reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcówki gotują :)

Pucharki ;)
91ffb5d5657aa3e5f7f3317e6ae21ef4.jpg


Składniki na dwie duże porcję (bardzo duże, może być i na 3,a nawet 4 małe...)
-paczka mrożonych truskawek
-garść suszonych daktyli - zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, aż zmiękną ;)
-2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
-łyżka ksylitolu /cukru
-parę łyżek mielonych orzechów (w Auchan kosztowały kilka zł za paczkę 0,5kg ;) czasem spotykane pod nazwą mąka arachidowa... oczywiście można samemu zmielić, ale mi się nie chce [emoji23])
-puszka dobrego mleka kokosowego (takiego bez stabilizatorów itd, z moich dotychczasowych doświadczeń najlepsze jest Real Thai, do kupienia w Tesco, czasem w promocji - musi postać w lodówce, ponoć ze dwa dni, nie wiem tak naprawdę ile, bo kupuję i wrzucam do szuflady w lodówce, więc leży do czasu wykorzystania, czasem parę tygodni np ;))

Krem orzechowy:
Daktyle zblendować, dodać trochę wody, w której się moczyły, ma być krem, ale nie gesty ;)
Po zblendowaniu dodać mielone orzechy, zblendować, jak za gęste dodać wody, w której moczyły się daktyle, jak za rzadkie dodać orzechów - gotowe ;)

Krem kokosowy
Otwieramy puszkę mleka kokosowego - powinno być twarde, i trochę wody do tego ;)
Gęste przekładamy do naczynia, wodę można wylać (albo wlać np do kawy, itd, mleczne nie będzie, kokosowe trochę)
Dodajemy ksylitol /cukier (może być zmielonych, cukier puder itd), i traktujemy chwilę trzepaczką - nie wiem, jak ręczną, ja to zawsze robię końcówką blendera... Po chwili (jakieś 30s) mamy gotowy krem kokosowy - przełożyć do naczynia i na chwilę do lodówki ;)

Krem truskawkowy
Do naczynia wrzucamy truskawki (zamrożone) i kaszę jaglaną (można to zrobić w naczyniu po kremie kokosowym, albo dodać łyżkę kremu)
Zblendować dokładnie, i gotowe ;)

całość ;)
Do pucharka dajemy po łyżce (na zmianę) kremu kokosowego, truskawkowego, i trochę orzechowego, a jak ktoś chce, może dodać co parę łyżek np pokruszonego herbatnika itd [emoji6]
I gotowe :D

Smacznego :D

0d1yrjjgtd95fou3.png
 
reklama
CIASTO JOGURTOWO-MIGDAŁOWE

1 kubeczek jogurtu nat.
1,5 kubeczka mielonych migdałów
1,5 kubeczka mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kubeczka cukru
3 jajka
1 kubeczek oleju roślinnego

kubeczek jogurtu naturalnego - przekładamy do miski, myjemy kubeczek i używamy do odmierzania składników.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
  • Do drugiej miski wrzucamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, migdały, cukier, mieszamy.
  • Do miski z jogurtem dodajemy jajka i olej, mieszamy krótko. Przelewamy do miski z sypkimi składnikami i krótko oraz delikatnie mieszamy na jednolitą masę.
  • Wkładamy do tortownicy o średnicy ok. 24 cm i piec przez około 35 minut lub do suchego patyczka.
 
reklama
Zdrowe ciasteczka [emoji39]

Składniki:
-2 banany - rozgnieść widelcem
-kawałek ananasa (u mnie niecała 1/4 takiego nie za dużego), albo zamiennie średnie jabłko lub inny owoc w porównywalnej objętości - zetrzeć na tarce o grubych oczkach

- 10 łyżek płatków owsianych
-5 łyżek pokrojonych migdałów (z grubsza pokrojonych) lub płatków migdalowych, albo jakiś innych orzechów
- 4 łyżki rodzynek
-5-8 daktyli pokrojonych w paseczki - daję 7 ;)
-1 płaska łyżeczka cynamonu
-0,5 płaskiej łyżeczki kurkumy
-garść nasion słonecznika

Wrzucić wszystko do miski, wymieszać, nakładać na blachę wyłozoną papierem (daję łyżką, poprawiam ewentualnie kształt ręką) - to taka trochę breja ;)
Piec 35 minut w 180 stopniach (bez termoobiegu) - na ciepło też dobre [emoji23]
Wychodzi 12-16 ciasteczek, w zależności od rozmiaru [emoji6]

(zmodyfikowany trochę przepis Beaty Pawlikowskiej [emoji6])
 
Do góry