reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Znalazłam na necie fajne przepisy na szybkie ciasta.I to promowane jako kuchnia dziecięca:tak:
Na pewno wypróbuję:

Ciasto z bananami
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia dla dzieci" Anny Kłosińskiej

Składniki
• 3 jajka
• 1 filiżanka oleju
• 2 filiżanki cukru lub miodu
• 3 filiżanki rozgniecionych bananów
• 3 filiżanki mąki
• szczypta soli
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki wanilii
• 1 filiżanka wiórek kokosowych
• 1 filiżanka orzechów włoskich

Etapy przygotowania:

1. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera lub robota kuchennego.
2. Włożyć do 2 długich blaszek i upiec w około 220 stopni C.



Wyśmienity piernik z marchwi
Przepis pochodzi z książki Anny Kłosińskiej "Zdrowa kuchnia dla dzieci"

Składniki
• 3 szklanki startej marchwi (mogą być również jabłka)
• 1 i 1/2 szklanki oleju
• 1/2 szklanki orzechów włoskich
• 2 łyżeczki sody
• szczypta soli
• 2 szklanki mąki (najlepiej grahamki)
• 1 szklanka cukru lub miodu
• 2 łyżeczki cynamonu
• przyprawa do piekarnika
• 4 jajka

Etapy przygotowania:

1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomocą miksera czy robota kuchennego), na końcu posiekane orzechy.
2. Upiec w ok. 220 stopni C.
 
reklama
wygląda na to, że się ładnie wpasuję w ostatni przepis :)

CIASTO MARCHEWKOWE
4 jajka
1 i 1/2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 szkl. marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/4 szkl. oleju roślinnego

Utrzeć jajka z cukrem, stopniowo dodawać wymieszane razem sypkie składniki i olej, na samym końcu uzupełniać o marchewkę. Sama dorzucam jeszcze orzechy laskowe i rodzunki. Piec ok. 40 minut w 180 st. C.

SMACZNEGO!!!

i360056.jpg

Już w formie, jeszcze nie w piecu

i360057.jpg

upieczone...

i360059.jpg

i pokrojone :)

i360060.jpg

największa pochwała - Juleczka oblizuje paluszki :)
 
Super babka śmietankowa :-)

5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
kilka kropelek olejku śmietankowego
ewentualnie bakalie( ja daje skórke pomarańczową i jest pycha)

Całe jaja mocno zmiksowac z cukrem( około 15 minut) , następnie dodac przesiane mąi i proszek do pieczenia i delikatnie mieszac , dodac roztopiona przestudzoną margaryne, olejek, bakalie. Wymieszać i do pieca na około 40 minut w 220 stopniach
Smacznego :happy:
 
ciąg dalszy tuczących słodkości:

MUS CZEKOLADOWY
175 g gorzkiej czekolady (np. Lindt otrzymany z okazji Dnia Kobiet;-) )
150 ml śmietany kremówki
miąższ z 1 laski wanilii (albo i cukier waniliowy)
100 ml pełnotłustego mleka
1/2 łyżeczki utłuczonego ziela angielskiego (drobniutko!!!)
1 jajko
Czekoladę trzeba zetrzeć na wiórki, najlepiej w malakserze. Śmiatanę i mleko zagotować razem z wanilią i zielem angielskim, trochę przestudzić i wlać do czekolady. Miksować pół minuty, dodać jajko i znów miksowac ok. 45 sekund. Mus przełozyć do małych salaterek albo (ja tak robię) do filiżanek (mają ok. 60 ml pojemności) i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc a min. na 6 godzin.
Smacznego!!!
 
mogłabym zostać dobrą kucharką, gdybym to lubiła... tak myślę :-) :-) :-)

SZYNKA Z WARZYWAMI I MAKARONEM
30 dag szynki zamarynowanej (tzn. pokrojonej w kawałki i zostawionej na noc w zalewie z oliwy+natki+czosnku+sosu słodko-kwaśnego)
2 duze pieczarki
3 różyczki brokuł
20 dag mrożonki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka, seler)
+ makaron

Mięso usmażyłam na tej oliwie z zalewy, po jakichs 10 minutach dodałam pokrojone pieczarki i brokuły, ugotowaną mieszankę warzyną, kilka kropel sosu sojowego, zioła prowansalskie i skręciłam temperaturę, przykryłam pokrywką i zostawiłam jeszcze na 10 minut. Podałyśmy z makaronem :-)

Smacznego :tak: :tak: :tak: :tak: :tak: :tak:
 
mniam mniam
Elen wiesz... do Gliwic mam chwilke drogi wiec jak dalej będziesz takie cuda tutaj wklejac to sie normalnie kiedys wprosze na kawe

i moze na ciasto


i moze na kolacje

albo obiad

:laugh2::cool2::-p;-)mmmmmm:happy:
 
Az mi slinka zbiera sie w buzi jak tu czytam o takich pysznosciach:-p

Ja obiecywalam wam cottage pie i obietnicy dotrzymuje.
Zachecam was do tego, bo jest pyszne, proste i dosyc szybkie. Nawet malo garnkow sie brudzi;-)

Cottage pie

Skladniki : (na dwie osoby srednio)
- 25 dag mielonej wolowiny
- 1 lyzka oleju (rzepakowy albo z oliwek wsjo riba)
- 1 nieduza cebulka
- 1 mala marchewka
- 200ml bulionu (rosolu z 1/2kostki)
- troche przecieru pomidorowego do smaku (moze byc ewentulanie ketchup)
- sol , pieprz do smaku
- listek laurowy
- 3 ziemniaki (raczej wieksze)
- troche mleka
- lyzka masla
- zolty ser
- Worcestershire Sauce do smaku (to jest sos, ktory nei wiem czy jest w Polsce, ale nawet ja tutaj bez niego robilam, jest takim angielskim zbednym dodatkiem)

Wykonanie:
-Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej do smkau wodzie
- w trakcie jak sie ziemniaki robia, siekamy w koste cebulke i rumienimy na patelni z dodanym olejem
- nastepnie dodajemy mielona wolowine + listek laurowy i mieszajac czekamy az zbrazowieje; w miedzyczasie obieramy marchewke i albo siekamy na drobna kosteczke albo trzemy na tarce na wiorka (ja tak robie)
-dodajemy do wolowiny, miesamy i dodajemy z lyzke, dwie przecieru pomidorowego
- dalej dodajemy rozpuszczona koste rosolowa i na wolnym ogniu odparowujemy "to" z 10 minut.
- nagrzewamy piekarnik do 190 stopni

-ziemniaki odcedzamy, ubijamy z dodatkiem masla i takiej ilosci mleka aby byly utworzyly kremowe puree.

Miesko z juz odparowana troche woda wykladamy do zaroodpornego naczynia (lub innego kotre mozemy umiesci w piekarniku)
Na nie wykladamy ziemniaki i pokrywamy nimi cale mieso. Do rozprowadzania dobrze nadaje sie gietki stolowy noz lub taka jakby lopatka:eek:
Na wierzch trzemy ser zolty i calosc zapiekamy w piekarniku okolo 20 minut, tak zeby wierzch delikatnie zbrazowial.
Podawac mozna samo albo z jarzynkami.

Uwagi
- mozna robic to z 0,5 kg wolowiny, ja tak robilam, albo nawet z 1 kg jak mamy gosci lub duze naczynie i chcemy zrobic sobei danie na 2 dni:-p
Wtedy oczywscie ilosc skladnikow do miesa rosnie, jak tez ilosc ziemniakow.
- calosc robi sie niecala godzine od poczatku do konca.
- mieso fanie byloby miec sprawdzone, w miare chude i koniecznie wolowe
-jak cos jest jeszcze niejasne to prosze pytac :tak:

SMACZNEGO !
 
reklama
Sobotnio-niedzielne bułeczki drożdżowe z makiem

Składniki:
- 50 dag maki pszennej
- 4 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 10 dag masła
+ coś do środka (u mnie była masa makowa, taka z Biedronki z dodatkowymi rodzinkami)

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżka ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostała mąkę przesiać, dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka oraz całe jajka, cukier i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiać ręcznie na gładką elastyczna masę. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, szklaną wykrawać kółeczka, na które nałożyć masę. Zwinąć w bułeczki, układać na blasze, piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Podawać z kawą :-D :-D :-D :-D Smacznego :-)
 
Do góry