reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

właśnie zajadam zapiekankę ze szpinakiem i ziemniakami olivii
bardzo smaczna jeśli koś lubi szpinak:tak:
jednak na drugi raz przyprawię bardziej szpinak
no i u mnie dłużej musiała się piec może za grube miałam talarki
jednak chyba wolę zapiekanki z ziemniaczków wcześniej ugotowanych

ogólnie bardzo smaczne i troszczeczkę coś innego :tak:
 
reklama
salatka z avokado:
salata zielona
pomidory
cebula
avokado
cytryna
oliwa z oliwek
sol, pieprz

salata, pomidory, avokado, cebula kroisz. solisz i pieprzysz, polewasz oliwa i duza iloscia wycisnietego soku z cytryny.

banalnie proste, jak dla mnie niesamowicie smaczne:-)
dorzuce jeszcze przepis na paste z avokado

pasta z avokado
avokado
jogurt
oliwa z oliwek
czosnek
sol i pieprz
ser zoty(opcjonalnie)

avokado pokroic w male czastki, dodat odrobine oliwy z oliwek, sol, pieprz, troche jogurtu i czosnek(ja jestem maniakiem, wiec dodaje hurtowe ilosci;-)). wszystko zmielic w malakserze. (dodac ser zolty jak ktos lubi) podawac z makaronem.
 
FAWORKI

*200g mąki
*3 żółtka
*szypta soli
*3-4 łyżki gęstej śmietany
*płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*łyżka spirytusu(jeśli nie miałam dawałam rum)
*cukier waniliowy
*1/2 litra oleju
*cukier puder do posypania

1)
mąkę wsypać na stolnicę,zrobić wgłębienie.Dodać śmietanę,spirytus,żółtka,sół,proszek do pieczenia,wymieszać.Ciasto wyrabiać dość długo,aż pojawią się pęcherzyki(powinno byc gęste,jak na kluski).
2)Z ciasta uformować kulę,podzielić na 3-4 porcje,przykryć ściereczką,by nie obsychało.Każdą porcję rozwałkować cieńko na kształt kwadratu,starając się jak najmniej podsypywać mąką.
3)Placki z ciasta pokroić nożem lub radełkiem na paski długości 10cm,szerokości 3cm;-)kążdy delikatnie naciąć wzdłuż w środku i przewinąć.
4)W rondlu rozgrzać olej.Faworki martiami wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyjąć na ręcznik papierowy,odsączyć,ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

SMACZNEGO!
 
sos pieprzowy
1 lyzka pieprzu(bialego lub czarnego) w ziarenkach
2 lyzki masla
1 cebula
1/2 szklanki wina Madera lub Porto (Anikaa jak nie bedzie to wermut chyba tez ujdzie:-p:cool2:)
1/2 szklanki bulionu(z kostki rosolowej)
200ml smietany(ja oczywiscie uzylam jogurtu)

1. pierz rozkruszyc w mozdzierzu, podsmarzyc na masle i dodac pokrojona drobno cebule.
2. dodac porto i gotowac az odparuje, nastepnie dodac bulion. nadal gotowac az polowa odparuje i dodac smietany(jogurtu), troche soli
3. zmiksowac(opcjonalne) i gotowe

dosc ostre:-p ostatnio zrobilam ten sos do plackow ziemniaczanych(do ktorych nawrzucalam duzo cebuli i naci pietruszki)-rewelacja:-p:tak:
 
właśnie zajadam zapiekankę ze szpinakiem i ziemniakami olivii
bardzo smaczna jeśli koś lubi szpinak:tak:
jednak na drugi raz przyprawię bardziej szpinak
no i u mnie dłużej musiała się piec może za grube miałam talarki
jednak chyba wolę zapiekanki z ziemniaczków wcześniej ugotowanych

ogólnie bardzo smaczne i troszczeczkę coś innego :tak:
dopiero teraz zauwazylam. ciesze sie ze smakowalo:-) ja do kucharzenia podchodze bardzo na luzie! brakuje jednego skladnika, a w nosie zobaczymy co wyjdzie bez;-):-) a moze jakis skladnik zamienny? czemu nie!:tak: itd. w wiekszosci przypadkow improwizacja po calosci:tak::-)

Klaudia a jak avokado w salatce? z ta salatka jedyny problem ze wszystkie skladniki musza byc dobrej jakosci. jak tylko cos ma kiepski smak to potrafi rozlozyc salatke:dry:
 
Granola wg Nigelli

  • ¼ szklanki dobrego kakao
  • 4 ½ szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki sezamu
  • 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
  • ¾ szklanki musu jabłkowego
  • ¼ szklanki płynnego miodu
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki syropu słodowego ryżowego lub z trzciny cukrowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe oleju
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie wylać na blachę. Rozgrzać piekarnik do 160°C, włożyć granolę i piec od 40 do 60 minut. Następnie ostudzić, pokruszyć i zamknąć w szczelnym pojemniku - może być szklany słój.
Można jeść z jogurtem, można mieszać z owocami, a jak ktoś lubi - może zrobić z niej dodatek do muffinek.

Większość składników kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością. Mialam tylko problem z tym syropem ryżowym. Ale mozna go zamówić przez internet w eko-sklepach.

Smacznego.
 
Jutro mam zamiar zrobić muffinki z tą granolą (tez wg jej przepisu). Napisze wam przepis jak wyjdą dobre :-)
 
Muffinki cappucino = niebo w gębie

Składniki:
- 6 lyzek miekkiego masla,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 lyzki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 lyzkach wody,
- 1 lyzeczka aromatu waniliowego lub pol opakowania cukru waniliowego,
- 1 3/4 szklanki maki pszennej,
- 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 lyzeczki soli,
- 1/4 szklanki mleka,
- pół tabliczki bialej czekolady, drobno pokruszonej.
- pół tabliczki mlecznej czekolady

Jak przyrządzić?
1. Rozpuszczamy kawe we wrzatku zeby zdazyla ostygnac.

2. Włączamy piekarnik, musi zdążyć nagrzać sie do 180-200 stopni.

3. Suche do suchych, mokre do mokrych.

4. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut

Jak podawać?
Najlepiej jeszcze pierwszego dnia, cieple - pachna pieknie, skorke maja chrupiaca a w srodku sa puszyste i miekkie. Potem tez sa dobre, ale bardziej "ubite."

Trzeba uwazac jesli wyciaga sie z blachy jeszcze cieple muffiny (bo takie sa najlepsze:)). Mi akurat skończył się papilotki i musiałam piec w samej blaszce. Najpierw delikatne okrecamy i dopiero potem wyciagamy zeby nie polamac.
 
reklama
Walentynkowa Gorąca Czekolada

2-3 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczam na parze, dodaję do tego śmietankę 36%, ale słodką, z rozpuszczonym cukrem trzcinowym i waniliowym i mieszam dłuuuuuuuuuuuugo, aż będzie konsystencja aksamitna :-) do tego szczypta kardamonu, może cynamon też być :-)

można śmietankę podgrzewać i moczyć z całym cynamonem i sparzoną skórką pomarańczy

dla wszystkich, którzy mają z kim wypić :-):-):-):-)
 
Do góry