reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Listopad 2009

hahaha, z tym rozumem też trafiłaś.. strasznie się dziś zdenerwowałam.. szłam do domu, weszłąm na moje trzecie poiętro, minęłam włąsne drzwi i poszłam wyżej.. a że mam dwupoziomowe to wyżej nie ma drzwi. Jest ściana. Że coś jest nie tak zauważyłam dopiero wtedy, gdy stuknęłam kluczem w tę ścianę.. pierwsza myśl, że mnie zamurowali, no ale że chciało im się gładź położyć i pomalowac..
jak się nie zgubię w tej ciąży to bedzie na prawde dobrze... :eek:

może pora na karteczkę na szyji z adresem:-D

reklama
Dziewczyny !!!
jak firma ma ponad 20 osób to L4 wypłaca pracodawca, ale przy robieniu Płatnika łączna suma składek do przekazania ZUSOWI jest pomniejszana o tą kwotę-czyli tak jakby ZUS zwraca pracodawcy to co wypłacił.

L4 liczy się w roku kalendarzowym.
Za pierwsze 33 dni, a nie 30 dni płaci pracodawca i to się nazywa WYNAGRODZENIE ZA CZAS NIEZDOLNOŚCI DO PRACY , a od 34 dnia za zwolnienie płaci ZUS (to jest zasiłek chorobowy)
Nieważne , że wystąpiła np przerwa trzymiesięczną między zwolnieniami.

Przykład:
-pracownica chorowała od 01.01.2009 - 28.01.2009 (28 dni L4- za nie płaci pracodawca)
-potem chorowała 16.02.2009-22.02.2009 (7 dni L4-za 5 dni płaci pracodawca, a za 2 ostatnie już ZUS, ponieważ 28+5=33 dni (i za tyle płaci wg przepisów pracodawca), więc za pozostałe 2 dni (które są 34-tym i 35-tym dniem zwolnienia w roku kalendarzowym) płaci ZUS

Poza tym od tego roku pracownik , który skończył 50 lat ma L4 płacone przez pracodawcę tylko przez 14 dni, potem płaci ZUS.

Podsumowując:
-"starsi" pracownicy 14 dni wynagrodzenia za czas niezdolnosci do pracy, a od 15 dnia zasiłek chorobowy płacony przez ZUS
-"młodzi" pracownicy 33 dni wynagrodzenia za czas niezdolnosci do pracy, a od 34 dnia zasiłek chorobowy płacony przez ZUS

A co do naszych numerów to ja nie chcę przesyłać ich tu na forum.
Podam swój nr Gie-ośce i dziubaskowi, bo poprostu je znam najbardziej :-)
Dziubasek może rodzić w tym czasie co ja, także jakby co Gieoska da znać jak żyję :-D

Ostatnia edycja:
dziewczyny skoro stwierdziłyście ze lepiej pozno niz wcale to ja sie tez dołączam :) termin cc mam zaplanowany na 13 listopada wiec jezeli mały nie zacznie sie pchac na swiat wczesniej to pierwszy raz zobacze go w piatek trzynastego :)

dziewczyny skoro stwierdziłyście ze lepiej pozno niz wcale to ja sie tez dołączam :) termin cc mam zaplanowany na 13 listopada wiec jezeli mały nie zacznie sie pchac na swiat wczesniej to pierwszy raz zobacze go w piatek trzynastego :)

Witamy nową mamusię:-)Zapraszam na wątek "Zapoznajmy się"

Zaklenta witamy na forum :-):-):-) mam nadzieje ze sie tu zadomowisz. I fajnie ze wiesz kiedy zobaczysz maluszka! piatek 13stego jak dla mnie szczesliwy dzien a nie pechowy wiec super ;-) oby sie tu przesady nie sprawdzily

Dziewczyny !!!
jak firma ma ponad 20 osób to L4 wypłaca pracodawca, ale przy robieniu Płatnika łączna suma składek do przekazania ZUSOWI jest pomniejszana o tą kwotę-czyli tak jakby ZUS zwraca pracodawcy to co wypłacił.

L4 liczy się w roku kalendarzowym.
Za pierwsze 33 dni, a nie 30 dni płaci pracodawca i to się nazywa WYNAGRODZENIE ZA CZAS NIEZDOLNOŚCI DO PRACY , a od 34 dnia za zwolnienie płaci ZUS (to jest zasiłek chorobowy)
Nieważne , że wystąpiła np przerwa trzymiesięczną między zwolnieniami.

Przykład:
-pracownica chorowała od 01.01.2009 - 28.01.2009 (28 dni L4- za nie płaci pracodawca)
-potem chorowała 16.02.2009-22.02.2009 (7 dni L4-za 5 dni płaci pracodawca, a za 2 ostatnie już ZUS, ponieważ 28+5=33 dni (i za tyle płaci wg przepisów pracodawca), więc za pozostałe 2 dni (które są 34-tym i 35-tym dniem zwolnienia w roku kalendarzowym) płaci ZUS

Poza tym od tego roku pracownik , który skończył 50 lat ma L4 płacone przez pracodawcę tylko przez 14 dni, potem płaci ZUS.

Podsumowując:
-"starsi" pracownicy 14 dni wynagrodzenia za czas niezdolnosci do pracy, a od 15 dnia zasiłek chorobowy płacony przez ZUS
-"młodzi" pracownicy 33 dni wynagrodzenia za czas niezdolnosci do pracy, a od 34 dnia zasiłek chorobowy płacony przez ZUS

A co do naszych numerów to ja nie chcę przesyłać ich tu na forum.
Podam swój nr Gie-ośce i dziubaskowi, bo poprostu je znam najbardziej :-)
Dziubasek może rodzić w tym czasie co ja, także jakby co Gieoska da znać jak żyję :-D

W koncu fachowa wypowiedz o l4!!

Ola czekam na nr tela:-)swoj Tobie tez wysle:-)

IzaBK ja wiem kiedy placi pracodawca a kiedy zus wiec nieprawdziwych info bym nie podawaal!!

13 listopada chlopiec urodzony okolo 16.00 w warszawie bedie mial ladny horoskop urodzeniowy :) polecam program ZET8 jak kogos to bawi :)

reklama
Do góry