reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

reklama
Hej. I gdzie mi umknęły te dni że znów mamy czwartek.
My w sylwestra zaszalejemy i chyba spędzimy w Zakopanem :D z tvp2:p
Wigilię mamy pierw u teściów, później u mojego brata taka spora bo będzie nasza rodzina i bratowej.
Ja się zobowiązałam do zrobienia ciast. Macie może jakieś fajne, sprawdzone przepisy?

My śpimy z zapaloną lampka ale też się zaczęłam zastanawiać czy nie lepiej jak w pokoju byłoby ciemno.

Witajcie. My mamy połmrok w sypialni. Sylwestra spedzamt z siostra szwagren i ich dziecmi.
Moj syn nue chce jeść warzyw tylko kaszki i deserki ehh...
Zamowilam juz krolika u dziadzia takze za miesiac probujemy mięsko :)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Mam do was pytanie, czy zostawiacie na noc zapaloną lampkę w pokoiku maluszków, lub przy łóżeczku? My mamy taką lampkę malutką, niby nie daje dużo światła, ale może to źle.

Mały śpi jeszcze z nami w sypialni więc gasimi lamkę jak idziemy spać.

Jakie mamusie plany Sylwestrowe w tym roku? :-)

My będziemy w domu. Nie wiem czy ktoś do nas przyjdzie, ale raczej nigdzie nie będziemy wychodzić. Tak mało mamy czasu tylko dla siebie, że się nawet ciesze z tego, że w Święta też sami będziemy.

Mój synek ma chyba po mnie upodobania smakowe. Uwielnia słodko-kwaśne jedzonko. Najlepszy mus ze suszonej śliwki. Krzywi się strasznie czasem, ale nie nadążam machać tą łyżeczką tak wcina :)

Wigilię mamy pierw u teściów, później u mojego brata taka spora bo będzie nasza rodzina i bratowej.
Ja się zobowiązałam do zrobienia ciast. Macie może jakieś fajne, sprawdzone przepisy?

My śpimy z zapaloną lampka ale też się zaczęłam zastanawiać czy nie lepiej jak w pokoju byłoby ciemno.
Ja już podawałam przepis na takie z owocami, ale myślę, że gdybyś wymieszała z bakaliami i polała polewą+posypała migdałami lub orzechami to by wyszła opcja świąteczna :)
Składniki na keskówkę, zamiast esencji rumowej można dodać dowolny aromat, robiłam też z łyżeczką alkoholu :) Przygotowuje się błyskawicznie i jest super smaczne, a ostatnio robiłam z kiwi - rewelacja! Piekę na opcji góra-dół.
DSCN1885.JPG

Załączniki

• DSCN1885.JPG
    DSCN1885.JPG
    665,7 KB · Wyświetleń: 298
A w tym roku myślę o tych dwóch ciastach.
Tarta makowa z bezą:
DSCN1886.JPG

albo:
DSCN1887.JPG

Załączniki

• DSCN1886.JPG
    DSCN1886.JPG
    532,6 KB · Wyświetleń: 300
  • DSCN1887.JPG
    DSCN1887.JPG
    634,5 KB · Wyświetleń: 299
Znowu mi się cytaty pokasowały grr. Napiszę co pamiętam.

Julka ja mam smoczki w różnych rozmiarach: 0-3, 0-6, 3-6. Mojej małej nie robi różnicy. Jeżeli Twój synek preferuje te mniejsze to nic na siłę, rozmiar smoczka to jest chyba dla wygody dziecka :) więc ja bym dawała taki jaki lubi.

Co do spania to nie włączam żadnej lampki, w sumie to po co to robić?:) a mam zasłony zaciemniające więc w pokoju jest naprawdę ciemno. Chyba zresztą lepiej nie przyzwyczajać dziecka do spania z lampką.

Flammie dziękuję że pytasz, mała je chyba trochę więcej bo dłużej jest przy piersi. Poza tym ucięłam jej jedno karmienie więc odstępy mamy większe i to też może dzięki temu. Ale z wagą nadal słabo. Gdzieś ok 5 kg teraz... Kruszynka.

My też chrztu jeszcze nie zrobiliśmy i planujemy na wiosnę. Trochę żałuję że się nie zebraliśmy wcześniej jakoś koło września ale jak sobie przypomnę jak wtedy było ciężko to się sobie nie dziwię:p

Lila moja mała też miała antybiotyk :( trudno, jak trzeba to trzeba i nic nie zrobisz... Ja mam taką zasadę w życiu że staram się nie stresować rzeczami, na które nie mam wpływu. Dopiero jak coś ja odwalę to się przejmuję:p

Pamiętajcie że dziecka nie można chwalić na forum :D za każdym razem gdy to zrobię to następny dzień jest tragiczny :p ostatnio napisałam jaka jest grzeczna i cudowna to wczoraj 4 h musiałam ją non stop uspokajać heh! Ale chyba brzuszek bidulkę bolał bo 2 dni nie było kupy. U nas to bardzo dziwne bo ona robi 3 razy dziennie. Może też taka zmiana przez to leczenie.

I jeszcze dwa pytania do Was. Jak dajecie dzieciaczkom jedzonko łyżeczką to w czym macie naszykowane jedzenie? Macie jakąś osobną miseczkę dla dziecka czy jak to robicie? Oczywiście pytanie nie dotyczy dań ze słoiczka;)
I drugie to już kiedyś pytałam ale nikt nie odpisał:p jak przechowujecie czyste smoczki do butelek? W jakimś pojemniczku czy jak?

Kamejka moj ma swoje dwie miseczki na jedzenie i w tym dostaje, jak je widzi to szaleje ze szczescia bo lubi bardzo kaszki i deserki. Co do smoczkow to ja mam stojak na butelki i smoczki i jak wymyje i odparze to tam sobie leżą
1481808331-1d1mld.jpeg

Mam przepis na super smaczny sernik z jogurtow greckich, pyszny jest taki delikatny jak chmurka [emoji5]

My sylwestra spedzamy sami we 3. Mielismy zrobic domowke ze znajomymi ale powiem Wam szczerze ze nie mam ochoty sie z nikim umawiac na imprezy. Bardzo sie ciesze ze bedziemy w domku tylko we 3. Zrobie jakies dobre jedzonko, posiedzimy, napijemy sie winka i tyle [emoji5]

Ja zawsze malemu robie jedzenie oddzielnie, warzywa gotuje w malym garnku pozniej blenduje i daje mu w miseczce ktora kupilam w ikei. Takie dla niemowlat superr sa bo takie akurat pojemnoscia. I polecam lyzeczki z ikei do karmienia. My kupilismy takie 2 w zestawie i maly tak ladnie wcina jak go karmie ta lyzeczka jak nie wiem. Jak mu dawalam ta z hipp z tej paczki prezentowej to w ogole nie chcial jesc. Jestem super zadowolona z tej zastawy stolowej [emoji38]

Jeszcze co do tv to ja sie przyznaje bez bicia ze pozwalam malemu sie pogapic w tv, czasami celowo go tak sadzam by moc isc siusiu lub zjesc cos. U mnie zawsze gra telewizor nie lubie takiej zupelnej ciszy. Jak maly spi to wyciszam lub zupelnie wylaczam.

Dzisiejsza noc masakra! Znajomi byli u nas i cala ich wizyte przespal, poszli ok 00.30 maly wstal wtedy na jedzenie pozniej pobudka o 3 a pozniej o 4.40 o 5.30 i koniec spania. ciekawe kiedy przespi cala noc...w ogole sie na to nie zanosi. Najdluzej spal 4h jak do tej pory.

I jeszcze Wam napisze jak przyszedl do mnie facet robic poprawki w mieszkaniu (po pol roku proszenia sie developera, trwalo to ok 15min wiec faktycznie mega dlugo :D) no i wychodzi i zagaduje jak maly czy zdrowy i czy placze. Mowie ze zdrowy i czasem placze jak to dziecko a on "no tak, to wesolych swiat, a Ty dzidziusiu nie placz bo Cie mama nie bedzie lubila"....mysle sobie aha. Uwielbiam takie teksty. Od razu wytlumaczylam malemu ze to nie prawda [emoji38]

1481808228820.jpg

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

Załączniki

• 1481808161379.jpg
    1481808161379.jpg
    39,7 KB · Wyświetleń: 35
  • 1481808228820.jpg
    1481808228820.jpg
    29,3 KB · Wyświetleń: 313
reklama
Tesciowa byla 2 h i pojechala to zajs spokoj na dlugo, najbardziej mi sie podobalo haslo meza jak mala sie rozplakala na widok babci
-ona placze jak widzi obcych
My sylwestra napewno spedzimy w domu, nie wiem jeszcze czy siostra gdzies wychodzi a swieta jak narazie tez, moze mamunia nas zaprosi na jeden dzien ale z nia nic nie wiadomo I jak juz to sie znowu obudzi na dzien przed wigilia.
Ewa byla dzis bardzo wczesnie na spacerku ze wzgledu na.odwiedziny I teraz jest bardzo marudna, nie wiem czy to zasluga poprzestawianego planu dnia czy dosypania do kaszki odrobiny innej z glutenem.
Ja troche posprzatalam I nawet jedno okno machlam, se pomyslalam a co niech tesciowa widzi, ze daje rade bez niej.
Sie nagadalam I wszystkim I o niczym :)

Do góry