reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

Witajcie kochane dziewczynki.
Nie odzywałam się dłuuugo ale cały czas Was podczytywałam, a właściwie próbowałam dogonić hehe, bo nie chciałam przegapić żadnego ważnego wydarzenia u Was więc cały czas nadrabiałam zaległości ;) I w końcu dogoniłam :D Pewnie większość z Was mnie nie zna lub nie pamięta.

fazerkamm wszystkiego najlepszego i pochwal się jaki wózeczek kupiłaś :)

Może trochę co u mnie.
Ogólnie całe ostatnie kilka miesięcy zajmowaliśmy się z mężem przeprowadzką, bo nareszcie z wynajmowanego mieszkania przenieśliśmy się na swoje. Remontowaliśmy calutkie mieszkanie, więc spraw do załatwienia było mega dużo, zwłaszcza że polegaliśmy tylko na sobie a nie znaliśmy się oczywiście na takich remontowych sprawach, więc wszystkiego musieliśmy się dowiadywać, uczyć, podczytywać... Pożeracz czasu.
Od tygodnia jesteśmy w końcu na swoim! Piękne, wymarzone, wychuchane mieszkanko. Tyle, że na razie mamy meeega bałagan, bo jeszcze nie mamy szafy, w której zamierzamy trzymać cały majdan (szafa wielka na 4 m i wysoka do sufitu) więc to co ma w niej być docelowo teraz leży wszędzie porozwalane w pudłach, heh. Taki okres przejściowy, trzeba przeżyć.

I dopiero teraz tak naprawdę mam czas skupić się na przygotowaniach do przyjścia na świat naszego Maleństwa. Remont zajął mi głowę na tyle, że o rodzicielstwie wiem naprawdę niewiele więcej niż przed ciążą. Opieka nad maleństwem, przygotowanie wyprawki, przebieg porodu, wszystko dla mnie póki co jest wiedzą tajną :p Mam nadzieję że pomożecie mi przez to przebrnąć i mnie podszkolicie bo czasu coraz mniej.

Dzidzia rozwija się prawidłowo, w zeszłym tygodniu ważyła 1100 g. Nie mam żadnych komplikacji ani problemów, ogólnie jak Was podczytywałam to współczuję tych wszystkich przejść, u mnie ciąża przebiega jakby jej nie było ;) Nawet zgagi nie mam. Jedyne co to to na siku biegam częściej i pojawiają się zaparcia niestety. Brzuszek mam mały! W ogóle nie wyglądam na 7 miesiąc ciąży.

Moim zmartwieniem jeżeli chodzi o dzidziolka jest natomiast to, że podczas każdego usg siedzi w tej samej pozycji (tak było przez 3 ostatnie badania). Główką do góry. I siedzi tam takie jakby wciśnięte. Babka która mi robi usg powiedziała, że to nietypowe że siedzi ciągle tak samo, zamiast fikać po całym brzuszku :( No i powiedziała że w takim przypadku jest ryzyko że dziecko może mieć powykrzywiane stópki. O to się martwię i ogólnie o fakt że czemu się uparło na tę pozycję... Ruchy też czuję ciągle tak samo, w dole brzucha. W okolicach pępka pojawia się tylko czasem większe wybrzuszenie (główka?). Więc chyba faktycznie cały czas siedzi tak samo, a nie tylko przypadkowo się układa tak samo na usg.

No i przez to ułożenie jest problem z określeniem płci. 2 badania temu usłyszałam że na 90% dziewczynka ale do potwierdzenia, a kolejne 2 badania nic nie pokazały, bo nie dało się zajrzeć. Babka kazała mi nie kupować nic różowego tylko same unisexy, bo to właśnie w takich przypadkach jak mój zdarzają się błędy w przewidywaniu płci i potem rodzice są zdziwieni hehe. A teściowa oczywiście już zdążyła nakupić! :p

Wybaczcie długi post! :O

reklama
Kemejka milo ze jestes!!! :)
Na odpowiednim watku wkleilam fotki i dziekuje za zyczenia :)

Suuuuuper ze juz jestescie na swoim :) i spokojnie po malu ogarnięcie wszystko :) najważniejsze ze wasze, wlasne mieszkanko macie :) ja niestety wciaz na wynajmowanym i podejrzewam jaka to musi byc radosc miec swoje "m" :)

Co do pozycji maluszka to nie znam sie wiec nie wypowiem ale wiedz jedno ze nawet jakby mial dzidziolek krzywe nozki to od takiego noworodka jak bedzie masowane, mialo rehabilitację to na pewno nozki sie wyprostuja ;) zreszta znam duzo takich przypadkow co wystarczalo tylko masowac odpowiednio stopke i wszystko jest w przadku teraz gdy dzieciaczki sa wieksze :) takze spokojnie bedzie dobrze.

Napisane na GT-I8260 w aplikacji Forum BabyBoom

Fazerkamm wszystkiego najlepszego [emoji5]

Kamejka witaj! Gratuluje swojego "gniazdka"
Na swoim najlepiej [emoji108]
A dzidzia ma jeszcze troszkę czasu i moze ułoży sie jeszcze główka do dołu kiedy przyjdzie na to pora [emoji6]

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

hmmm w 11 tygidniu ciazy mialam usg u mojego lekarza i wtedy mowil o kregoslupie,o przysadce muzgowej.....czy wszytsko jest dobrze..mierzyl malenstwo..nastepnie w 20 tygodniu mialam u innego lekarza prenatalne-dlugo mnie badal bardzoooooo wtedy tez stwierdzil plec dziecka,mierzyl ja sprawdzal serduszko glowke nozki raczki paluszki-wszystko wiec teraz bede miec kolejne tak?Kurcze nawet nie wiedzialam ci lekarze tak malo czasami mowia..zwlaszcza mamom ktore sa w 1 ciazy-nie wiedza tak duzo jak mamy juz w 2 ciazy. Trzeba czasami sie tak o wszytsko dopytywac-nie wiem jakbym byla lekarzem to staralabym sie wsyztsko przekazac pacjentce aby byla spokjna-aby wiedziala co i jak dokladnie zeby nei miala zadnych watpliwosci. No nic badanie usg mam u mojego lekarza 16.05 wiec niedlugo-wypytam o wszystko.
Nie musisz robić. Najważniejsze jest badanie 2 na nim sprawdza się min. serce. 1 i 2 to wyludzanie pieniędzy. Tak mi powiedziała lekarka. Też mi nic nie mówiła, dopiero jak się spytałam to mi powiedziała jak jest.

Witam pomajówkowo, już z domku :)

Pogoda nam dopisała. Nie padało, nie było upału, pospacerowaliśmy sporo, najadałam się oscypków, mały odprawiał dzikie pląsy po gofrach z bitą śmietaną i owocami, ogólnie na plus, super było się wyrwać z domu i zmienić otoczenie na parę dni. Jeśli macie możliwość i fizycznie dacie radę to szczerze polecam!

I spotkałam się po raz pierwszy z życzliwością jako ciężarna... Wczoraj w knajpce na obiadku byliśmy i poszłam do toalety i dziewczyna w wieku ok.15 lat chciała mnie przepuścić w kolejce! Ja byłam tak z szokowana, że nie wiedziałam o co jej chodzi :D Szok i niedowierzanie :)

Ogólnie mały się rozpycha, rusza się na szczęście sporo, więc póki co nic nie liczę. Po jedzonku zwykle się uruchamia.
Kiedyś tak miałam, że słabo się ruszał, to mój lekarz powiedział, żeby coś zjeść i się położyć na spokojnie i poczekać. Jeśli wtedy nie poczuję to wtedy można zacząć się martwić. Także spróbujcie następnym razem sprawdzić obiboki małe po jedzonku ;) Mój także szaleje w kościele jak organy słyszy :D

Dziś idziemy się badać, ostatni raz byłam 3 tygodnie temu, więc teraz już pewnie znacznie cięższy brzdąc... ;)

Cześć :)

Fazerkam, święta, święta i po świętach, co? :)
Nafoczka - cieszę się i trzymam kciuki!!
Julka, i co z tym wózkiem?
Agula, oby hemoroidy przeszły! Mnie też się czasem zdarza, ale dużo rzadziej nić z chłopcami. Mi ginekolog zalecił Laximama czy coś podobnego na zaparcia, od czasu do czasu pije, ale i tak daję radę lepiej niż w tamtych ciążach. A kg stracisz!
Flammie - współczuję!

Ja przytyłam 13 kg.
We wtorek 3 usg, w środę echo serduszka.
Zdrówka dla chorujących!!!
Miłego dnia dla wszystkich!

W końcu dostałam kasę z rozliczenia. Remont czas zacząć :)

Słyszałam, że linomag jest dobry. Używałam sudokremu, do kapieli dla Nikodema Oiliatum czy Emolium miałam, bo miał problemy ze skórą. Przy chłopcach prałam w Dzidziusiu. A do piersi maltan - jak dla mnie rewelacja!

Na słońce widziałam kosmetyki od pierwszych dni życia.

Dopisałam :)

Iwona77W - i jak tam u Ciebie?

Co do ruchów, to mi lekarz zaleca zawsze tą metodę Cardiff. Zaznacza się 10 ruch danego dnia na wykresie. Jeszcze 10 ruchów na aktywność dziecka to ok, ale w sumie u mnie to różnie bywa. Ja przeliczam, ale nie zapisuję jeszcze. Od 30 tygodnia mam zacząć, bo mu jęczałam z tymi ruchami, że mi mało i delikatnie :/

Julka, a może to po seksie? Ja w którejś ciąży tak miałam, po badaniu, też jednorazowo. Ty pytałaś o seks? Jak się nic nie dzieje to można :)
Nieufna, też nie daję rady z tym jednym bokiem :/
Fazerkam - spełnienia marzeń!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :) :) :)
Kamejka, oby tylko taką pozycję przyjmowało do usg :) Główka do góry!! Dobrze, że jesteś :)

Ostatnia edycja:
Nie musisz robić. Najważniejsze jest badanie 2 na nim sprawdza się min. serce. 1 i 2 to wyludzanie pieniędzy. Tak mi powiedziała lekarka. Też mi nic nie mówiła, dopiero jak się spytałam to mi powiedziała jak jest.

Błagam, jakie wyłudzanie pieniedzy? Dzięki tym badaniom można wiele się dowiedzieć o zdrowiu dziecka. Oczywiście, jeśli jest robione przez dobrego lekarza.

Fazer, wszystkiego najlepszego z okazji imienin @----<-----

Dziewczyny byłam na usg (opisałam w odp.wątku), ale mam ciut nerwa. Chodzę właśnie na te prenatalne prywatnie do jednej lekarki i zawsze brała 100zł..nawet jak robiła kilka ujęć 3d. Dziś poszłam a z dzidzią zawsze było wszystko ok i ona że właśnie najważniejsze usg było w 20tyg. a teraz możemy małą podejrzeć i porobić fotki. Normalne usg też robiła i wyszło ok, ALE zawołała sobie 250zł?! Myślałam, że tam padnę skoro zawsze była 100zł +zdjęcia+płytka.

Nie miałam tyle..miałam 200zł i jej dałam a ona, że ok i nic nie szkodzi, ze nie mam donosić kasy. Wszystko gra.

Masakra. Dobrze, że to ostatnie takie badanie było, bo jednak 250zł to trochę dużo kasy. Na 100zł 3 razy w ciągu 9mies byłam przygotowana, ale na 250 to już niestety nie.

Fazerkamm-najlepszego!! :*

Ja 3 miałam dokładniejsze niż 2, bo narządy są większe. Zapłaciłam 290zł, więc po prostu tyle to kosztuje. Badanie trwało prawie 50 minut, bardzo dokładne, wyszłam z poczuciem, że nic nie zostało przeoczone.

reklama
Ja za wszystkie te ważne usg płace 350zl. Mnie lekarz nie pytał ani nie mówił nic ze skoro jest ok to jakichś nie robimy wiec robie wszystkie....

Sent from my iPhone using Forum BabyBoom mobile app

Do góry