reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

ryż troszkę inaczej :-)

1 woreczek ryżu zagotować
2 marchewki zetrzeć na tarce
pół kostki masła


na patelni rozpuścić 2 łyżki masła
na to włożyć startą marchewkę
i prawie cały czas trzeba mieszać jak się poprzypala to jest niesmaczne
w trakcie podsmażania marchewki dodawać masełko wg uznania

jak marchewka zacznie mięknąć to posypujemy delikatem do mięś i innych potraw knorr ( chyba emama bardzo ja lubi )

sypię tak do smaku i na oko wychodzi pewnie coś 1,5 do 2 łyżeczek
na koniec dodaję ugotowany wcześniej ryż i mieszam szybko
około pół minutki i gotowe

smacznegoo:-)
 
reklama
Ja mam przepis taki:
Piernikowe rozmaitości

Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 120 kcal
Składniki na 40 sztuk:

  • 60 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 25 dag miodu
  • 12 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżka przyprawy do pierników
  • płaska łyżka kakao
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • białko
  • szklanka cukru pudru
  • kolorowa posypke
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do pierników podgrzać w rondelku, stale mieszając zagotować. Ostudzić. Mąkę i proszek przesiać, wbić jajka, dodać masę miodową, oprószyć solą, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową, pozostawić na noc w temp. pokojowej. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, foremkami wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec 15 minut w temp. 200°C. Delikatnie zdjąć, ostudzić. Białko ubić dodając cukier puder, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować ciasteczka, ozdobić kolorową posypką.

Robilam je juz kilkanascie razy i zawsze wychodza

to chyba elfiko pisała:blink:

tylko nie wiem ile dni przed świętami je robiła
 
Znalazłam fajny przepis na pyszne mięsko. Spróbowałam - polecam. Przepis pisał jakiś facet, więc nie myślcie, że to ja zmieniłam płeć :-) Można zrobić bez tego sosu kwaśnego na końcu, bo ma dość specyficzny smak. Mnie osobiście smakował, ale może niesmakować ;-):-)

Polędwiczki wieprzowe

składniki
2 polędwiczki wieprzowe - około pół kilograma
dwie łyżki musztardy
jedna średniej wielkości biała cebula
miąższ z dwóch bułek kajzerek lub bułka tarta

sól
czarny pieprz
odrobina tymianku
odrobina rozmarynu
pół kostki masła
sok z połowy cytryny
łyżka oliwy
duuuuża garść posiekanej natki pietruszki



sposób przygotowania
Potrawa to średnio prosta, a zachwycają bogactwem smaku i taką, no..., napiszę, oryginalnością. Poza tym naprawdę nie jest bardzo trudna!

Śliczne polędwiczki obsmażam na łyżce oliwy, do której dodałem łyżkę masła. Kiedy mięso ślicznie i lekko obrumienione ze wszystkich stron, zdejmuję je z patelni i odstawiam na bok, by trochę ostygły. Aha, mięso po zdjęciu z patelni solę i raczej mocno pieprzę.

Czas by przygotować skorupkę. Cebulę kroję w kostkę najdrobniej, jak tylko mi się uda. Do tej potrawy najlepsze są szalotki, ale naprawdę trudno jest je kupić w Polsce. Czasami można zaś dostać białą cebulę [droższa z 10 razy od zwykłej, ale smak ma bard
zo delikatny i bardzo pasujący do tej potrawy i warto w nią zainwestować].

Do patelni, na której obsmażałem mięso dodaję dwie czubate łyżki masła, doprowadzam do spienienia i w tym momencie wrzucam cebulę. Cebulę smażę kilka chwil w gotującym się maśle -
dosłownie pół minuty, cały czas mieszając.

Zdejmuję patelnię z ognia i dodaję dokładnie rozdrobniony miąższ z bułek - dodaję go tyle, by całość nie była zbyt sucha - masa ma być wilgotna i dać się swobodnie formować. Masę doprawiam solą, pieprzem, rozmarynem i tymiankiem.

Na mięso nakładam dość grubą warstwę musztardy z jednej strony [tej o największej powierzchni]. Na musztardę nakładam warstwę nadzienia, formując z niej ładne "przykrycie".

Tak przygotowane mięso układam w wysmarowanym oliwą naczyniu
i
zapiekam w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Kiedy skorupka pięknie zbrązowieje - znak iż potrawa gotowa.

Mięso wyjmuję z piekarnika i na chwilę odstawiam - lekko ostygłe będzie się dużo łatwiej kroić.

Czas na sos: na patelni
r
ozgrzewam pozostałe masło. Kiedy się spieni, dodaję sok z cytryny i drobno posiekaną natkę pietruszki. Patelnie trzymam jeszcze na ogniu kilkanaście sekund. Sos jest gotowy.

W tym momencie mięso też jest gotowe. Kroję je bardzo uważnie na plastry o grubości około 1 cm. Te plastry układam na talerzu i polewam sosem.

Do tej potrawy idealnym dodatkiem jest kawałek zgrilowanej [może być na patelni] dymki, sałata z sosem vinegrette i pieczone ziemniaki.

Serdecznie polecam - to wielka, mała potrawa! Efekt gw
a
rantowany - niebo w gębie, pejzaż kolorowy na talerzu.

 
Nalewka z aronii

na 1 litrowy słój daję
- szklanka wody z 5 dużymi łyżkami cukru ( rozpóścić cukier )
- połowa słoja to aronia ( daję z pestkami)
- uzupełniam słój do pełna spirytusem

zakręcam i zostawiam na minimum miesiąc, tak do 6 tygodni

Gdy nalewko jest gotowa, przelewam do karafki, do smaku dodaję jeszcze cukier i ewentualnie wodę jeśłi jest za silna.
W tym roku to dosłownie wyszedł mi sam spirytus i rozcieńczałam wodą 1:1..i dużo cukru, aronia ma to do siebie , że jest cierpka, więc osobiście wolę nalewkę z wiśni:rofl2:
 
Dostaje raz na kwartał taką gazetke "Ty i Twój dom"
Teraz znowu dostałam i jest tam kilka przepisów które juz wypróbowałam i szczerze polecam :tak:
Oto one:
MINI BABECZKI HERBACIANE

- 2 torebki herbaty ( najlepsza zielona ale czarna tez daje ciekawy smak)
- 25 dkg mąki
- 2 żółtka
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki skórki cytrynowej ( ja nie kupuje kandyzowanej tylko obieram ze świeżej cytryny bo ma intensywniejszy aromat)
- 8 dkg margaryny
-ł yżeczka preoszku do pieczenia
- łyżeczka sody

Zaparzyć herbatew 3/4 szklanki wody i odstawic do wystygnięcia.
Margaryne utrzec z cukrem na jednolita mase, dodajac po jednym żółtku potem dosypac mąke wymieszana z soda i proszkiem. Na koniec wrzucic skórkę cytrynową i wlac wystrudzona herbate. Delikatnie wymieszac
Foremki- (ja uzywam muffinkowych ale można także inne małe) posmarowac masłem ewentualnie posypac bułka tartą. Wypełnić ciastem
Piec 40 minut w temp 180-190 stopni
Ja tą babke robie często w duzej formie babkowej, efekt moze mniejszy bo fajnie wygladaja takie babeczki dodane do herbaty ale smak ten sam :tak:;-)
 
STRUCLA DROżDżOWA Z SEREM
Ciasto :
- 10 dkg margaryny
- 45 dkg mąki
- 10 dkg cukru
- 2 jaja
- 1 szkl mleka
- 2,5 dkg drożdży
- paczuszka cukru waniliowego
- szczypta soli

Nadzienie:
- 30 dkg bialego sera
- jajko
- 10 dkg cukru
- 10 dkg rodzynek
- lukier
- aromat rumowy( lepsze wychodzi z normalnym rumem wtedy potrzeba okolo pol szklanki)

Drożdże rozetrzec w polowie mleka dodac lyzke cukru i odstawic do wyrosniecia.
margaryne roztopic.
make wymieszac z jajkami utartymi z cukrem i sola , potem dodac drozdze i reszte mleka.
na koniec wlac margaryne i wyrobic ciasto
odstawic do wyrosniecia
W tym czasie połączyc składniki nadzienia , dodac rodzynki ( jesli uzywamy normalnego rumu to trzeba rodzynki moczyc w nim najpierw pol godziny potem odsaczyc i wrzucic do nadzienia)
Ciasto rozwalkowac na prostokatny placek , posmarowac nadzieniem i zwinac w rolade
Włożyc do foremki na strucle, jesli nie mamy to rolade obwiązac troche nitka zeby sie nie rozwineła i polozyc na blache
Piec 45-60 minut w 180 stopniach
Po wyjeciu polukrowac.
 
PRZEPIS NA BARDZO LATWE CIASTO

5-6 jajek (zalezy od wielkosci)
1 szklanka cukru
1,5-2 szklanki maki
1,5-2 lyzeczkiproszku do pieczenia
niepelna szklanka oleju
1 cukier waniliowy lub inny aromat do ciast

jajka(cale) ubic z cukrem dodac make proszek do pieczenia olej i wymieszac. Piec w nagrzanym piekarniku az sie upiecze ;D (nigdy nie mierze czasu anie nie sprawdzam temperatury, tylko sprawdzam nozem albo drutem czy sie upieklo)

Do ciasta zamiast czesci cukru mozna dodac miod (pyszniutkie jest wtedy), albo dzem, ale wtedy tak sporo.
Smacznego

Zrobiłam :tak: ale trochę zmodyfikowałam :-p. Nic wyszukanego - korzystałam z tego co miałam w lodówce/szafce...
a więc: nasączyłam wodą z miodem i cytryną
przekroiłam na pół - posmarowałam dżemem (akurat truskawkowym) + poukladałam mandarynki z puszki
na wierzchu: monte :-p + mandarynki + kakao granulowane

Efekt:

dscn3270iu2.jpg
dscn3269dg1.jpg
dscn3268gw1.jpg
 
szybka i bajecznie prosta zapiekanka:
ziemniaki
szpinak mrozony
pomidory
ser zolty(najlepiej jakis miekki zeby sie latwo roztopil)
mozarella
oliwa
przyprawy

1.ziemniaki obrac pokroic w talarki, wrzucic do formy/naczynia zaroodpornego, oblac niewielka iloscia oliwy(ja zwykle dodatkowo "mieszam" odrobine reka zeby kazdy talarek "naoliwic") i posolic. wstawic do piekarnika na jakies 15-20 minut i piec.
2. szpinak rozmrozic(ja wrzucilam do mikrofali na dwie minutki). pomidory pokroic w plastry, sery zetrzec na tarce.
3. na lekko podpieczone ziemniaki ulozyc pomidory, szpinak i zasypac serami. popieprzyc. (ewentualnie dodac inne przyprawy wedlug gustu). wstawic do piekarnika na okolo 10-15 minut i gotowe!:-)

smacznego
 
reklama
szybka i bajecznie prosta zapiekanka:
ziemniaki
szpinak mrozony
pomidory
ser zolty(najlepiej jakis miekki zeby sie latwo roztopil)
mozarella
oliwa
przyprawy

1.ziemniaki obrac pokroic w talarki, wrzucic do formy/naczynia zaroodpornego, oblac niewielka iloscia oliwy(ja zwykle dodatkowo "mieszam" odrobine reka zeby kazdy talarek "naoliwic") i posolic. wstawic do piekarnika na jakies 15-20 minut i piec.
2. szpinak rozmrozic(ja wrzucilam do mikrofali na dwie minutki). pomidory pokroic w plastry, sery zetrzec na tarce.
3. na lekko podpieczone ziemniaki ulozyc pomidory, szpinak i zasypac serami. popieprzyc. (ewentualnie dodac inne przyprawy wedlug gustu). wstawic do piekarnika na okolo 10-15 minut i gotowe!:-)

smacznego
Mniam :tak::tak::tak: wypróbuje :tak::tak::tak: na bank :tak::tak::tak:
 
Do góry