reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

dziewczyny jak szczepiłyście Wasze dzieci szczepionką 5w1 to radzę już się zaopatrzyć w kolejne 2 dawki, bo praducenci wycofują ją na rzecz 6w1 i jest ona bardzo ciężko dostępna. Osobiście doktor przepisał mi od razu receptę na 3 te szczepionki i przeszłam wszystkie apteki w mieście i tylko w jedej były 2 sztuki, a w reszcie nawet po magazynach ich nie mają :/
ale że co, chcesz ją kupić i trzymać ? w domu?
a masz na to warunki?
mnie lekarka mówiła ze szczepionki źle przetrzymywane są niewartościowe.
U nas szczepionki ma przychodnia. My nie kupujemy w aptece.

reklama
My kupilismy na zapas, przetrzymujemy w przychodni :)

Moj synus tez czapki nie lubi, ale co zrobic. Dzis mu ubralam, maz zniosl go w wozku, ja po 5minutach zeszlam a maly bez czapki. Maz stwierdzil, ze JEST CIEPLO i po co mu. Ja nie wiem... polozna latem mowila, ze ludzie przegrzewaja dzieci w upaly, ale jest chlodno i jak dwumiesieczniak bez czapki. On mi zrobil wyklad, ze przesadzam... kiedy ja sama bylam w bluzie i kurtce. Nie umiem mu przemowic, on by malego ubieral tak jak siebie albo i lzej bo lezy pod kocykiem :( juz wczoraj tez sie o to powadzilismy, musialam mu w kosciele pokazywac, ze dzieci kilkuletnie sa cieplej ubrany niz nasze niemowle... a najlepiej, ze na kazdo jekniecie on go wyciaga z wozka jeszcze. Nie wiem co zrobic by mu przemowic :(

Cześć dziewczyny. Nie wiem czy któraś mnie jeszcze pamięta. Byłam z wami na początku. Cały czas was czytam i stwierdziłam, że nie wypada być tylko biernym "podglądaczem". 11 lipca urodziłam moją pierwszą córkę Milę. Mała ważyła 3960g i mierzyła 58cm. Urodzona sn w 4 godziny, ale było hardcorowo :) Teraz mała waży 6000g. Karmimy się piersią i jest cudnie, ale początki były baaardzo trudne. Chyba mój upór zwyciężył, ale miałam chwile zwątpienia.
Milka w nocy śpi pięknie za to w dzień prawie w ogóle....zdarza się że ma 3 drzemki po 15min. Uwielbia towarzystwo, więc na chwilę nie mogę jej zniknąć z oczu, co sprawia że ciężko cokolwiek zrobić w ciągu dnia.
Od tygodnia nosimy się w chuście co znacznie ułatwia sprawę. Była u nas konsultantka. Fajna dziewczyna, dużo cennych rad. Również odnośnie karmienia. Poradziła nam odwiedzić poradnię laktacyjną. Nawet nie wiedziałam, że niewłaściwe karmienie może być powodem wielu problemów w późniejszym wieku. Albo pewne zachowania dziecka przy karmieniu symptomem np. Napięcia mięśniowego.
To chyba póki co tyle.
Mam nadzieję, że mogę wam towarzyszyć.

Karolina miło nam Cię tu gościć. Co do aktywności dziecka w dzień to moja od urodzenia nie śpi w dzień wiec jest mała masakra i ciężko cokolwiek zrobić. U nas są niestety temu winne kolki.

Julka - niezbyt mądre? Ale co? :oo:
Hej Karolina :) Gratuluję Córeczki!!!! :) A jakie to jest np. niewłaściwe karmienie? I jakie mogą być problemy później? Napisz o tym coś więcej :)

Spokojnej nocy!

Lila np. Pytała czy dziecko woli jeść z jednej piersi. Jeśli tak może to właśnie świadczyć o wzmożonym napięciu z jednej strony. Podobnie jest jeśli dziecko wygina i pręży jak je przystawiamy (widziałam że niektóre dziewczyny mają taki problem).
Ważne jest także to jak dziecko łapie pierś. Później może to rzutować na wady zgryzu. Wysuwanie np. żuchwy do przodu (ona miała z pierwszą córką taki problem). Albo nawet podobno na opóźnienie i wady mowy.
Nie straszyła, ale mówiła że warto z doradcą laktacyjnym porozmawiać i pokazać się. Do 3 miesiąca życia podobno wszystko bardzo łatwo się koryguje i złe nawyki w karmieniu i problemy typu wzmożone napięcie.

reklama
Kacper na antybiotyku ,niestety, staramy sie chronic Pole przed chorobą ale nie da sie. Musiałabym Kacpra chyba zamknąć pod kluczem. Mąż sie denerwuje ze maly schodzi do siostry ale on tez potrzebuje naszej bliskosci no i mnie zeby sie przytulić. Chyba nie tak wyobrażał sobie posiadanie rodzeństwa i dość mocno stara sie zaznaczyć swoją obecność.

Napisane na HUAWEI CAM-L21 w aplikacji Forum BabyBoom

Do góry