reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipiec 2008

heksa ciesze sie ze jestes juz z nami. Jak bedziesz miala sily napisz cos wiecej o waszym stanie zdrowia :-) grunt ze jest lepiej :-)

co do twardnienia brzuszka, ja mam tak non stop, nie odczuwam przy tym zadnego bolu, jedynie lekki ucisk, ale nawet nie jest to jakies nieprzyjemne. W kazdym razie zdarza sie to jak chodze, sprzatam, a nawet jak leze ... mysle ze to norma :-) nie zrezygnowalam z codziennych spacerow, basenow itd, i jak widac nic sie nie dzieje :-) Odczuwam to u siebie od 23 tyg, od tego czasu bylam na kontroli, lekarz spr. szyjke, wszystko z nia ok, powiedzial ze pewnie to skurcze Braxtona-Hicksa (czy jak to sie pisze) a i malenstwo rozwija sie super :-) widocznie taka nasza natura :-)

reklama
Mnie trudno powiedzieć czy to są skurcze,tak mi się wydaje to moje pierwsze dziecko więc nie wiem co i jak co jest ok a co musi mnie martwić,jak bede teraz na wizycie to powiem o tym mojej lekarce.Też wspomnij swojemu lekarzowi.Lepiej dmuchać na zimne niż sparzyć się gorącym.

O tym koniecznie trzeba wspomniec doktorkowi. On zada fachowe pytania, ktore z pewnoscia rozjasnia mu o co Wam chodzi :-) sprawdzi szyjke macicy itd...to bardzo wazne, bo czasem spinanie sie brzucha nie wrozy dobrze. U mnie akurat wszystko ok, ale tez zostalam zbadana wzdluz i wszerz... :-)

eh babeczki, macie skurczki-przepowiadacze
i to sa skurcze, oczywiscie roznia sie od tych porodowych, ale to tylko powinno cieszyc
juz do konca bedzie taka jazda

Heksa witaj kobito!

Roni: to _TO_ są skurcze??:szok:ja się nastawiałam na coś w stylu skurczu w łydce, czy bólu jak przy korzonkach...:-D, nieźle......przy takiej nieznajomości reakcji własnego ciała przegapię poród Młodej...:-p

Dziweczyny ja te napinania brzucha mam cały czas, nawet w nocy jak nie śpię nieraz po 3 godziny bo coś ostatnio tak mam - to brzuch bardzo często mi się napina:-( lekarz mówi żeby magnez brać, ja biorę 500 dwa razy dziennie!
w sumie tak chyba musi być, kontrolujcie tylko czy szyjka ok, czy się przy tym nie skraca, mi niestety tak i to jest problem:-(

Heksa dobrze że już jesteś:-)

moja już jest krótka, ale pod kontrolą jeszcze.... generalnie doczytałam sobie, że "krótkość" szyjki zależy w dużej mierze od wartości wyjściowych i bardziej chodzi o to, by w stosunku do nich się drastycznie nie skracała; a magnez Ci nic nie pomaga? Ja biorę Aspargin z powrotem od jakiegoś tygodnia, miał być głównie na bóle mięśni, ale na razie ani na nie ani na skurcze nie pomaga - ale poza tym jest ok, a wizytę mam za 3 tygodnie, więc najwyżej jak się nic nie zmieni, to pójdę wcześniej... no i chyba czas na kolejny urlop z leżeniem ...a może nawet powiedzenie w końcu klientom, że jestem w ciąży :))

No właśnie, a ja tej szyjki praktycznie nie mam, biore zastrzyki kaprogest - średnio pomagają:-(
nie wiem jak z tym magnezem, biorę uczciwie ale brzuch się napina i to już od dłuższego czasu......

reklama
tak tak to sa skurcze
brzuch robi sie twardy
"cierpnie" lekko, a dziecko zwykle sie mocniej rusza choc nie koniecznie
ustepuje po kilki sekundach, lub kilkunastu
a o porodowych roznia sie tym ze wlasnie nie bola, wiec gwarantuje ze zauwazysz porod hehe bez najmniejszego klopotu
jeszcze jest pare innych oznak porodu ;-)
no i nie dajcie sie zwariowac, kazda chodzni na kontrole wiec jak cos lekarz zauwazy napewno powie, a jak macie watpilwosci powiedzcie ze mace skurcze i sam oceni czy skracaja one szyjke
na tym etapie ciazy razczej kazda powinna brac magnez, wlasnie zeby zapobiec
przy Jasku chodzilam bardzo dlugo z rozwrciem i urodzilam ponad 2 tyg po terminie
wiec dont worry
jak cos lekarz napewn znajdzie co trzeba

Do góry