P
pani.olga
Gość
Czego potrzebujemy, aby wykonać pasztet z dyni?
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, doprawiając ulubionymi przyprawami. Przekładamy do formy. Pasztet pieczemy 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 30 minut pasztet z dyni powinien być pieczony pod kawałkiem folii aluminiowej - dzięki temu, góra za bardzo się nie spiecze.
W tym przepisie dynię możemy zamienić także na cukinię (w takiej samej ilości). Smacznego!
* W przypadku dyni Hokkaido wystarczy pokroić ją na małe kawałki, a następnie zetrzeć na tarce (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego). Inne odmiany dyni, które mają szczególnie grubą skórę, polecam przekroić na kilka części, usunąć gniazda nasienne i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Upieczoną dynię należy przestudzić i oddzielić od skóry np. łyżką. Pasztet przygotowany z puree będzie miał delikatniejszą, bardziej kremową konsystencję.
** W przypadku diety bezglutenowej płatki i otręby zamienić można na ulubione orzechy, pestki dyni, słonecznika itp. – najlepiej pokruszone.
*** W przypadku diety bezglutenowej używamy np. mąki z kasztanów, kukurydzianej lub ryżowej. Te dwie ostatnie tylko dobrej jakości, ponieważ zwykłe „sklepowe” odmiany mogą być zanieczyszczone glutenem.
- forma do pieczenia, tzw. keksówka
- 3 szklanki dyni (startej na tarce lub w postaci puree*)
- 4 całe jajka
- 200 gramów startego sera koziego lub owczego (o konsystencji klasycznego sera żółtego)
- 1 szklanka otrąb (np. orkiszowych**)
- 1 szklanka płatków (np. owsianych, gryczanych, ale nie błyskawicznych!**)
- 3 łyżki stołowe mąki (np. razowej***)
- pół szklanki oliwy z oliwek
- przyprawy do smaku (dowolne, wedle uznania)
Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy, doprawiając ulubionymi przyprawami. Przekładamy do formy. Pasztet pieczemy 75 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Przez pierwsze 30 minut pasztet z dyni powinien być pieczony pod kawałkiem folii aluminiowej - dzięki temu, góra za bardzo się nie spiecze.
W tym przepisie dynię możemy zamienić także na cukinię (w takiej samej ilości). Smacznego!
* W przypadku dyni Hokkaido wystarczy pokroić ją na małe kawałki, a następnie zetrzeć na tarce (ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego). Inne odmiany dyni, które mają szczególnie grubą skórę, polecam przekroić na kilka części, usunąć gniazda nasienne i piec w piekarniku w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Upieczoną dynię należy przestudzić i oddzielić od skóry np. łyżką. Pasztet przygotowany z puree będzie miał delikatniejszą, bardziej kremową konsystencję.
** W przypadku diety bezglutenowej płatki i otręby zamienić można na ulubione orzechy, pestki dyni, słonecznika itp. – najlepiej pokruszone.
*** W przypadku diety bezglutenowej używamy np. mąki z kasztanów, kukurydzianej lub ryżowej. Te dwie ostatnie tylko dobrej jakości, ponieważ zwykłe „sklepowe” odmiany mogą być zanieczyszczone glutenem.
Załączniki
Ostatnio edytowane przez moderatora: