich pociech.

Cytat ze strony Karmienie piersią dwójki maluchów - Benc.pl

cześć dziewczyny i jak na dzisiaj wasze samopoczucie bo u nas bez zmian czyli takie jak pogoda czyli do dupy:-:)-(

bez obrazy ale musi to wyglądać... nie wyobrażam sobie takiej sytuacji

Wyglada normalnie...

dochodzi do mnie, że już jakis etap się skończył, zaczynamy rozszerzac dietę i jakoś mi przykro z tego powodu :-( mam tylko nadzieję, że Eli nie odrzuci cyca na dobre, ja i siostry po skosztowaniu nowych smaków zrezygnowałyśmy z mamy bufeta............ chociaż myślę, że lepiej, jak dziecko samo rezygnuje, gorzej, jak ono domaga się peirsi, a mamuśka decytduje się na odstawienie. Chciałabym, żeby Eli 14 liatopada pomachała bufetom hehehehhee

Przy takiej pogodzie to tylko lezeć w wyrku i nic nie robić :-/

czesc laseczki :-)
kurcze ucielam sobie z mala 3 godzinny spacer i padam......jak juz poloze brzdaca to zrobie sobie goraca kompiel......dluuuuuga kapiel........ jeszcze tylko malego drinka do relaksu brakuje :-)

Witajcie ja dziś padam na pysk... Byłam dzis w moim liceum załatwić wrześniową praktykę :) Z jednej strony cudny wspomnien czar- juz 4 lata od matury. Z drugiej strony przerażenie - jak ja sobie z nimi poradze za te kilka miesięcy ? :)
M oglada Avatara a jaczekam na @ :) jestem z tych jak to nazwała kilolek- stadnych :p

reklama
Co za dzien ja tez padam na pysk, życie żony, matki, sprzątaczki, praczki, kucharki jest ciężkie jak diabli (ja chce do pracy!!!!!!) i do tego wszystkiego nie uwierzycie ale dostałam @ i chyba pozabijam wszystkich dookoła.

Do góry