reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

A ja słyszałam właśnie na odwrót, że mniej kupek jest po mm a po piersi dużo więcej :-)

Czy wasze dzieci też tak stekaja? Moja przez sen to się tak ukweka, usteka, przeciąga, potem śpi spokojnie i znowu.

Moja stęka przez sen, w nocy najpierw mnie to wybudzało, ale potem ignorowałam.

Wlasnie kiedy sie idzie na usg bioderek? To to samo co usg stawow? Boze jestem taka tepa i nic wiem ze szok. Jeszcze jedno pytanie...

Jak karmie malego przez kapturki to ile czasu powinnam go karmic zeby sie najadl? Czasami karmie go 40 min i dalej placze..przez te 40 min jest tak ze ciumka ciumka ciumka przestaje ciumka ciumka przestaje i tak caly czas...wtedy boje sie ze sie nie najadl i daje mu mm...

Napisane na SM-J500FN w aplikacji Forum BabyBoom

Podłączam się pod pytanie :) ja też słyszałam o pół godziny - a karmicie zawsze tylko jedną piersią na raz?

A to super bo my nie bylismy na usg bioderek w takim razie a we wtorek bedziemy konczyc 7 tygodni.

U mnie w karcie zapisane jest "zalecane usg", więc chyba nie jest obowiązkowe. Zwłaszcza, że NFZ nie refunduje, chyba, że czasem miasto. Zapytać zawsze możesz lekarza albo bezpośrednio w poradni czy można jeszcze je zrobić :)

reklama
Wlasnie kiedy sie idzie na usg bioderek? To to samo co usg stawow? Boze jestem taka tepa i nic wiem ze szok. Jeszcze jedno pytanie...

Jak karmie malego przez kapturki to ile czasu powinnam go karmic zeby sie najadl? Czasami karmie go 40 min i dalej placze..przez te 40 min jest tak ze ciumka ciumka ciumka przestaje ciumka ciumka przestaje i tak caly czas...wtedy boje sie ze sie nie najadl i daje mu mm...

paula, ja nie karmię przez kapturki, ale chyba zasada jest taka sama, że słychać, jak dziecko je, połyka, przynajmniej ja zawsze słyszę, jak ciagnie a potem tylko ciumka.

U nas noc taka sobie, brzuszek chyba dolegał, bo wieczorem nie mogła zasnąć i rano był płacz przed kupą. Potem zasnęła ok 9 i poszłam na zakupy, spała z m jak suseł, nie było mnie ok godziny, jak tylko weszłam i się odezwałam od razu się obudziła hehe. Pogoda u nas też paskudna, więc ze spaceru nici.

Aga a kto Ci powiedział, że przy kp 8 dni bez kupy to normalka?? Raczej przy mm. Kp jest lekko strawne i normalka to nawet 10 kup dziennie.. Ja po raz pierwszy słyszę tą teorię
Położna mi tak powiedziała że mleko matki jest lekkostrawne i się wchłania nieraz w całości. Ale moja przyjaciółka twierdzi tak samo jak ty. Eh i kogo tu słychać.

Zeby maly sie do butli nie przyzwyczail polozne w szpitalu mi polecaly dokarmiac kubeczkiem, albo przez taka mala rurke ktora sie dziecku do buzi wklada jak cycka zeby dodatkowe jedzenie przemycic.
Choc mojego dokarmiam butelka to nadal dobrze cycka i mam wrazenie, ze tego cyca woli bardziej :)

Wrocilam wlasnie od lekarza... otoz wczoraj zlapaly mnie dreszcze, uczucie zimna i bol glowy. A dzis nad ranem obudzilam sie z goraczka!! :szok: Dla mnie to szok, bo goraczke ostatni raz mialam kilka lat temu.
W sumie nie wiem co mi jest/bylo. Lekarz sprawdzal czy czasem nie zapalenie piersi, ale ani nie sa czerwone ani bolesne (poza sutkami). Ani nie mam kataru, ani kaszlu, ani bolu gardla.. nic. Mam brac paracetamol i jesli by mnie zaczely piersi bolec mam wrocic do lekarza.

Dziewczyny napiszcie proszę jakie mleko podajecie? Bo u nas nan pro1 się nie sprawdziło. Podałam 3 razy i za 3 razem był ból brzuszka i wysypka. Zastanawiam się nad tym Hipp

Co do kupek, to mi położna w szpitalu i ta w domu też mówiła, że na piersi może 8 dni kup nie robić .... moja robi po 6 dziennie, w tym pruknięcia z kleksami;)

Hej!

Ja na rota chyba też nie szczepię. A czy jest tu mama, która będzie szczepić starym sposobem, kilka szczepionek, ale podawanych osobno??? Czy wszystkie szczepicie 6w1??

Nieufna, chyba w każdym foteliku tak jest, że ta broda wchodzi na klatkę piersiową :/ Też mnie się to nie podoba, zwłaszcza, że mamy jechać nad morze, a to jest kawałek od nas :/
Aga - w dzień ma okresy, że nie śpi. Np. dzisiaj, wstała o 9 i do 11:45 nie spała, w sumie to ja ją trochę rozbudzam jak jest ranek i już się obudzi, a przy cycu znowu jej się oka przymyka, odsłaniam okna z rana, mówię do niej, bo chciałabym, żeby takie przerwy miała dłuższe, byleby nocki nadal były takie, jakie są. Teraz zaczyna się odzywać w łóżeczku, pewnie już śpiąca. Ostatnio mi nie spała od 9 do 12:30, ma problemy z zasypianiem w dzień w domu, w wózku, na dworze jest lepiej. Często jest też tak w dzień, że przysypia, ja ją odkładam i za chwilę zaczyna się odzywać, bo jednak nie usnęła.
PannaMigotka - moja też się tak obraca w tym łóżeczku!!! A z brzucha(tak nie lubi na nim leżeć!) potrafi się przekręcić na plecy, aż pytałam wczoraj pediatry czy to normalne :/ A dlaczego Cię w szpitalu wkurzył?
Iwonaimaja - to le kłuć było, jedno? Piękny przyrost!
Pauladabro - współczuję! Jak tak można zwolnić z dnia na dzień! Ugh :/ Macie jakiś pomysł co teraz?? Na usg bioderek do 6 tygodni. Przez kapturki to chyba tak jak samym cyckiem. Mi położna mówiła, że do 30 minut dziecko je, a potem to już wisi na cycku dla wiszenia i ciumkania, staram się tego trzymać.
Needi, Lucky - ja nie cierpię tego podnoszenia do odbijania, bo mi się właśnie wybudza! Mówisz Needi, że nie odbije jak uśnie przy cycku? To może nie trzeba wtedy podnosić, co? Zwłaszcza w nocy by mi się przydało nie podnoszenie...
Aleksandra - mi wypisały pielęgniarki w przychodni, gdzie pracuje mój gin.
Julita, u nas też tak zimno!! Szaro i pada :/
Madziolina - głowa do góry! Robiłaś to, co w danej chwili było najlepsze dla Ciebie i dziecka! Nic nie spieprzyłaś! Teraz lepiej się czujesz to takie myśli nachodzą, ale wtedy Cię bolało i zrobiłaś to co należy na daną chwilę!
Asia28 - też tak stęka, przeciąga się :)
Iwona, ja też tak słyszałam. Wczoraj od pediatry, że nawet tydzień kupy może nie być przy kp, bo pokarm matki jest bezresztkowy i całkowicie wchłaniany. W szpitalu mówiły, że nawet 10 dni może być bez kupy...

Ja byłam wczoraj na wizycie patronażowej. Maleńka waży 4 kg. Czyli kg w miesiąc. Przyrost jest jak najbardziej dobry. Tak ją jakoś szybko przebadała, nie wiem...Nawet jej nie zmierzyła, mówiła tylko, że długa na dwa miesiące, ale ma po kim. Na brzuchu też jej nie położyła, żeby zobaczyć czy głowę dobrze dźwiga :/ Tyle razy już mnie wkurzyła ta moja lekarka, ale wszyscy u niej jesteśmy, a przenieś się gdzieś to nie takie proste, bo miejsc nie ma :/
USG bioder to do 6 tyg. się robi? Bo ja zapisałam na wrzesień bo nie było terminu wcześniej a mam skierowanie bo była pośladkowo ułożona.

reklama
Dziewczyny napiszcie proszę jakie mleko podajecie? Bo u nas nan pro1 się nie sprawdziło. Podałam 3 razy i za 3 razem był ból brzuszka i wysypka. Zastanawiam się nad tym Hipp

Co do kupek, to mi położna w szpitalu i ta w domu też mówiła, że na piersi może 8 dni kup nie robić .... moja robi po 6 dziennie, w tym pruknięcia z kleksami;)
Miałam hipp comfort na kolki i wzdęcia i faktycznie było trochę lepiej ale trzeba czekać tak tydzień na efekty. Teraz mam nutramigen dla alergików bardzo lekkostrawne na receptę z apteki ale bez recepty też można kupić lecz zaleca się konsultację z lekarzem. U nas to mleko bardzo pomogło kupki są od paru dni codziennie. Kolki już nie są codziennie, mają delikatniejszy przebieg. U nas było podejrzenie o nietolerancje białka mleka krowiego a że piersią też karmię więc jestem na diecie bezmlecznej więc to też pomogło.

Do góry