reklama
mamawiki32
Fanka BB :)
Nie mówi - to najtrudniejsze. Ale korzystamy z alternatywnych metod komunikacji. Najważniejsze, że ma chęć kontaktu z drugim człowiekiem-niekoniecznie z dziećmi.Chodzi do przedszkola terapeutycznego. Nie jest tak źle jak myślałam że będzie na początku. Przez te 3 lata terapii spotkałam wielu autystów i każdy jest inny. Mam wrażenie, że u dziewczynek objawy są mniej dotkliwe.
Zapominam tutaj zajrzeć. A kiedy wchodze i widzę ile mam do czytania to biorę siwe ostatnie strony bo na resztę nie mam sil Chce być na bierzaco Ale nie daje rady. U mnie już 11 tydzien. 16.12 badania prenatalne. Póki co te podstawowe. Jeśli coś lekarza zaniepokoi to pójdę dalej. A jeśli, to nie wiem które wybiorę i szczerze nie wiem jak bym się zachowała dowiadujac się ze moje dziecko ma np.zespół Downa. Kochane są te dzieci tak samo. Mam z nimi kontakt ponieważ moja córka chodzi na zajęcia z dziećmi z różnymi zaburzeniami w tym z.Downa autysci czy dzieci z afazja. Moja jest w trakcie diagnozy z.asperegera właśnie jutro jedziemy na kolejne spotkanie ze specjalistami. Generalnie córka chodzi już od roku na zajęcia poprawiające i pomagające w jej dysfunkcjach głównie społecznych Ale ta diagnoza jest nam potrzebna dla świętego spokoju. Jest czy nie ma. Póki co z.aspergera u mojej corki jest bardzo trudno określić. Nikt nie jest pewien. I piszą c to wszystko chce tylko powiedzieć że nie wiem jak bym się zachowala na wiadomość ze mogę urodzić dziecko z jakim kolwiek zespolem. Nie wiem czy bym to uniosla.
Brzuch mam widoczny juz od kilku tygodni. Koleżanki mi mówią że w drugiej jakoś tak szybko nam widać. W pierwszej nie miałam brzucha do połowy 6 miesiąca a potem jak wystrzelił to ino roz
Brzuch mam widoczny juz od kilku tygodni. Koleżanki mi mówią że w drugiej jakoś tak szybko nam widać. W pierwszej nie miałam brzucha do połowy 6 miesiąca a potem jak wystrzelił to ino roz
Pobyt w szpitalu mieliśmy podobny;/Franio ma 4,5 i 15kg
Jeżeli chodzi o rozwój,to zaczął chodzić w wieku 1,5roku,a intelekutalnie wszytsko okej.
Trzymam za was kciuki,miejmy nadzieje,że wszytsko jakos powoli sie ułoży
Jeżeli chodzi o rozwój,to zaczął chodzić w wieku 1,5roku,a intelekutalnie wszytsko okej.
Trzymam za was kciuki,miejmy nadzieje,że wszytsko jakos powoli sie ułoży
MamaW ważne że chce córcia kontaktu -najgorsze te przypadki gdzie dziecko tego unika....Wogóle autyzm to raczej choroba chłopców ,mało dziewczynek na nią choruje z tego co wiem.
BasBeKo no to odwiedzaj nas częściej ,bedzie zero nadrabiania .
BasBeKo no to odwiedzaj nas częściej ,bedzie zero nadrabiania .
mamawiki32
Teraz trzymamy kciuki żeby tym razem poszło lepiej. W przypadku gdyby wykryto jakąś chorobę genetyczną musielibyśmy się zastanowić. Myślę jednak, że było by to dla nas za dużo.
Chcemy wreszcie cieszyć się takim normalnym rodzicielstwem.
Chcemy wreszcie cieszyć się takim normalnym rodzicielstwem.
kurcze dziewczynywłaśnie mnie przeraża myśl tych wszystkich chorób;/te chore dzieci...masakra
moja bratanica ma zespoł downa,jest naprawde kochanym 3 latkiem,ale ogrom pracy jaki rodzice wkładają w jej rozwój to poprostu ja nie jestem w stanie ogarnąć;/
moja bratanica ma zespoł downa,jest naprawde kochanym 3 latkiem,ale ogrom pracy jaki rodzice wkładają w jej rozwój to poprostu ja nie jestem w stanie ogarnąć;/
Ehh za szybko wysłałam. Teraz zostali drugi raz rodzicami i cały czas boją się czy nie będzie powtórki. Ich drugie dziecko ma dopiero 8 miesięcy Ale dopóki ktoś nie powie że wszystko jest ok, będą żyć w niepokoju. Mam podobne lęki. Mimo że moja nie ma jakiś naprawdę poważnych problemów tzn cała reszta jest do wyuczenia to i tak martwi mnie to ze to po prostu ma. W zeszłym tyg miała robione tzw testy na inteligencję dla dzieci. Nawet nie wiedziałam że coś takiego jest. Teraz ma 4 lata. Można je też wykonać kiedy dziecko idzie do 1.klasy a psycholog stwierdzi ze dziecko nie jest jeszcze gotowe. Nie dostałam jeszcze opini na piśmie Ale w inteligencji wrodzonej ma ponad bdb a w nabytej ma zbliżona do wysokiej. To oczywiście testy odpowiednie dla dzieci i nie ma tam pytań ile jest planet w ukl słonecznym natomiast sam fakt jej umiejętności mnie zachwyca...
reklama
Jolcia_
Moja Siostra (bliźniaczka)- zachorowała na zapalenie mózgu (powiklanie po rozyczce)... choroba zostawiła po sobie upośledzenie w stopniu umiarkowanym