reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

właśnie zajadam zapiekankę ze szpinakiem i ziemniakami olivii
bardzo smaczna jeśli koś lubi szpinak:tak:
jednak na drugi raz przyprawię bardziej szpinak
no i u mnie dłużej musiała się piec może za grube miałam talarki
jednak chyba wolę zapiekanki z ziemniaczków wcześniej ugotowanych

ogólnie bardzo smaczne i troszczeczkę coś innego :tak:
 
reklama
salatka z avokado:
salata zielona
pomidory
cebula
avokado
cytryna
oliwa z oliwek
sol, pieprz

salata, pomidory, avokado, cebula kroisz. solisz i pieprzysz, polewasz oliwa i duza iloscia wycisnietego soku z cytryny.

banalnie proste, jak dla mnie niesamowicie smaczne:-)
dorzuce jeszcze przepis na paste z avokado

pasta z avokado
avokado
jogurt
oliwa z oliwek
czosnek
sol i pieprz
ser zoty(opcjonalnie)

avokado pokroic w male czastki, dodat odrobine oliwy z oliwek, sol, pieprz, troche jogurtu i czosnek(ja jestem maniakiem, wiec dodaje hurtowe ilosci;-)). wszystko zmielic w malakserze. (dodac ser zolty jak ktos lubi) podawac z makaronem.
 
FAWORKI

*200g mąki
*3 żółtka
*szypta soli
*3-4 łyżki gęstej śmietany
*płaska łyżeczka proszku do pieczenia
*łyżka spirytusu(jeśli nie miałam dawałam rum)
*cukier waniliowy
*1/2 litra oleju
*cukier puder do posypania

1)
mąkę wsypać na stolnicę,zrobić wgłębienie.Dodać śmietanę,spirytus,żółtka,sół,proszek do pieczenia,wymieszać.Ciasto wyrabiać dość długo,aż pojawią się pęcherzyki(powinno byc gęste,jak na kluski).
2)Z ciasta uformować kulę,podzielić na 3-4 porcje,przykryć ściereczką,by nie obsychało.Każdą porcję rozwałkować cieńko na kształt kwadratu,starając się jak najmniej podsypywać mąką.
3)Placki z ciasta pokroić nożem lub radełkiem na paski długości 10cm,szerokości 3cm;-)kążdy delikatnie naciąć wzdłuż w środku i przewinąć.
4)W rondlu rozgrzać olej.Faworki martiami wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor.Wyjąć na ręcznik papierowy,odsączyć,ułożyć na półmisku i posypać cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

SMACZNEGO!
 
sos pieprzowy
1 lyzka pieprzu(bialego lub czarnego) w ziarenkach
2 lyzki masla
1 cebula
1/2 szklanki wina Madera lub Porto (Anikaa jak nie bedzie to wermut chyba tez ujdzie:-p:cool2:)
1/2 szklanki bulionu(z kostki rosolowej)
200ml smietany(ja oczywiscie uzylam jogurtu)

1. pierz rozkruszyc w mozdzierzu, podsmarzyc na masle i dodac pokrojona drobno cebule.
2. dodac porto i gotowac az odparuje, nastepnie dodac bulion. nadal gotowac az polowa odparuje i dodac smietany(jogurtu), troche soli
3. zmiksowac(opcjonalne) i gotowe

dosc ostre:-p ostatnio zrobilam ten sos do plackow ziemniaczanych(do ktorych nawrzucalam duzo cebuli i naci pietruszki)-rewelacja:-p:tak:
 
właśnie zajadam zapiekankę ze szpinakiem i ziemniakami olivii
bardzo smaczna jeśli koś lubi szpinak:tak:
jednak na drugi raz przyprawię bardziej szpinak
no i u mnie dłużej musiała się piec może za grube miałam talarki
jednak chyba wolę zapiekanki z ziemniaczków wcześniej ugotowanych

ogólnie bardzo smaczne i troszczeczkę coś innego :tak:
dopiero teraz zauwazylam. ciesze sie ze smakowalo:-) ja do kucharzenia podchodze bardzo na luzie! brakuje jednego skladnika, a w nosie zobaczymy co wyjdzie bez;-):-) a moze jakis skladnik zamienny? czemu nie!:tak: itd. w wiekszosci przypadkow improwizacja po calosci:tak::-)

Klaudia a jak avokado w salatce? z ta salatka jedyny problem ze wszystkie skladniki musza byc dobrej jakosci. jak tylko cos ma kiepski smak to potrafi rozlozyc salatke:dry:
 
Granola wg Nigelli

  • ¼ szklanki dobrego kakao
  • 4 ½ szklanki płatków owsianych
  • ¾ szklanki sezamu
  • 2 szklanki orzeszków ziemnych niesolonych
  • 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
  • ¾ szklanki musu jabłkowego
  • ¼ szklanki płynnego miodu
  • ¾ szklanki brązowego cukru
  • ¼ szklanki syropu słodowego ryżowego lub z trzciny cukrowej
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki stołowe oleju
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, a następnie wylać na blachę. Rozgrzać piekarnik do 160°C, włożyć granolę i piec od 40 do 60 minut. Następnie ostudzić, pokruszyć i zamknąć w szczelnym pojemniku - może być szklany słój.
Można jeść z jogurtem, można mieszać z owocami, a jak ktoś lubi - może zrobić z niej dodatek do muffinek.

Większość składników kupiłam w sklepie ze zdrową żywnością. Mialam tylko problem z tym syropem ryżowym. Ale mozna go zamówić przez internet w eko-sklepach.

Smacznego.
 
Jutro mam zamiar zrobić muffinki z tą granolą (tez wg jej przepisu). Napisze wam przepis jak wyjdą dobre :-)
 
Muffinki cappucino = niebo w gębie

Składniki:
- 6 lyzek miekkiego masla,
- 2/3 szklanki cukru,
- 1 jajko,
- 2 lyzki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w 2 lyzkach wody,
- 1 lyzeczka aromatu waniliowego lub pol opakowania cukru waniliowego,
- 1 3/4 szklanki maki pszennej,
- 1 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 lyzeczki soli,
- 1/4 szklanki mleka,
- pół tabliczki bialej czekolady, drobno pokruszonej.
- pół tabliczki mlecznej czekolady

Jak przyrządzić?
1. Rozpuszczamy kawe we wrzatku zeby zdazyla ostygnac.

2. Włączamy piekarnik, musi zdążyć nagrzać sie do 180-200 stopni.

3. Suche do suchych, mokre do mokrych.

4. Wkladamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut

Jak podawać?
Najlepiej jeszcze pierwszego dnia, cieple - pachna pieknie, skorke maja chrupiaca a w srodku sa puszyste i miekkie. Potem tez sa dobre, ale bardziej "ubite."

Trzeba uwazac jesli wyciaga sie z blachy jeszcze cieple muffiny (bo takie sa najlepsze:)). Mi akurat skończył się papilotki i musiałam piec w samej blaszce. Najpierw delikatne okrecamy i dopiero potem wyciagamy zeby nie polamac.
 
reklama
Walentynkowa Gorąca Czekolada

2-3 tabliczki gorzkiej czekolady rozpuszczam na parze, dodaję do tego śmietankę 36%, ale słodką, z rozpuszczonym cukrem trzcinowym i waniliowym i mieszam dłuuuuuuuuuuuugo, aż będzie konsystencja aksamitna :-) do tego szczypta kardamonu, może cynamon też być :-)

można śmietankę podgrzewać i moczyć z całym cynamonem i sparzoną skórką pomarańczy

dla wszystkich, którzy mają z kim wypić :-):-):-):-)
 
Do góry