Klaudia
Lipcóweczka 2005
- Dołączył(a)
- 17 Styczeń 2005
- Postów
- 6 965
Pijane piersi z kurczaka ;-):-)
Piersi przekrawam w poprzek (z 2 piersi wychodzą mi 4 kawałki). Solę, pieprzę i obsmażam z obu stron. Dolewam pół szklanki wody, pół lampki białego wina i kostkę rosołową. Niech się dusi przez jakiś czas. Potem dodaję pokrojone drobno jabłko, cebulę i śliwki kalifornijskie (ile mam, tak na oko pół paczki). Niech się dusi. Jak wszystko (czyt. cebula i jabłka) zmięknie, dolewam winiaku (albo śliwowicy łąckiej, ale o nią w sklepach trudno ). Chwile jeszcze gotuje, aż alkohol wyparuje i jemy :-) Jest pycha. Można jeszcze dodać do tego orzechy włoskie.
Robiłam kiedyś calkiem bez alkoholu i tez było ok. Mozna za to na końcu dodać powidło borówkowe.