reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki w kuchni

ja natomiast ma stary sprawdzony przepis na dobre chrupiące frytki , pokrojone paseczki obgotowujemy w osolonej wodzie około 10 min , później wyjmujemy na ręcznik aby ociekły od wody i do garnuszka z olejem . Są pyszne a zadaniem gotowania jest wypłukanie skrobi a co za tym idzie mniej wciągną tłuszczu. Ja jestem maniaczką zdrowego jedzenia więc frytasy mamy rzadko ale co się nie robi dla dzieci. Na pewno nie kupuję gotowych mrożonek bo one są zrobione z mączki ziemniaczanej a koło ziemniaków to one nawet nie leżały..

mam fajny przepis na filet z kurczaka , danie szybkie i :)
pierś kroimy wzdłuż na kotleciki , grubość według uznania , kładziemy do naczynia żaroodpornego polanego lekko oliwą z oliwek a jak nie mamy to olejem , układamy kotleciki , lekko solimy , dodajemy cebulę pokrojoną w krążki i układamy na mięsko, następna warstwa to plasterki sera ( obojętnie jakiego, każdy się sprawdzi) no i dla lubiących trochę kalorii, smarujemy ser majonezem , ale nie musimy . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na jakieś 25 minut .
Szybko i prawnie, można dodać ziemniaczki jak i ryż, z dania wydobędzie się sosik którym można polać dodatki.
Smacznego!!!
 
reklama
NAJLEPSZE BEZ GADANIA SĄ właśne fryty z oleju z gara :) TAKICH MI SIĘ CHCE! A tu dopiero 12:30... jak wytrzymać do końca pracy? Punkt 16:00 robię wypad do warzywniaka po ziemniaki i olej. Mniam mniam mniam. A potem spacer....
 
Ha, cos se zrobilam ;-) nie ma to nazwy, wiec mowie cos ;-) pokroilam surowe ziemniaki w slupki, posypalam zielonym koperkiem z maminego ogrodka, polalam ciut olejem i wrzucilam do piekarnika. Posiedzialy godzine i moze frytki to nie sa, ale tez ciekawy smak ;-)
 
Nowy obraz racuchy.jpg

Racuchy drożdżowe

Składniki
[FONT=&amp]2 1/2 szkl. mąki (1/2kg)
2 jaja
1 1/2 szkl. mleka
2 łyżki cukru
3 dag drożdży
sól
olej do smażenia

[/FONT][FONT=&amp]Drożdże rozkruszyć , posypać cukrem, mleko podgrzać , dodać do drożdży i wymieszać. Jaja wybić, lekko osolić. Dodać do drożdży mąkę i jaja i wymieszać(robię to drewnianą łyżką). Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Nakładać na patelnie metalową łyżką, za każdym razem należy włożyć ją do szklanki z zimną wodą. Smażyć racuchy na rozgrzanym, tłuszczu z obu stron.
Moja uwaga!! tłuszcz nie może być za gorący, bo racuchy zaczną się przypiekać a w środku będą surowe( tak na pół gwizdka najlepiej[/FONT]
biggrin.gif
)[FONT=&amp]. Osobiście leje na patelnię sporo oleju tak 1-1 1/2 cm. Lepiej wtedy wyrastają i smażą się.[/FONT]
Odsączyć na papierowym ręczniku

Dodatki dowolne ( co tam lipcówki sobie zażyczą
yes2.gif
)

Smacznego!!!
 
Ostatnia edycja:
siwucha- te fryty to dobry pomysł, ja zawsze surowe pyry wrzucam. A co do tych piersi to przepis jak na karkówkę po królewsku, tylko zamiast karkówki jest pierś, wypróbuję
 
reklama
Dla fanek szpinaku polecam naleśniki ze szpinakiem (szpinak z serkiem topionym i pleśniowym -> teraz tylko topionym ;-) + przyprawy) polane sosem beszamelowym. Pychaaa....
 
Do góry