reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2009

reklama
Znalezione w necie:
W ciąży przebiegającej prawidłowo nie ma medycznych przeciwwskazań do spania na prawym boku. Jednak pozycja na lewym boku jest korzystniejsza z paru powodów. Leżąc na prawym boku lub na plecach można doprowadzić do ucisku ży ły głównej dolnej, która biegnie po prawej stronie kręgosłupa, zmniejszając dopływ krwi do serca. Krew zostaje w dolnej części ciała stopy, nogi, miednica). To z kolei zmniejsza rzut serca i ilość krwi dopływającej do narządów (także mózgu i macicy). Może to spowodować omdlenie, a w dalszym etapie także słabsze dotlenienie płodu. Jeśli pojawi się kołatanie serca , mroczki przed oczami czy duszność, wtedy szybka zmiana na lewy bok przywróci prawidłowe funkcjonowanie. Na lewym boku ułatwiona jest też praca nerek, przez co skuteczniejsze jest usuwanie produktów przemiany materii i nadmiaru płynów z organizmu. W związku z przytoczonymi argumentami spanie na lewym boku zaleca się jako profilaktykę hemoroidów oraz obrzęków.
Jeśli z jakiś powodów nie możesz spać na lewym boku, nie oznacza to, że coś złego się stanie. Wiele kobiet nie wie o zalecanej pozycji i wybiera dla siebie najwygodniejszą (czasem nawet na plecach) i nic złego się nie dzieje. Jeśli pozycja jest niekorzystna to zaczynasz się w niej po prostu źle czuć. Poza tym często dzieje się tak, że pomimo że ułożysz się kładąc do snu na lewym boku, kiedy się przebudzisz już jesteś na prawym lub na plecach. I trudno z tym walczyć. Można podpierać się poduszką - wałkiem pod plecy i małą poduszeczką pod brzuch. Między nogi też najlepiej włożyć poduszkę. Wtedy spanie staje się wygodniejsze i można się łatwiej przyzwyczaić do zalecanego boku.

Matylda dziekuje bardzo za informacje :tak::-) dlaczego sama o tym nie poyslalam? :zawstydzona/y: Osobiscie to najlepiej spi mi sie na prawym boku ale staram sie na lewym :-)

Robaczku witajcie!!! :) a tak właśnie myślałam o Tobie, kiedy się pojawisz:-)
Impresja Wiosenna Witajcie :-) nadżerką nie martw się , słyszałam to samo co mówi stopi69
Zdrówko dla chorujących!!!!!!!!!!

witaj andzioszka wsrod lipcówek.
ja wam powiem ze przed ciaza zasypialam tylko na brzuchu. myslalam ze bede mialam problem zeby sie tego odzwyczaic ale latwo przyszlo mi zasypianie na bokach lub na wznak. musze sie troche pokrecic zeby usnac ale spi mmi sie dobrze niezaleznie od boku.

Witam andzioszka
Robaczku cieszę się że już wszystko ok i dobrze że wróciliście do nas :-D
Impresja Wiosenna dużo zdrowia życzę
a ja już po usg tu napisze że wsio ok reszta na odpowiednim wątku :tak:

Witam popołudniowo....:-)

Robaczku miło Cię znowu zobaczyć po długiej nieobecności. :-);-):tak::-D:-D:tak:;-):-)

andzioszka witamy w gronie lipcóweczek, :happy:

Magduśka cóż za słodziutki torcik, mniam...mniam.....:laugh2:

Dziewczyny co do muzyki klasycznej to jako dobra koleżanka nie polecam zaczynać od Mozarta! Uwierzcie mi - można się zrazić..... Polecam Vivaldiego, Beethovena..... ;-):tak:;-)

Miałam jeszcze cosik pisać i w ogóle ale właśnie mnie M. pogania... i co gorsza rzuca we mnie zabawkami naszego psiaka!!!!
Ratunkuuuuuuuuuuuuuuuuuuu:laugh2::rofl2::eek::laugh2::tak:;-):-)

Ja zmykam na kontrolną wizytę do ginekologa.Trzymajcie kciuki, żeby pojawiły sie jakies kilogramy na plusie!!!! Ale coś czuje, ze chyba "dieta na mase" przyniosła poyztywne skutki :-) :-)Witam NOWĄ LIPCÓWECZKE!!!!buziaki

reklama
Witam
Jestem nowa na tym forum i chciałam się dopisać do listy szczęśliwych kobitek, które będą rodzić w lipcu 2009. Do tej pory miałam termin na 06.07.2009, lecz dziś doktor powiedział że chyba jednak będzie to 05.07.2009 :-)
Już się nie mogę doczekać!! :-)

Do góry