reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipiec 2016

A no niestety, wiem coś o tym. na mnie ludzie też się wkurzali tylko co ja mogę zrobić? musze mieć takie i takie dokumenty bo man kontrolę i koniec kropka. ja uważam że to paranoja ale to nie ja ustalam przepisy.

reklama
Madzia ale cały czas byłaś w stosunku pracy jednej i tej samej firmy. jabym obliczyła ci normalnie dochód za 2015 rok i nie kopala się w jakieś podziały

Lizzy ale nie bierze się pod uwagę składkę zdrowotna co jest na picie 7,75 % tylko pełne 9%. wiec to może być właśnie kwestia tych paru zł. spróbować warto

Link do: Wsparcie dla rodzin z dziećmi / Świadczenia rodzinne / archiwalne Rodzaje i wysokość świadczeń rodzinnych, kryteria uzyskania / jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia się dziecka / Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej

Czyli po 2013 się prawo zmieniło...a tego nie wiedziałam. Także przepraszam mój błąd [emoji6] bo bratowa koleżanka urodziły w 20010 a wtedy nie było kryterium dochodowego.

cd9bkw7ipg9p1hdb.png

Jak firma zatrudnia powyżej 30 pracowników to dostaje się pieniążki w dniu w którym dostawało się wypłatę. Ja tak dostałam bez problemu za luty. U mnie Matki Boskiej Pieniężnej zawsze 10tego i tak dostałam przelew w marcu z pracy na konto

Mam tak samo jak Iwona ☺

agnes to co ja mam zrobić. Moja umowa o pracę skończy się jak Mały będzie miał 6 miesięcy i już wiem,że nie podpiszą ze mną kolejnej ( mam na czas okreslony i wychodzi mi w styczniu 2017). W momencie urodzenia będę na umowie więc nalezy mi się tylko jednorazowe becikowe 1000zl, ale za pół roku już nie będę, to będą mi wypłacali ten 1000 zł co miesiąc mimo,że wzięłam jednorazowe becikowe w lipcu? Bo tak średnio rozumiem

Jeżeli poród odbedzie sie w czasie trwania stosunku o pracę to należy się zasiłek macierzyński przez rok. Nawet jak umowa kończy się dzień czy tydzień po porodzie to się należy, natomiast jeżeli stosunek o pracę ustanie przed porodem to traci się prawo do zasiłku macierzyńskiego. Ja jestem w takiej sytuacji że umowę mam do końca czerwca i pracodawca nie ma obowiązku przedłużenia mi jej do czasu porodu, więc jeżeli urodze w lipcu to nie dostane macierzyńskiego.
Także Ty się nie stresuj bo jak masz umowę do stycznia 2017 to spokojnie możesz korzystać przez rok z macierzyńskiego ☺

Jeżeli chodzi o becikowe to nie orientuje się niestety. Trzeba będzie złożyć wniosek, jak się należy to dostaniemy, jeżeli nie to trudno. Ale nie ma co myśleć tylko próbować składać wniosek a nóż się uda

Mam tak samo jak Iwona ☺

Jeżeli poród odbedzie sie w czasie trwania stosunku o pracę to należy się zasiłek macierzyński przez rok. Nawet jak umowa kończy się dzień czy tydzień po porodzie to się należy, natomiast jeżeli stosunek o pracę ustanie przed porodem to traci się prawo do zasiłku macierzyńskiego. Ja jestem w takiej sytuacji że umowę mam do końca czerwca i pracodawca nie ma obowiązku przedłużenia mi jej do czasu porodu, więc jeżeli urodze w lipcu to nie dostane macierzyńskiego.
Także Ty się nie stresuj bo jak masz umowę do stycznia 2017 to spokojnie możesz korzystać przez rok z macierzyńskiego ☺

Jeżeli chodzi o becikowe to nie orientuje się niestety. Trzeba będzie złożyć wniosek, jak się należy to dostaniemy, jeżeli nie to trudno. Ale nie ma co myśleć tylko próbować składać wniosek a nóż się uda
o macierzyńskim wiem, nie wiedziałam tylko jak z tym becikowym

reklama
Do góry