- Dołączył(a)
- 22 Grudzień 2017
- Postów
- 10 005
Pucharki
Składniki na dwie duże porcję (bardzo duże, może być i na 3,a nawet 4 małe...)
-paczka mrożonych truskawek
-garść suszonych daktyli - zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, aż zmiękną
-2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
-łyżka ksylitolu /cukru
-parę łyżek mielonych orzechów (w Auchan kosztowały kilka zł za paczkę 0,5kg czasem spotykane pod nazwą mąka arachidowa... oczywiście można samemu zmielić, ale mi się nie chce [emoji23])
-puszka dobrego mleka kokosowego (takiego bez stabilizatorów itd, z moich dotychczasowych doświadczeń najlepsze jest Real Thai, do kupienia w Tesco, czasem w promocji - musi postać w lodówce, ponoć ze dwa dni, nie wiem tak naprawdę ile, bo kupuję i wrzucam do szuflady w lodówce, więc leży do czasu wykorzystania, czasem parę tygodni np )
Krem orzechowy:
Daktyle zblendować, dodać trochę wody, w której się moczyły, ma być krem, ale nie gesty
Po zblendowaniu dodać mielone orzechy, zblendować, jak za gęste dodać wody, w której moczyły się daktyle, jak za rzadkie dodać orzechów - gotowe
Krem kokosowy
Otwieramy puszkę mleka kokosowego - powinno być twarde, i trochę wody do tego
Gęste przekładamy do naczynia, wodę można wylać (albo wlać np do kawy, itd, mleczne nie będzie, kokosowe trochę)
Dodajemy ksylitol /cukier (może być zmielonych, cukier puder itd), i traktujemy chwilę trzepaczką - nie wiem, jak ręczną, ja to zawsze robię końcówką blendera... Po chwili (jakieś 30s) mamy gotowy krem kokosowy - przełożyć do naczynia i na chwilę do lodówki
Krem truskawkowy
Do naczynia wrzucamy truskawki (zamrożone) i kaszę jaglaną (można to zrobić w naczyniu po kremie kokosowym, albo dodać łyżkę kremu)
Zblendować dokładnie, i gotowe
całość
Do pucharka dajemy po łyżce (na zmianę) kremu kokosowego, truskawkowego, i trochę orzechowego, a jak ktoś chce, może dodać co parę łyżek np pokruszonego herbatnika itd [emoji6]
I gotowe
Smacznego
Składniki na dwie duże porcję (bardzo duże, może być i na 3,a nawet 4 małe...)
-paczka mrożonych truskawek
-garść suszonych daktyli - zalać wrzątkiem, odczekać chwilę, aż zmiękną
-2-3 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
-łyżka ksylitolu /cukru
-parę łyżek mielonych orzechów (w Auchan kosztowały kilka zł za paczkę 0,5kg czasem spotykane pod nazwą mąka arachidowa... oczywiście można samemu zmielić, ale mi się nie chce [emoji23])
-puszka dobrego mleka kokosowego (takiego bez stabilizatorów itd, z moich dotychczasowych doświadczeń najlepsze jest Real Thai, do kupienia w Tesco, czasem w promocji - musi postać w lodówce, ponoć ze dwa dni, nie wiem tak naprawdę ile, bo kupuję i wrzucam do szuflady w lodówce, więc leży do czasu wykorzystania, czasem parę tygodni np )
Krem orzechowy:
Daktyle zblendować, dodać trochę wody, w której się moczyły, ma być krem, ale nie gesty
Po zblendowaniu dodać mielone orzechy, zblendować, jak za gęste dodać wody, w której moczyły się daktyle, jak za rzadkie dodać orzechów - gotowe
Krem kokosowy
Otwieramy puszkę mleka kokosowego - powinno być twarde, i trochę wody do tego
Gęste przekładamy do naczynia, wodę można wylać (albo wlać np do kawy, itd, mleczne nie będzie, kokosowe trochę)
Dodajemy ksylitol /cukier (może być zmielonych, cukier puder itd), i traktujemy chwilę trzepaczką - nie wiem, jak ręczną, ja to zawsze robię końcówką blendera... Po chwili (jakieś 30s) mamy gotowy krem kokosowy - przełożyć do naczynia i na chwilę do lodówki
Krem truskawkowy
Do naczynia wrzucamy truskawki (zamrożone) i kaszę jaglaną (można to zrobić w naczyniu po kremie kokosowym, albo dodać łyżkę kremu)
Zblendować dokładnie, i gotowe
całość
Do pucharka dajemy po łyżce (na zmianę) kremu kokosowego, truskawkowego, i trochę orzechowego, a jak ktoś chce, może dodać co parę łyżek np pokruszonego herbatnika itd [emoji6]
I gotowe
Smacznego