reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

zrobiłyśmy z Julem te ciasteczka:

Kruche ciasteczka

175 g miękkiego masła
200 g cukru pudru
2 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
400 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Piekarnik nagrzać do 180 st C.
2 duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia.

Z podanych składników zagnieść ciasto . Ja korzystam przy tym z malaksera - po prostu wrzucam do niego wszystkie składniki i miksuję je krótko, do czasu powstania gładkiej masy - trwa to 1-2 minuty (musiałam dodać mąki, bo było zbyt "gładkie" i długo kleiło sie do paluchów :confused: ).
Następnie dzielę ciasto na porcje, wałkuję na grubość ok 1/2 cm i wykrawam ciasteczka.
Ciasteczka układam na blaszkach i piekę 8-12 minut.

ciasto autorstwa Liski z: White Plate
 
Ostatnia edycja:
reklama
TARTA CYTRYNOWA

kruche ciasto:
200g maki
100g masła
80-100g cukru
2 żółtka
ciasto szybko zagnieść, schłodzić w lodówce przez ok. 30min. potem wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem tartową blaszkę, ponakłuwać widelcem, wyłożyć folią, zasypać grochem/fasolą i pieć 10 min. w 190 st. C. ostudzić.

masa cytrynowa:
150ml śmietany kremówki
4 jajka
150g cukru
sok z 4 cytryn (ok.200ml)
skórka otarta z 1 cytryny
jajka utrzeć z cukrem, dodać sok, wymieszać z ciepłą śmietaną (cieplejszą niż temp. pokojowa, trochę podgrzać terzeba), dodać skórkę, wymieszać dokładnie. masa ma być płynna. wylać na ostudzony spód, piec 35 min w 140 st.C

po upuieczeniu schłodzić, podawać zimne (z lodówki), posypane cukrem pudrem.

podane ilości na dwie blaszki tartowe o średnicy 18-20 cm.
 
żeby wykorzystac pozostałe białka robię:

DESER JABŁKOWY


jedno - dwa duże jabłka kroje na kawałki, podsmażam na maśle, dosypuję cukier puder (1-2 łyżki) i cynamon, tryzmam w rondelku aż sie zarumienią. białka ubijam z odrobiną soli na sztywną pianę. kilka herbatników (albo kiszkopty, cokolwiek, byle suche) kruszę drobno. formekę żaroodporną smaruję masłem, na dno wysypuję warstwę okruszków, na to warstwę jabłek, przykrywam wszystko pianą z piałek, posypuję cynamonowym cukrem (kupiłam ostatnio w Billi, prod. Diamant) i do piekarnika (150 st. C) na jakieś 20-30 min. podawać ciepłe.
 
byle szybko i przemycajac ulubione jedzenie J:

ZAPIEKANE WARZYWA


1 mała cukinia
3 małe marchewki (żeby takie chudziutkie były lubię :sorry2: )
1 średni brokuł podzielony na różyczki
250 ml słodkiej śmietany
trochę mleka
zółty ser
sól, pieprz, ulubione ziółka ;-)

warzywa umyć, obrać, pokroić w plasterki, podzielić na różyczki, podgotować na parze przez kilka minut. żółty ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietaną, jeśli jest za gęste rozcieńczyć nieco mlekiem, dodać sól, pieprz, zioła, wymieszać.
podgotowane warzywa ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać serowo-śmietanową masą, wstawić na jakieś 15 min. do piekarnika nagrzanego do 250 st. C. jeść ciepłe z, na przykład, przyrumionionymi grzankami :tak:
smacznego!
 
MUFFINY Z MALINAMI​
12 szt.

Składniki:
350g mąki pszennej
150g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
skórka z cytryny
1 duże jajo
180ml maślanki
160ml oleju słonecznikowego
świeże lub mrożone maliny
Sposób przyrządzenia:
Nagrzewamy piekarnik do 190°C. W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki: mąke, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól i skórkę z cytryny. W innej misce umieszczamy wszystkie płynne składniki: maślankę, jajo, olej. Wszystkie płynne składniki wlewamy do miski z suchymi składnikami i mieszamy do momentu, aż się wszystko połączy. Teraz wrzucić owoce i lekko zamieszać.
Wypełniamy foremkę na muffiny. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
 

Załączniki

  • Kopia P1200683.jpg
    Kopia P1200683.jpg
    125 KB · Wyświetleń: 173
Pierniczki

50 dag mąki
20 dag miodu
20 dag cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag masła
1 jajko
2 łyżki gorzkiego kakao
przyprawa do pierników

Na patelni rozpuścić miód, dodać przyprawę do piernika i wymieszać. Dodać masło i cukier, chwilę podgrzewać. Masę przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać i podzielić na dwie części. Do jednej wsypać kakao. Obie częście zagnieść i uformować dwie kule. Owinąć folią i wstawić na pół godziny do lodówki.
Wykrawać ciasteczka a potem piec w temp. 180 stopni ok. 10-12 minut.

Ważne, żeby nie piec za długo po będą za twarde. Ja pierwszą partię przetrzymałam chyba 14 minut i to było za długo bo wyszły jak kamień. Pozostałe piekłam chyba 11 minut i są ok. mimo, że po wyjęciu z piekarnika wydawało się, że są jeszcze nie dopieczone bo były miekawę.
 
Pierniczki przepis
1/3 kostki masła, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mleka, 1 łyżka miodu, 1 łyżka powideł śliwkowych, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1 1/2 łyżki przyprawy do pierników, mąka – w ilości ile ciasto przyjmie, rodzynki, posiekane orzechy, kandyzowane owoce – ilość wg upodobania

Roztapiamy masło w rondelku i gdy roztopione wsypujemy powoli cukier. Na małym ogniu doprowadzamy do połączenia składników – masa ma mieć jasnobrązowy kolor. Gdy zapach karmelu roznosi się w domu, znak, że czas stopniowo dodawać mleko. Gotujemy masę na małym ogniu, do całkowitego połączenia składników. Zdejmujemy rondelek z ognia, dodajemy miód, powidła, dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Następnie wlewamy masę do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do pierników, bakalie i stopniowo dosypujemy mąkę. Ilość mąki musimy kontrolować. Ciasto ma być dosyć miękkie, ale nie powinno kleić się do rąk. Gdy ciasto wyrobione, przenosimy się na stolnicę, gdzie wałkujemy go na grubość 1 cm i wycinamy foremkami dowolne kształty. Ciasteczka pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez ok. 15 minut. Po wystudzeniu można je przyozdobić lukrem, kolorową posypką, orzechami i rodzynkami.
Pierniczki powinny po upieczeniu kilka dni poleżeć w szczelnie zamkniętym pojemniku. Aby przyspieszyć proces mięknięcia, można włożyć do nich ćwiartkę jabłka.

 
reklama
Coś dla zabieganych wielbicielek dań jednogarowych ;-)

Kuskus z warzywami:

Pieczarki
Papryka
Pomidory w puszcze (razem z "sokiem"
Fasola w puszcze czerwona (najlepiej meksykańska)
Czosnek

Podsmażamy, dodajemy ulubione przyprawy (np. przyprawa węgierska, papryka ostra, kostka rosołowa), dodajemy odrobinę sosu salsa, kaszę kuskus błyskawiczną (ilość: ja daję "na oko"), przykrywamy i dusimy około 10 minut. Pyszności. Smacznego :blink:
 
Do góry