reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

W 2010 roku becikowe było wypłacane na podstawie zaświadczenia od giną ze od 10tc było się pod opieką lekarza.
A teraz to nie wiem jak to jest.

Ale mam spuchniete powieki jakbym tydzień płakała.

reklama
Lizzy ale nie bierze się pod uwagę składkę zdrowotna co jest na picie 7,75 % tylko pełne 9%. wiec to może być właśnie kwestia tych paru zł. spróbować warto
No tak nie 3,5 jak napisałam bo mi się pomyliło tylko 7% jest w picie a faktycznie zabierają więcej i to może być te pare zlotych

Mam tak samo jak Iwona ☺

Jeżeli poród odbedzie sie w czasie trwania stosunku o pracę to należy się zasiłek macierzyński przez rok. Nawet jak umowa kończy się dzień czy tydzień po porodzie to się należy, natomiast jeżeli stosunek o pracę ustanie przed porodem to traci się prawo do zasiłku macierzyńskiego. Ja jestem w takiej sytuacji że umowę mam do końca czerwca i pracodawca nie ma obowiązku przedłużenia mi jej do czasu porodu, więc jeżeli urodze w lipcu to nie dostane macierzyńskiego.
Także Ty się nie stresuj bo jak masz umowę do stycznia 2017 to spokojnie możesz korzystać przez rok z macierzyńskiego ☺

Jeżeli chodzi o becikowe to nie orientuje się niestety. Trzeba będzie złożyć wniosek, jak się należy to dostaniemy, jeżeli nie to trudno. Ale nie ma co myśleć tylko próbować składać wniosek a nóż się uda
Co ty opowiadasz? Jak to nie masz prawa do zasiłku? Jeżeli stosunek pracy ustaje a ty jesteś powyżej 3 mca ciąży to automatem muszą ci przedłużyć umowę do dnia porodu. Poczytaj kp

WITAJCIE DZIEWCZYNY JESTEN ZAŁAMANA BO ZROBIŁY MI SIĘ KURZAJKI NA STOPIE :(
a jestes pewna,ze to kurzajki? Mi sie porobily jakies 3 miesiace temu i tez bylam zalamana a to sie okazalo,ze to zwykle odciski ktore maja taka dziurke na srodku ktora wygladala jak rdzen kurzajki :p kupilam plastry na odciski i powoli schodza :)

Co ty opowiadasz? Jak to nie masz prawa do zasiłku? Jeżeli stosunek pracy ustaje a ty jesteś powyżej 3 mca ciąży to automatem muszą ci przedłużyć umowę do dnia porodu. Poczytaj kp

Tak wiem że prawo jest takie ze wtedy pracodawca musi przedłużyc umowę do dnia porodu i macierzynskie się należy. Ale to w przypadku umowy o pracę normalnej a ja jak się okazało mam umowę o pracę tymczasową która rządzi się innymi prawami i niestety nie maja obowiązku przedłużyć mi umowy. To jest umowa agencyjna i już się dowiadywalam że tak jest

Macie rację ale to tylko w przypadku normalnej umowy o pracę. A moja ma w tytule "tymczasowa" i to wszystko zmienia
Faktycznie na tej się nie znam. Na pewno nic się nie da zrobić? Ale w najgorszym wypadku idź na l4 i pociągnij do porodu a potem masz roczny tysiak z mopsu. Myślałam ze i w takich umowach mii coś zmienić. ..

Ja już po wizycie, z małym ok waży już 750 gram, i wszystko wygląda dobrze.
Wody płodowe oki i szyjka też trzyma, na te skurcze kazał mi aspargin brać.
Oczywiście mąż miał pojechać zemna ale stwierdził że mu się niechce, niema to jak wsparcie:no2:
Teraz czas sie szykować na szpital:-( :(

reklama
Do góry