Dziewczyny !!!
jak firma ma ponad 20 osób to L4 wypłaca pracodawca, ale przy robieniu Płatnika łączna suma składek do przekazania ZUSOWI jest pomniejszana o tą kwotę-czyli tak jakby ZUS zwraca pracodawcy to co wypłacił.
L4 liczy się w roku kalendarzowym.
Za pierwsze 33 dni, a nie 30 dni płaci pracodawca i to się nazywa WYNAGRODZENIE ZA CZAS NIEZDOLNOŚCI DO PRACY , a od 34 dnia za zwolnienie płaci ZUS (to jest zasiłek chorobowy)
Nieważne , że wystąpiła np przerwa trzymiesięczną między zwolnieniami.
Przykład:
-pracownica chorowała od 01.01.2009 - 28.01.2009 (28 dni L4- za nie płaci pracodawca)
-potem chorowała 16.02.2009-22.02.2009 (7 dni L4-za 5 dni płaci pracodawca, a za 2 ostatnie już ZUS, ponieważ 28+5=33 dni (i za tyle płaci wg przepisów pracodawca), więc za pozostałe 2 dni (które są 34-tym i 35-tym dniem zwolnienia w roku kalendarzowym) płaci ZUS
Poza tym od tego roku pracownik , który skończył 50 lat ma L4 płacone przez pracodawcę tylko przez 14 dni, potem płaci ZUS.
Podsumowując:
-"starsi" pracownicy 14 dni wynagrodzenia za czas niezdolnosci do pracy, a od 15 dnia zasiłek chorobowy płacony przez ZUS
-"młodzi" pracownicy 33 dni wynagrodzenia za czas niezdolnosci do pracy, a od 34 dnia zasiłek chorobowy płacony przez ZUS
A co do naszych numerów to ja nie chcę przesyłać ich tu na forum.
Podam swój nr Gie-ośce i dziubaskowi, bo poprostu je znam najbardziej :-)
Dziubasek może rodzić w tym czasie co ja, także jakby co Gieoska da znać jak żyję