reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

Olcia9250 my mamy konflikt serologiczny, w pierwszej ciazy lekarz zlecal mi co miesiąc odczyn combsa, teraz dwa razy dopiero robilam.. wszystko pewnie zalezy od lekarza ale fakt trzeba na to uwazac, pamietaj ze po porodzie jak dzidzius wezmie plusowa krew Tobie MUSZA zostac podane przeciwciala.

Gwiazda_237 to trzyma mooocno kciuki by bol jednak się juz nie pojawil!!!

reklama
fazerkam - tak mozna zjesc takie placki tyloko ze beda ciemne po prostu.

gwiazda- jak tam ? lepiej sie czujesz?

Dziewczyny powiedzcie mi czy ktoras z was ma grupe minusowa a maz plusowa? i czy robiliscie juz ODCZYN COMBSA? bo ja dzisiaj robilam

Ja mam - mąż + ale cała poprzednia ciaze coombsa nie robilam tylko przeciwciala chyba 3razy. Teraz też będę na wizytę robiła przeciwciała. Zmieniło się tyle ze ok gineolog wspomniał mi coś o jakkims zastrzyku około 30 tygodnia. Żebym sobie go wykupiła on mi wypisze receptę. Pewnie chodzi o immunoglobuline ale nie zaglebialam się jeszcze w ten temat.

nie no masakra straszna jest znieczulica czasami u ludzi- przykre to jest bo ogolnie ludzie narzekaja wiec zamiast sobie wzajemnie pomoc byc rzyczliwym normalnym to nie...a jeszcze jak jest jakas starsza Pani w kolejce i kobieta w ciazy ooooo to dopiero musi byc ostro;)

Fazerkam wiesz co wlasnie musze sobie poczytac o tym konflikcie syrologicznym bo ja mam ogolnie minusowa gr a maz dodatnia..wiec musze poczytac czy cos musze robic..bo niedlugo mam wizyte u gin wiec sie wypytam o wszytsko.

Zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć
Zanim zajdziesz w ciążę zbadajcie z partnerem swoje grupy krwi oraz czynniki Rh. Jeśli masz Rh-, a przyszły tatuś ma Rh+ poinformuj o tym ginekologa. W takiej sytuacji już podczas pierwszej ciąży zostaniesz objęta specjalnym programem profilaktycznym. Regularne sprawdzanie poziomu przeciwciał i podanie domięśniowo około 28. tygodnia ciąży 300 miligramów immunoglobuliny anty-D, zapobiegnie reakcji obronnej organizmu kobiety na krwinki dziecka. Zastrzyk powtórzony zostanie po porodzie.

Te starsze panie w beretach to mają zawsze najwięcej do powiedzenia w kolejce. Albo się wpychaja bo przecież są schorowane albo stękają za uchem żeby je przepuścić, ale do kościoła to po 3 razy dziennie latają. W autobusach tudzież tramwajach to już nieraz przeginają. Kobieta w ciąży nie robi na nich wogole wrażenia bo przecież młoda jest może postać.

nie no szokkkkkkk!!!jezdze na szczescie autem wiec tego porblemu nie mam ale mysle ze gdybym siedziala bedac w ciazy i nagle kolomnie stala by starsza pani to niestety...jest wiele innych osob w tramwaju czy autobusie ktore moga ustapic miejsca takiej pani...W przychodniach to samo raz tylko mnie spotkala taka sytuacja ze starsza pani sie na mnie patrzy litosciwie czy ja przepuszcze...popatrzylam i nie..bez przesady...mi tez sie stac i czekac nie chce....jestem w ciazy i chce szybko zalatwic co mam zalatwic w przychodni i isc...a nie czekac az taka pani sie okresli co potrzebuje..Ja wiem ze kazdy z nas taki bedzie stary...ale tak jak my mamy zrozumiec starsze osoby niech starsze osoby zrozumia kobiety w ciazy ze kazda z nas moze miec ciezszy dzien czy jakies bole...Oczywiscie jak stanie w kolejce osoba ktora jest o kulach...zle sie czuje i to widac a ja czuje sie ok..to przepuszcze czemu nie...ale sa granice...To samo w kolejkach w sklepach...ustawiaja sie pierwsze co osoby starszeeeeeeeeeeeeee w kolejce dla osob z dzicmi i w ciazy..ahhh

fazerkam - tak mozna zjesc takie placki tyloko ze beda ciemne po prostu.

gwiazda- jak tam ? lepiej sie czujesz?

Dziewczyny powiedzcie mi czy ktoras z was ma grupe minusowa a maz plusowa? i czy robiliscie juz ODCZYN COMBSA? bo ja dzisiaj robilam

My mamy taka sytuację. Odczyn coombsa robiłam trzy tygodnie temu i było ok. Na wizycie lekarz poinformował mnie, że gdy kobieta ma grupę "-" zalecane jest podanie immunoglobuliny w ciąży w 28-30 tygodniu mimo nie wykrycie przeciwciał ale nie jest to refundowane i kosztuje 400zł. Immunoglobulina jest refundowana po poronieniu i po porodzie. Nie wiem co mam z tą wiedzą zrobić, z jednej strony koszt duży, z drugiej zdrowie dziecka bezcenne. W piątek mam wizytę w gina to jeszcze porozmawiam. Znając życie jak się nie zdecyduję to pewnie będę się zamartwiać i latać na badania i wydam tyle co immunoglobulinę.

Ja mam - a mój + narazie raz robiłam przeciwciała ale jeden i drugi lekarz mówił ze przy pierwszej ciąży nic się nie dzieje.

ja sie teraz 01.03 wypytam o to ale jesli lekarz mi zaleci immuglobine to czy 400 czy 500 nie bede sie zastanawiac robie i juz..zdrowie dziecka jest najważniejsze a kasa nie jest tu istotna...

reklama
Agnesdem- mi wlasnie pani pielegniarka powiedziala ze jesli wyjdzie dodatni to sie idzie do szpitala i robi badania ktore kosztuja 300 zł ( jesli chodzisz prywatnie do gina ) a jesli jeszcze pracuje w szpitalu to moze on dac skierowanie do szpitala i tam wtedy to bedzie darmowe. Mam nadzieje ze wynik wyjdzie ujemny i wszystko bedzie okej.

No ale powiedzcie mi bo tego nie rozumiem nawet jak wyjdzie ujemny to w tym 28 tygodniu daje sie zapobiegawczo ta immunoglobine /

Do góry