reklama
elen_dir
Lipcowa mamusia Julenki
- Dołączył(a)
- 20 Październik 2006
- Postów
- 2 205
Elen szaleje w kuchni...cóż to może oznaczać ???;-)
niestety @#$*()()&*^%43@%*)^%$(* nie TO
:----(
elen_dir
Lipcowa mamusia Julenki
- Dołączył(a)
- 20 Październik 2006
- Postów
- 2 205
heloł!
zdaje relację z mojej urodzinowej imprezy w pracy :-)
były: czekoladowe_ciasteczka_Elfika , moje muffiny i ciasta pieczone u mamy:
Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady
Składniki:
1.Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować mikserem, by powstało jednolite, gładkie ciasto (jajka również, nie ubijamy oddzielnie białek).
2.Wyłożyć do formy wyłożonej papierem (blacha 17 x 27 cm) i piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut.
3.Ostudzić.
4.Polać polewą, oprószyć przesianym kakao.
Ciasto z truskawkami
Składniki:
Beza z nadzieniem truflowym
Składniki na ciasto:
2 blaty bezowe o średnicy ok. 28-30cm
Składniki na krem
3 łyżki śmietanki 18%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200g czekolady kulinarnej 70%
400ml śmietany kremówki 35%
2 łyżki likieru kawowego capuccino
Sposób wykonania:
zdaje relację z mojej urodzinowej imprezy w pracy :-)
były: czekoladowe_ciasteczka_Elfika , moje muffiny i ciasta pieczone u mamy:
Ciasto cappuccino z polewą z białej czekolady
Składniki:
- 225 g masła, miękkiego
- 225 g mąki
- ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kakao + do oprószenia ciasta
- 180 g cukru pudru
- 4 jajka, roztrzepane
- 3 łyżki kawy instant rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
1.Wszystkie składniki ciasta dokładnie zmiksować mikserem, by powstało jednolite, gładkie ciasto (jajka również, nie ubijamy oddzielnie białek).
2.Wyłożyć do formy wyłożonej papierem (blacha 17 x 27 cm) i piec w temperaturze 180ºC przez 35 - 40 minut.
3.Ostudzić.
4.Polać polewą, oprószyć przesianym kakao.
Ciasto z truskawkami
Składniki:
- 4 jaja
- pół szklanki cukru
- szklanka mąki tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia.
- Jajka ubić z cukrem, dodać mąkę z proszkiem i roztopioną margarynę. Wszystko razem wymieszać.
- Przygotowane ciasto wylać do tortownicy lub blaszki, rozłożyć na wierzchu owoce i piec pół godziny w temperaturze 180 stopni.
- Po upieczeniu i wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Beza z nadzieniem truflowym
Składniki na ciasto:
2 blaty bezowe o średnicy ok. 28-30cm
Składniki na krem
3 łyżki śmietanki 18%
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
200g czekolady kulinarnej 70%
400ml śmietany kremówki 35%
2 łyżki likieru kawowego capuccino
Sposób wykonania:
- Kawę rozpuszczamy w podgrzanych 3 łyżkach śmietanki. Dodajemy drobno połamaną czekoladę i roztapiamy w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej.
- Studzimy rozpuszczoną czekoladę (musi być zupełnie zimna, można nawet na trochę wstawić do lodówki).
- Ubijamy kremówkę dodając po łyżce czekolady, na koniec wmiksowujemy do masy alkohol.
- Smarujemy jeden spód masą, nakrywamy drugim blatem i wstawiamy do lodówki.
Ostatnia edycja:
elen_dir
Lipcowa mamusia Julenki
- Dołączył(a)
- 20 Październik 2006
- Postów
- 2 205
w związku z tym, ze mój piekarnik nadal jest ałt of order zabrałam od rodzicó prodiż i wczoraj zrobiłyśmy z Julią ciasto!!! jest mniamuśne :-):-):-):-):-):-)
wrzucam przepis, moze ktoś skorzysta:
opuściłam rodzynki i orzechy, bo Julia wypluwa i piekłam godzinę
wrzucam przepis, moze ktoś skorzysta:
Amerykańskie ciasto z jabłkami
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- cukier puder,
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białośći, ucierając powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masą. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prodiża. Piec ok. 50 min
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- cukier puder,
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białośći, ucierając powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masą. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prodiża. Piec ok. 50 min
opuściłam rodzynki i orzechy, bo Julia wypluwa i piekłam godzinę
elfiko
lipcowe mamy ´05
- Dołączył(a)
- 27 Styczeń 2005
- Postów
- 14 057
To ciasto to moja porazka juz dwa razy robiłam i zawsze mam zakalecw związku z tym, ze mój piekarnik nadal jest ałt of order zabrałam od rodzicó prodiż i wczoraj zrobiłyśmy z Julią ciasto!!! jest mniamuśne :-):-):-):-):-):-)
wrzucam przepis, moze ktoś skorzysta:
Amerykańskie ciasto z jabłkami
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- cukier puder,
- 3 szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 2 szklanki cukru,
- 1,5 szklanki oleju,
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki kakao,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- garść rodzynek,
- garść orzechów włoskich.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Jajka utrzeć z cukrem do białośći, ucierając powoli dolewać olej. Gotową masę połączyć z mąką, kakao i sodą. Wymieszać. Dodać rodzynki i orzechy. Starannie utrzeć, aby wszystkie składniki połączyły się w jednolitą masą. Na koniec dodać jabłka. Ciasto włożyć do wysmarowanej tłuszczem formy prodiża. Piec ok. 50 min
opuściłam rodzynki i orzechy, bo Julia wypluwa i piekłam godzinę
Klaudia
Lipcóweczka 2005
- Dołączył(a)
- 17 Styczeń 2005
- Postów
- 6 965
Lody waniliowe
1,5 szklanki mleka
2 jajka
1/4 szklanki cukru
200 ml śmietanki kremówki
1 łyżka ekstraktu waniliowego (ja kupuję na allegro, bo w sklepach nie mogę znaleźć)
Podgrzać mleko (ale nie gotować), w tym czasie w mikserze ubić jajka z cukrem i wanilią. Wlać do jajek podgrzane mleko, zmiksować a potem spowrotem wlać miksturę do garczka i zacząć to wszystko podgrzewać na malym ogniu, aż zacznie gęstnieć. Trzeba ciągle mieszać, żeby nie zrobiła się z tego "jajecznica" :-) Podgrzewac do momentu, aż będzie wyglądać jakby się masa zważyła. Potem ostudzić i dodać do tego śmietankę kremówkę. Wlać do maszynki do lodów (ja najpierw to jeszcze schładzam w lodówce). U mnie lody są gotowe po 20 minutach. Jak nie ma maszynki to można to pewnie wsadzić do zamrażarki i co jakiś czas mieszać. Ale ostrzegam, że tak nie próbowałam, więc nie wiem jak wyjdzie.
elfiko
lipcowe mamy ´05
- Dołączył(a)
- 27 Styczeń 2005
- Postów
- 14 057
To ja sie z muffinami dorzuce jeszcze
Muffiny wychodzą bardzo delikatne, super w smaku i w dodatku możemy z tego przepisu robić o różnych smakach
Wystarczy zmienić smak jogurtu
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
szczypta soli
2 jaja
duży jogurt 400 g
100-120 g stopionej margaryny
Potem jak zwykle :-)
Muffiny wychodzą bardzo delikatne, super w smaku i w dodatku możemy z tego przepisu robić o różnych smakach
Wystarczy zmienić smak jogurtu
1,5 szkl mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl cukru
szczypta soli
2 jaja
duży jogurt 400 g
100-120 g stopionej margaryny
Potem jak zwykle :-)
elen_dir
Lipcowa mamusia Julenki
- Dołączył(a)
- 20 Październik 2006
- Postów
- 2 205
MAGDALENKI
Składniki:
225 g mąki
175 g cukru
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
skórka otarta z 1 cytryny (lub 1 opakowanie gotowej sproszkowanej)
masło do wysmarowania formy, mąka do oprószenia
Sposób przygotowania:
Stopić 100 g masła, zostawić do przestygnięcia.
Wbić całe jajka do cukru, miksować tak długo, aż cukier się rozpuści.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, wlać przestudzone masło. Dokładnie zmiksować.
Każdy z otworów w blaszce na magdalenki dokładnie wysmarować masłem, oprószyć lekko mąką, nakładać ciasto do wysokości 2/3 otworu. Zostawić na 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 240 stopni.
Wkładać blachę do nagrzanego piekarnika, piec ok. 7-10 minut.
Zaraz po wyjęciu blachy, po 2-3 minutach wyjmować magdalenki.
przepis autorstwa Marii Iwaszkiewicz :-)
Składniki:
225 g mąki
175 g cukru
100 g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jaja
skórka otarta z 1 cytryny (lub 1 opakowanie gotowej sproszkowanej)
masło do wysmarowania formy, mąka do oprószenia
Sposób przygotowania:
Stopić 100 g masła, zostawić do przestygnięcia.
Wbić całe jajka do cukru, miksować tak długo, aż cukier się rozpuści.
Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, otartą skórkę z cytryny, wlać przestudzone masło. Dokładnie zmiksować.
Każdy z otworów w blaszce na magdalenki dokładnie wysmarować masłem, oprószyć lekko mąką, nakładać ciasto do wysokości 2/3 otworu. Zostawić na 20 minut.
Nagrzać piekarnik do 240 stopni.
Wkładać blachę do nagrzanego piekarnika, piec ok. 7-10 minut.
Zaraz po wyjęciu blachy, po 2-3 minutach wyjmować magdalenki.
przepis autorstwa Marii Iwaszkiewicz :-)
Ostatnia edycja:
reklama
elfiko
lipcowe mamy ´05
- Dołączył(a)
- 27 Styczeń 2005
- Postów
- 14 057
zapiekanka z ziemniakami i kurczakiem
1 kg ziemniaków
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek
1 duża śmietana
1 zupa cebulowa knorra
ser do posypania
sół, pieprz, vegeta, sos sojowy
-ziemniaki ugotować w mundurkach, zimne pokroić na plasterki
-pieczarki pokroić i obsmażyć z solą, pieprzem, ew. ziołami
-cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć z czosnkiem na złocisty kolor, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i razem dalej smażyć (trzeba mieszać żeby cebulka się nie przypaliła) - dodając sosu sojowego wg uznania
Ziemniaki układać w żaroodpornym naczyniu, posypać vegetą, na to kurczaka wymieszanego z pieczarkiami, dalej śmietana wymieszana z zupą knorra, na wierzch zetrzeć ser i zapiekać w piekarniku
Podałam skladniki na wieksza porcje, można oczywiście zmniejszyć wg uznania, ja zazwyczaj dla naszej trójki robie z jednego wielkiego fileta i pól kg ziemniaków
1 kg ziemniaków
3 pojedyncze piersi z kurczaka
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
0,5 kg pieczarek
1 duża śmietana
1 zupa cebulowa knorra
ser do posypania
sół, pieprz, vegeta, sos sojowy
-ziemniaki ugotować w mundurkach, zimne pokroić na plasterki
-pieczarki pokroić i obsmażyć z solą, pieprzem, ew. ziołami
-cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć z czosnkiem na złocisty kolor, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka i razem dalej smażyć (trzeba mieszać żeby cebulka się nie przypaliła) - dodając sosu sojowego wg uznania
Ziemniaki układać w żaroodpornym naczyniu, posypać vegetą, na to kurczaka wymieszanego z pieczarkiami, dalej śmietana wymieszana z zupą knorra, na wierzch zetrzeć ser i zapiekać w piekarniku
Podałam skladniki na wieksza porcje, można oczywiście zmniejszyć wg uznania, ja zazwyczaj dla naszej trójki robie z jednego wielkiego fileta i pól kg ziemniaków
Podziel się: