reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

Wiele kobiet nie wie, że to one mają prawo decydować i wyrażać zgodę na planowane badania i zabiegi np. nacięcie krocza. Podstawą każdego badania, zabiegu, a nawet podania leków powinna być świadomie i swobodnie wyrażona zgoda osoby, której owo działanie dotyczy. Możesz więc wyrazić zgodę, odmówić lub też zmienić zdanie w każdej chwili.
Masz także prawo wglądu do wszystkich wyników badań i do tzw. historii choroby. Pamiętaj, że szpital ma obowiązek na Twój wniosek udostępnić Ci pełną dokumentację.
Możesz domagać się dyskrecji. Jeżeli nie życzysz sobie, aby wszelkie informacje o stanie zdrowia Twoim lub dziecka były upublicznione, zaznacz to lekarzowi. Obejmuje go tzw. tajemnica lekarska. Masz również prawo do ochrony informacji z życia prywatnego, rodzinnego czy też zawodowego.
Każdej mamie przysługuje prawo do odwiedzin najbliższych. Nikt nie może zabronić ci kontaktu osobistego, telefonicznego lub korespondencyjnego z osobami z zewnątrz. W każdym szpitalu są jednak wyznaczone godziny odwiedzin, do których należy się dostosować. Trzeba wiec zapoznać się wcześniej z regulaminem oddziału, aby nie dezorganizować jego pracy.
Porody rodzinne są coraz częściej spotykane. Jeżeli wraz z partnerem decydujecie się na taki poród należy wcześniej zaczerpnąć informacji jak wygląda to w praktyce. Masz prawo, aby najbliższa osoba towarzyszyła Ci w tym ważnym wydarzeniu – musisz wcześniej poinformować szpital, że chcesz rodzić w towarzystwie.
Ponadto masz prawo do dodatkowej opieki pielęgnacyjnej sprawowanej przez osobę bliską lub inną osobę wskazaną przez siebie. Możesz też liczyć na pomoc personelu, którego głównym zadaniem jest dbanie o Ciebie i dziecko w czasie pobytu w szpitalu.

Sylwia coś dla ciebie ;)

Napisane na GT-I9505 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Hej
Lila ale wszystko zależy od paietu ubezpieczenia ....ja za ur dziecka 1600 ,za cc ponad 2000...noi leżenie w szpitalu powyżej 4 dni -70/dzień...wypłacają szybko bez problemu.
Tak was czytam i rodzić pośladkowo zalecają? czy czegoś nie kapuję?
Fazerka kciuki są !!!!!!!!!!!! głowa do góry !
Maryńka wie o tym że Teoś to mały cud !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Tak kochana zalecaja rodzic sn posladkowo bo to niczym nie grozi przy kolejnym porodzie a cc moga zrobic gdy dziecko bedzie wieksze niz 4,3 kg

Wiele kobiet nie wie, że to one mają prawo decydować i wyrażać zgodę na planowane badania i zabiegi np. nacięcie krocza. Podstawą każdego badania, zabiegu, a nawet podania leków powinna być świadomie i swobodnie wyrażona zgoda osoby, której owo działanie dotyczy. Możesz więc wyrazić zgodę, odmówić lub też zmienić zdanie w każdej chwili.
Masz także prawo wglądu do wszystkich wyników badań i do tzw. historii choroby. Pamiętaj, że szpital ma obowiązek na Twój wniosek udostępnić Ci pełną dokumentację.
Możesz domagać się dyskrecji. Jeżeli nie życzysz sobie, aby wszelkie informacje o stanie zdrowia Twoim lub dziecka były upublicznione, zaznacz to lekarzowi. Obejmuje go tzw. tajemnica lekarska. Masz również prawo do ochrony informacji z życia prywatnego, rodzinnego czy też zawodowego.
Każdej mamie przysługuje prawo do odwiedzin najbliższych. Nikt nie może zabronić ci kontaktu osobistego, telefonicznego lub korespondencyjnego z osobami z zewnątrz. W każdym szpitalu są jednak wyznaczone godziny odwiedzin, do których należy się dostosować. Trzeba wiec zapoznać się wcześniej z regulaminem oddziału, aby nie dezorganizować jego pracy.
Porody rodzinne są coraz częściej spotykane. Jeżeli wraz z partnerem decydujecie się na taki poród należy wcześniej zaczerpnąć informacji jak wygląda to w praktyce. Masz prawo, aby najbliższa osoba towarzyszyła Ci w tym ważnym wydarzeniu – musisz wcześniej poinformować szpital, że chcesz rodzić w towarzystwie.
Ponadto masz prawo do dodatkowej opieki pielęgnacyjnej sprawowanej przez osobę bliską lub inną osobę wskazaną przez siebie. Możesz też liczyć na pomoc personelu, którego głównym zadaniem jest dbanie o Ciebie i dziecko w czasie pobytu w szpitalu.

Sylwia coś dla ciebie ;)

Dzieki kochana ale moj szpital to taki troszke kopertowy jest niestety . A i tak ogolnie nie zbyt przyjemny polozne od dzieci to wogole masakra chodza takie wsciekle i nie mile ze ma sie ochote od razu do domu wracac.

Kurde aż ci współczuję ; ( bo u nas tam gdzie powinnam rodzic jest tak samo a tak gdzie chce rodzic I na 100% będę chyba ze nie zdarze dojechać jest inne podejście ale w sumie szczerze ten ordynator to jakaś patologia ; ( Ja może jestem za bardzo cięta na lekarzy

Hej
Lila ale wszystko zależy od paietu ubezpieczenia ....ja za ur dziecka 1600 ,za cc ponad 2000...noi leżenie w szpitalu powyżej 4 dni -70/dzień...wypłacają szybko bez problemu.
Tak was czytam i rodzić pośladkowo zalecają? czy czegoś nie kapuję?
Fazerka kciuki są !!!!!!!!!!!! głowa do góry !
Maryńka wie o tym że Teoś to mały cud !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
U nas poszlo ubezpieczenie o 3 zl do gory a za urodzenie dziecka jest 100 zl wiecej i za pobyt w szpitalu 5 zl wiecej na dobe.

cześć dziewczyny. Miałam dziś nawet dobrą noc pomimo upałów. mój mąż rzuca palenie i jest nie do zniesienia. Mam go dość dosłownie. Wydaliśmy oszczędności na wyprawkę i naprawę auta i panikuje jakbyśmy co najmniej nie mieli za co żyć. Zawsze taki był, że jak nie miał kasy odłożonej to był załamany. Ja znowu podchodzę inaczej do życia i w tej kwesti ciężko się nam dogadać. Tylko, że aktualnie nie mam ochoty słuchać jego marudzenia miesiąc przed porodem. Raczej mamy wazniejsze sprawy na głowie.

Kurde aż ci współczuję ; ( bo u nas tam gdzie powinnam rodzic jest tak samo a tak gdzie chce rodzic I na 100% będę chyba ze nie zdarze dojechać jest inne podejście ale w sumie szczerze ten ordynator to jakaś patologia ; ( Ja może jestem za bardzo cięta na lekarzy

Ja tez jestem na nich cieta bo przez nich 6 lat temu byla w stanie krytycznym w ciazy i moglam umrzec wraz z dzieckiem ale to i tak nic nie pomoglo a dzis mala ma zeza musimy sie leczyc ma problemy z rosnieciem z tyciem jezdzimy po roznych szpitalach genetykach itp

cześć dziewczyny. Miałam dziś nawet dobrą noc pomimo upałów. mój mąż rzuca palenie i jest nie do zniesienia. Mam go dość dosłownie. Wydaliśmy oszczędności na wyprawkę i naprawę auta i panikuje jakbyśmy co najmniej nie mieli za co żyć. Zawsze taki był, że jak nie miał kasy odłożonej to był załamany. Ja znowu podchodzę inaczej do życia i w tej kwesti ciężko się nam dogadać. Tylko, że aktualnie nie mam ochoty słuchać jego marudzenia miesiąc przed porodem. Raczej mamy wazniejsze sprawy na głowie.
Kochana u nas to samo kasa sie rozplynela ale chcialo sie dziecko to trzeba wydac na nie a nie marudzic zawsze mu dogryzam jak cos ;p

Pośladkowy poród nie jest niebezpieczny? a to ciekawe ....k....raczej chore ! a potem nagle cc bo coś ....no kretynizm na najwyższym poziomie.
Ale mam lenia...i ruchy jak mucha w smole....
Julka no faceci...kryzys twój mam jesli palenie na bok,gdzies musi napięcie wyjsc...

reklama
Kaskaw witaj;-)

Dziewczyny ja też chętnie pooglądałabym nasze maluszki,ale na jakimś wątku,czy galerii zamkniętej tylko dla nas-więc jeśli się da to utwórzmy coś takiego-te z nas które korzystają z telefonów może raz na czas zalogują się na kompie i też będą mogły nas zobaczyć;-) bo na ogólny podejrzewam że małoktóra wrzuci;-)

Ja podsumowałam listę wyprawkową-wszystko kupiłam co tam miałam zapisane z wyjatkiem tego leżaczka-bujaczka;-)teraz czekam na paczki-jak wszystko przyjdzie to zaczynam pranie i prasowanie.jak pododawałam koszty to wyszło mi ok 4300 zł -ładna sumka;-) zakładałam ok 5000zł więc jest ok;-)

Do góry