reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

W 2010 roku becikowe było wypłacane na podstawie zaświadczenia od giną ze od 10tc było się pod opieką lekarza.
A teraz to nie wiem jak to jest.

Ale mam spuchniete powieki jakbym tydzień płakała.

reklama
Lizzy ale nie bierze się pod uwagę składkę zdrowotna co jest na picie 7,75 % tylko pełne 9%. wiec to może być właśnie kwestia tych paru zł. spróbować warto
No tak nie 3,5 jak napisałam bo mi się pomyliło tylko 7% jest w picie a faktycznie zabierają więcej i to może być te pare zlotych

Mam tak samo jak Iwona ☺

Jeżeli poród odbedzie sie w czasie trwania stosunku o pracę to należy się zasiłek macierzyński przez rok. Nawet jak umowa kończy się dzień czy tydzień po porodzie to się należy, natomiast jeżeli stosunek o pracę ustanie przed porodem to traci się prawo do zasiłku macierzyńskiego. Ja jestem w takiej sytuacji że umowę mam do końca czerwca i pracodawca nie ma obowiązku przedłużenia mi jej do czasu porodu, więc jeżeli urodze w lipcu to nie dostane macierzyńskiego.
Także Ty się nie stresuj bo jak masz umowę do stycznia 2017 to spokojnie możesz korzystać przez rok z macierzyńskiego ☺

Jeżeli chodzi o becikowe to nie orientuje się niestety. Trzeba będzie złożyć wniosek, jak się należy to dostaniemy, jeżeli nie to trudno. Ale nie ma co myśleć tylko próbować składać wniosek a nóż się uda
Co ty opowiadasz? Jak to nie masz prawa do zasiłku? Jeżeli stosunek pracy ustaje a ty jesteś powyżej 3 mca ciąży to automatem muszą ci przedłużyć umowę do dnia porodu. Poczytaj kp

WITAJCIE DZIEWCZYNY JESTEN ZAŁAMANA BO ZROBIŁY MI SIĘ KURZAJKI NA STOPIE :(
a jestes pewna,ze to kurzajki? Mi sie porobily jakies 3 miesiace temu i tez bylam zalamana a to sie okazalo,ze to zwykle odciski ktore maja taka dziurke na srodku ktora wygladala jak rdzen kurzajki :p kupilam plastry na odciski i powoli schodza :)

Co ty opowiadasz? Jak to nie masz prawa do zasiłku? Jeżeli stosunek pracy ustaje a ty jesteś powyżej 3 mca ciąży to automatem muszą ci przedłużyć umowę do dnia porodu. Poczytaj kp

Tak wiem że prawo jest takie ze wtedy pracodawca musi przedłużyc umowę do dnia porodu i macierzynskie się należy. Ale to w przypadku umowy o pracę normalnej a ja jak się okazało mam umowę o pracę tymczasową która rządzi się innymi prawami i niestety nie maja obowiązku przedłużyć mi umowy. To jest umowa agencyjna i już się dowiadywalam że tak jest

Macie rację ale to tylko w przypadku normalnej umowy o pracę. A moja ma w tytule "tymczasowa" i to wszystko zmienia
Faktycznie na tej się nie znam. Na pewno nic się nie da zrobić? Ale w najgorszym wypadku idź na l4 i pociągnij do porodu a potem masz roczny tysiak z mopsu. Myślałam ze i w takich umowach mii coś zmienić. ..

Ja już po wizycie, z małym ok waży już 750 gram, i wszystko wygląda dobrze.
Wody płodowe oki i szyjka też trzyma, na te skurcze kazał mi aspargin brać.
Oczywiście mąż miał pojechać zemna ale stwierdził że mu się niechce, niema to jak wsparcie:no2:
Teraz czas sie szykować na szpital:-( :(

reklama
Do góry