reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2016

fazerkam - tak mozna zjesc takie placki tyloko ze beda ciemne po prostu.

gwiazda- jak tam ? lepiej sie czujesz?

Dziewczyny powiedzcie mi czy ktoras z was ma grupe minusowa a maz plusowa? i czy robiliscie juz ODCZYN COMBSA? bo ja dzisiaj robilam

Nie wiem co to odczyn Combsa, ale na początku ciąży i teraz miałam robione przeciwciała.

reklama
Z konfliktem krwi nie pomoge bo ja mam +.

Gwiazda oby już Cię nie bolalo i zebys nie musiała sprawdzać drugiego szpitala.
Nie fajne miałas przeżycia...przykro!

Gwiazda jestem z Tobą myślami.... k..niektórzy po nie powinni w szpitalach pracować...
Ja dziś na badaniach byłam...kur..ca człowieka bierze-przyszła dziewczyna w ciąży na glukozę -tam wywieszka że bez kolejki ma wchodzić KAZDY kto na glukozę idzie....noi k...komentarze że bez kolejki,że się wepchnęła....to ona pysk-noi dobrze!!! ...a potem komantarz kiedyś tak nie było....no żesz k.... mnie krew wzburzała ...jakbym palnęła ....aaa szkoda gadać.Wszędzie znieczulica.....

Ja dziś po raz pierwszy wykorzystałam ciąże.
Raz właśnie na badaniach, bo było ful ludzi (nic nikt nie powiedział) i 2 raz w sklepie, bo też kolejka była.

Zdecydowanie lepiej zapobiegać niż leczyć
Zanim zajdziesz w ciążę zbadajcie z partnerem swoje grupy krwi oraz czynniki Rh. Jeśli masz Rh-, a przyszły tatuś ma Rh+ poinformuj o tym ginekologa. W takiej sytuacji już podczas pierwszej ciąży zostaniesz objęta specjalnym programem profilaktycznym. Regularne sprawdzanie poziomu przeciwciał i podanie domięśniowo około 28. tygodnia ciąży 300 miligramów immunoglobuliny anty-D, zapobiegnie reakcji obronnej organizmu kobiety na krwinki dziecka. Zastrzyk powtórzony zostanie po porodzie.

W pierwszej ciąży nie dostawałam żadnego zastrzyku, robiłam tylko przeciwciała.

Ja na pierwszych badaniach miałam pobrane dużo krwi, bo do wielu badań. Oczywiście swoje odczekałam, pani mi pobrała i mówi, żeby następna osoba nie wchodziła, bo ona z tej strzykawy musi do kilku probówek tą krew poprzelewać. Wychodzę i mówię takiej beretowej, która wystartowała, że pani prosi by chwilkę poczekać... a ta "ja nie mam czasu czekać" i dosłownie mnie odepchnęła od klamki, którą właśnie zamykałam :p

Ja też mam Rh -, mąż +. Najpierw badanie przeciwciał miałam na początku ciąży, teraz mam drugi raz skierowanie, będę robić w poniedziałek.
Olcia wydaję mi się, że jeżeli przeciwciał nie będzie an wyniku to nie dostaniesz tej immunoglobuliny profilaktycznie, ew po porodzie jak maluszek będzie miał męża grupę krwi.
W moich poprzednich ciążach, a mam dwie za sobą tez robiłam w ciągu całej ciąży 3 razy. Immunoglobulinę miałam tylko po pierwszym porodzie bo córeczka odziedziczyła grupę krwi męża, po drugim nie miałam bo córcia miala moją gr.krwi.

Witam się laski
Miłego dnia wszystkim

powiem Wam, ze nie ma co oszczedzac na takie sytuacje jak trzeba cos zaplacic podczas ciazy to nie zastanawiam sie..Moja kolezanka zrobila testy nifty za ktore zaplacila 2.300zl i nie zaluje ich absolutnie...i slusznie jest teraz spokojna nie nakreca sie nie martwi a wrecz przeciwnie jest zadowolona ze jej dzidzia rosnie zdrowo:) i to jest najważniejsze...Zrobiłabym tak samo..

A co myślicie o krwi pępowinowej?

Ja immunoglobulinę dostałam w szpitalu po poronieniu i po porodzie. W poprzedniej ciąży również robiłam tylko coombsa i lekarz nic nie wspominał o podaniu immunoglobuliny w ciąży mimo nie wykrycia przeciwciał. Może teraz coś się zmieniło, może zależy od regiony Polski. Na stronie zielonogórskiego regionalnego centrum krwiodawstwa rzeczywiście jest komunikat o zaleceniu podawania immunoglobuliny, o którym poinformował mnie lekarz, tak jak pisałam wcześniej.

reklama
To chodzi ci o kangurka?

Ja kiedyś musiałam wyrzucić... tak jak ciasto na kluski śląskie które surowe włożyłam do lodówki juz się nie nadawało do niczego

f2w3kw7ihyqz70ec.png
Chyba. O taką z uszami :-D

Do góry