reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Inspiracje kulinarne

Fazerkamm ozdoby na torcie zrobione są z kremu maslanego na bazie szwajcarskiej- zwykłą szpryca. Masy robię różne... jedna na pewno byla orzechowa a druga chyba kawowa.
 
reklama
Venicee salatka skladala sie z:
Roka, szpinak (baby), salata rzymska, granat, orzechy włoskie, rodzynki czarne, male pomidorki, kwasne jablko, sezam bialy i czarny, ser parmezan, sos balsamicznym...
Tych dodatkow nie bylo duzo, jablka np 3 plaskie kawalki.. ale świetnie to wszystko ze soba wspolgralo :)
 
Na prośbę Pauli, może komuś też się przyda :)


Przepis na chlebek.

Dostałam przepis od koleżanki, piekę od pół roku, a tym samym zmieniłam sobie przepis więc dopiszę w nawiasie jak ja robię - wyszło to w praktyce.

Ja robię na dwie keksówki i jedną taką mniejszą (aluminiową).

-6 szklanek mąki graham (kupuję zwykle Gdańskie Młyny i na moje proporcje daję 5)
-2 szklanki mąki pszennej chlebowej (mam z Melvit "do wypieku domowego chleba")
-1/2 kostki drożdży
-2 łyżeczki soli
-3-4 szklanki letniej wody
-1 łyżeczka cukru
-dodatki (ja najczęściej robię z siemieniem lnianym i słonecznikiem, bo tak lubię najbardziej. Robiłam też z czosnkiem, bazylią czy też z płatkami owsianymi - kto co lubi)

Drożdże rozpuścić z cukrem w 1/2 szklanki wody. Odstawić na 15min. Przesiać mąki (ja czasem urozmaicam i daję pół na pół z pszenną, albo samą owsianą), sól, dodać ziarna, rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę (nie wlewam całej, ostatnią szklankę już patrzę i daję ile potrzeba). Ciasto powinno być klejące.

Wkładam do blaszek i odstawiam do rośnięcia - czas zależy od temperatury, zimą przy kaloryferze to szybciutko. Potem daję do pieca.
Wedle przepisu od koleżanki:
220stopni z termoobiegiem na 30minut, po 10minutach zmniejszamy na 200.
Ja tak piekłam za pierwszym razem, ale ja mam starszy piekarnik, ona taki roczny i mój był po tym czasie surowy.
Ja piekę godzinę na 200stopni, grzanie od dołu. Po 45-50mintuach zmniejszam temparaturę.
Z przekrojeniem czekam aż wystygnie ;)
 

Załączniki

  • 20160307_181900.jpg
    20160307_181900.jpg
    564 KB · Wyświetleń: 169
Czy może któraś z was jest łakomczuchem, który ma problem z poziomem cukru i ma jakieś przepisy/pomysły na smaczne a zdrowe smakołyki??
Trochę szalałam ze słodkościami i muszę przystopować, bo mi poziom cukru wyszedł za wysoki, a tu zaraz Święta i coś muszę wymyśleć :(
 
reklama
Halo! Ja też z cukrzycą. Jak mam ochotę na słodkie, to szukam w internecie przepisu na zdrowe ciastko, dużo jest eko stron :-) mają obniżona ilość cukru zwykle. mąkę zwykła zastępuje razową, a cukier syropem z agawy albo ksylitolem. Np bardzo dobre wyszło sernikobrownie z bloga bakeandtaste. (nie wiem jak wrzucać link :)

Napisane na D5803 w aplikacji Forum BabyBoom
 
Do góry