reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Inspiracje kulinarne

Fazerkamm ozdoby na torcie zrobione są z kremu maslanego na bazie szwajcarskiej- zwykłą szpryca. Masy robię różne... jedna na pewno byla orzechowa a druga chyba kawowa.
 
reklama
Venicee salatka skladala sie z:
Roka, szpinak (baby), salata rzymska, granat, orzechy włoskie, rodzynki czarne, male pomidorki, kwasne jablko, sezam bialy i czarny, ser parmezan, sos balsamicznym...
Tych dodatkow nie bylo duzo, jablka np 3 plaskie kawalki.. ale świetnie to wszystko ze soba wspolgralo :)
 
Na prośbę Pauli, może komuś też się przyda :)


Przepis na chlebek.

Dostałam przepis od koleżanki, piekę od pół roku, a tym samym zmieniłam sobie przepis więc dopiszę w nawiasie jak ja robię - wyszło to w praktyce.

Ja robię na dwie keksówki i jedną taką mniejszą (aluminiową).

-6 szklanek mąki graham (kupuję zwykle Gdańskie Młyny i na moje proporcje daję 5)
-2 szklanki mąki pszennej chlebowej (mam z Melvit "do wypieku domowego chleba")
-1/2 kostki drożdży
-2 łyżeczki soli
-3-4 szklanki letniej wody
-1 łyżeczka cukru
-dodatki (ja najczęściej robię z siemieniem lnianym i słonecznikiem, bo tak lubię najbardziej. Robiłam też z czosnkiem, bazylią czy też z płatkami owsianymi - kto co lubi)

Drożdże rozpuścić z cukrem w 1/2 szklanki wody. Odstawić na 15min. Przesiać mąki (ja czasem urozmaicam i daję pół na pół z pszenną, albo samą owsianą), sól, dodać ziarna, rozpuszczone drożdże, pozostałą wodę (nie wlewam całej, ostatnią szklankę już patrzę i daję ile potrzeba). Ciasto powinno być klejące.

Wkładam do blaszek i odstawiam do rośnięcia - czas zależy od temperatury, zimą przy kaloryferze to szybciutko. Potem daję do pieca.
Wedle przepisu od koleżanki:
220stopni z termoobiegiem na 30minut, po 10minutach zmniejszamy na 200.
Ja tak piekłam za pierwszym razem, ale ja mam starszy piekarnik, ona taki roczny i mój był po tym czasie surowy.
Ja piekę godzinę na 200stopni, grzanie od dołu. Po 45-50mintuach zmniejszam temparaturę.
Z przekrojeniem czekam aż wystygnie ;)
 

Załączniki

  • 20160307_181900.jpg
    20160307_181900.jpg
    564 KB · Wyświetleń: 165
Czy może któraś z was jest łakomczuchem, który ma problem z poziomem cukru i ma jakieś przepisy/pomysły na smaczne a zdrowe smakołyki??
Trochę szalałam ze słodkościami i muszę przystopować, bo mi poziom cukru wyszedł za wysoki, a tu zaraz Święta i coś muszę wymyśleć :(
 
reklama
Halo! Ja też z cukrzycą. Jak mam ochotę na słodkie, to szukam w internecie przepisu na zdrowe ciastko, dużo jest eko stron :-) mają obniżona ilość cukru zwykle. mąkę zwykła zastępuje razową, a cukier syropem z agawy albo ksylitolem. Np bardzo dobre wyszło sernikobrownie z bloga bakeandtaste. (nie wiem jak wrzucać link :)

Napisane na D5803 w aplikacji Forum BabyBoom
 
Do góry