reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

reklama
Hej. I gdzie mi umknęły te dni że znów mamy czwartek.
My w sylwestra zaszalejemy i chyba spędzimy w Zakopanem :D z tvp2:p
Wigilię mamy pierw u teściów, później u mojego brata taka spora bo będzie nasza rodzina i bratowej.
Ja się zobowiązałam do zrobienia ciast. Macie może jakieś fajne, sprawdzone przepisy?

My śpimy z zapaloną lampka ale też się zaczęłam zastanawiać czy nie lepiej jak w pokoju byłoby ciemno.

Witajcie. My mamy połmrok w sypialni. Sylwestra spedzamt z siostra szwagren i ich dziecmi.
Moj syn nue chce jeść warzyw tylko kaszki i deserki ehh...
Zamowilam juz krolika u dziadzia takze za miesiac probujemy mięsko :)

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Mam do was pytanie, czy zostawiacie na noc zapaloną lampkę w pokoiku maluszków, lub przy łóżeczku? My mamy taką lampkę malutką, niby nie daje dużo światła, ale może to źle.

Mały śpi jeszcze z nami w sypialni więc gasimi lamkę jak idziemy spać.

Jakie mamusie plany Sylwestrowe w tym roku? :-)

My będziemy w domu. Nie wiem czy ktoś do nas przyjdzie, ale raczej nigdzie nie będziemy wychodzić. Tak mało mamy czasu tylko dla siebie, że się nawet ciesze z tego, że w Święta też sami będziemy.

Mój synek ma chyba po mnie upodobania smakowe. Uwielnia słodko-kwaśne jedzonko. Najlepszy mus ze suszonej śliwki. Krzywi się strasznie czasem, ale nie nadążam machać tą łyżeczką tak wcina :)

Wigilię mamy pierw u teściów, później u mojego brata taka spora bo będzie nasza rodzina i bratowej.
Ja się zobowiązałam do zrobienia ciast. Macie może jakieś fajne, sprawdzone przepisy?

My śpimy z zapaloną lampka ale też się zaczęłam zastanawiać czy nie lepiej jak w pokoju byłoby ciemno.
Ja już podawałam przepis na takie z owocami, ale myślę, że gdybyś wymieszała z bakaliami i polała polewą+posypała migdałami lub orzechami to by wyszła opcja świąteczna :)
Składniki na keskówkę, zamiast esencji rumowej można dodać dowolny aromat, robiłam też z łyżeczką alkoholu :) Przygotowuje się błyskawicznie i jest super smaczne, a ostatnio robiłam z kiwi - rewelacja! Piekę na opcji góra-dół.
DSCN1885.JPG

Załączniki

• DSCN1885.JPG
    DSCN1885.JPG
    665,7 KB · Wyświetleń: 301
A w tym roku myślę o tych dwóch ciastach.
Tarta makowa z bezą:
DSCN1886.JPG

albo:
DSCN1887.JPG

Załączniki

• DSCN1886.JPG
    DSCN1886.JPG
    532,6 KB · Wyświetleń: 304
  • DSCN1887.JPG
    DSCN1887.JPG
    634,5 KB · Wyświetleń: 304
Znowu mi się cytaty pokasowały grr. Napiszę co pamiętam.

Julka ja mam smoczki w różnych rozmiarach: 0-3, 0-6, 3-6. Mojej małej nie robi różnicy. Jeżeli Twój synek preferuje te mniejsze to nic na siłę, rozmiar smoczka to jest chyba dla wygody dziecka :) więc ja bym dawała taki jaki lubi.

Co do spania to nie włączam żadnej lampki, w sumie to po co to robić?:) a mam zasłony zaciemniające więc w pokoju jest naprawdę ciemno. Chyba zresztą lepiej nie przyzwyczajać dziecka do spania z lampką.

Flammie dziękuję że pytasz, mała je chyba trochę więcej bo dłużej jest przy piersi. Poza tym ucięłam jej jedno karmienie więc odstępy mamy większe i to też może dzięki temu. Ale z wagą nadal słabo. Gdzieś ok 5 kg teraz... Kruszynka.

My też chrztu jeszcze nie zrobiliśmy i planujemy na wiosnę. Trochę żałuję że się nie zebraliśmy wcześniej jakoś koło września ale jak sobie przypomnę jak wtedy było ciężko to się sobie nie dziwię:p

Lila moja mała też miała antybiotyk :( trudno, jak trzeba to trzeba i nic nie zrobisz... Ja mam taką zasadę w życiu że staram się nie stresować rzeczami, na które nie mam wpływu. Dopiero jak coś ja odwalę to się przejmuję:p

Pamiętajcie że dziecka nie można chwalić na forum :D za każdym razem gdy to zrobię to następny dzień jest tragiczny :p ostatnio napisałam jaka jest grzeczna i cudowna to wczoraj 4 h musiałam ją non stop uspokajać heh! Ale chyba brzuszek bidulkę bolał bo 2 dni nie było kupy. U nas to bardzo dziwne bo ona robi 3 razy dziennie. Może też taka zmiana przez to leczenie.

I jeszcze dwa pytania do Was. Jak dajecie dzieciaczkom jedzonko łyżeczką to w czym macie naszykowane jedzenie? Macie jakąś osobną miseczkę dla dziecka czy jak to robicie? Oczywiście pytanie nie dotyczy dań ze słoiczka;)
I drugie to już kiedyś pytałam ale nikt nie odpisał:p jak przechowujecie czyste smoczki do butelek? W jakimś pojemniczku czy jak?

Kamejka moj ma swoje dwie miseczki na jedzenie i w tym dostaje, jak je widzi to szaleje ze szczescia bo lubi bardzo kaszki i deserki. Co do smoczkow to ja mam stojak na butelki i smoczki i jak wymyje i odparze to tam sobie leżą
1481808331-1d1mld.jpeg

Mam przepis na super smaczny sernik z jogurtow greckich, pyszny jest taki delikatny jak chmurka [emoji5]

My sylwestra spedzamy sami we 3. Mielismy zrobic domowke ze znajomymi ale powiem Wam szczerze ze nie mam ochoty sie z nikim umawiac na imprezy. Bardzo sie ciesze ze bedziemy w domku tylko we 3. Zrobie jakies dobre jedzonko, posiedzimy, napijemy sie winka i tyle [emoji5]

Ja zawsze malemu robie jedzenie oddzielnie, warzywa gotuje w malym garnku pozniej blenduje i daje mu w miseczce ktora kupilam w ikei. Takie dla niemowlat superr sa bo takie akurat pojemnoscia. I polecam lyzeczki z ikei do karmienia. My kupilismy takie 2 w zestawie i maly tak ladnie wcina jak go karmie ta lyzeczka jak nie wiem. Jak mu dawalam ta z hipp z tej paczki prezentowej to w ogole nie chcial jesc. Jestem super zadowolona z tej zastawy stolowej [emoji38]

Jeszcze co do tv to ja sie przyznaje bez bicia ze pozwalam malemu sie pogapic w tv, czasami celowo go tak sadzam by moc isc siusiu lub zjesc cos. U mnie zawsze gra telewizor nie lubie takiej zupelnej ciszy. Jak maly spi to wyciszam lub zupelnie wylaczam.

Dzisiejsza noc masakra! Znajomi byli u nas i cala ich wizyte przespal, poszli ok 00.30 maly wstal wtedy na jedzenie pozniej pobudka o 3 a pozniej o 4.40 o 5.30 i koniec spania. ciekawe kiedy przespi cala noc...w ogole sie na to nie zanosi. Najdluzej spal 4h jak do tej pory.

I jeszcze Wam napisze jak przyszedl do mnie facet robic poprawki w mieszkaniu (po pol roku proszenia sie developera, trwalo to ok 15min wiec faktycznie mega dlugo :D) no i wychodzi i zagaduje jak maly czy zdrowy i czy placze. Mowie ze zdrowy i czasem placze jak to dziecko a on "no tak, to wesolych swiat, a Ty dzidziusiu nie placz bo Cie mama nie bedzie lubila"....mysle sobie aha. Uwielbiam takie teksty. Od razu wytlumaczylam malemu ze to nie prawda [emoji38]

1481808228820.jpg

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

Załączniki

• 1481808161379.jpg
    1481808161379.jpg
    39,7 KB · Wyświetleń: 39
  • 1481808228820.jpg
    1481808228820.jpg
    29,3 KB · Wyświetleń: 316
reklama
Tesciowa byla 2 h i pojechala to zajs spokoj na dlugo, najbardziej mi sie podobalo haslo meza jak mala sie rozplakala na widok babci
-ona placze jak widzi obcych
My sylwestra napewno spedzimy w domu, nie wiem jeszcze czy siostra gdzies wychodzi a swieta jak narazie tez, moze mamunia nas zaprosi na jeden dzien ale z nia nic nie wiadomo I jak juz to sie znowu obudzi na dzien przed wigilia.
Ewa byla dzis bardzo wczesnie na spacerku ze wzgledu na.odwiedziny I teraz jest bardzo marudna, nie wiem czy to zasluga poprzestawianego planu dnia czy dosypania do kaszki odrobiny innej z glutenem.
Ja troche posprzatalam I nawet jedno okno machlam, se pomyslalam a co niech tesciowa widzi, ze daje rade bez niej.
Sie nagadalam I wszystkim I o niczym :)

Do góry