reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

jesus Kate- pozostaje Ci gotowany kurczak i gotowana marchewka :-(
prawie jak przy ścisłej diecie matki karmiącej ! no i tego kurczaka popijać możesz chudym jogurtem :-( :-(
Kurcze, ale Ci współczuję !!! to dokładnie tak samo jakby drugi raz przechodzić karmienie dziecka, przynajmniej w moim przypadku tak było. Jeszcze nabiału jeść nie mogłam... brrrr

NO ja na szczęście mogę nabiał jeść bo bym wogóle już oszalała, ja szczerze powiedziawszy nie miałam aż takich ograniczeń podczas karmienia bo krzysiek znosił dobrze wszystko co zjadłam (oczywiście nie objadałam się grochówką czy coś w tym stylu ale jadłam normalnie raczej) a teraz wiem co przechodziłyście :eek:

reklama
to przykre :-( - nie chciałam rónież abyś odebrała moją wypowiedź jako hmmmm naśmiewanie się! w żadnym wypadku nią nie była!!! :no:

a dieta to dla Ciebie? i co to za dieta??? tak straszliwie rygorystyczna.... :baffled: :baffled: :baffled: :baffled: :baffled: :baffled: :baffled: :baffled:

nic nie szkodzi wcale tego tak nie odebrałam a dieta związana jest tak jak napisała elfiko z moją operacją, 3 tyg temu miałam wycięty woreczek żółciowy i przez jakiś czas nie mogę jeść wielu rzeczy

a moje pytanie o przepisy było całkiem poważne bo już mam dosyć gotowanego kurczaka z marchewką :baffled:

nic nie szkodzi wcale tego tak nie odebrałam a dieta związana jest tak jak napisała elfiko z moją operacją, 3 tyg temu miałam wycięty woreczek żółciowy i przez jakiś czas nie mogę jeść wielu rzeczy

a moje pytanie o przepisy było całkiem poważne bo już mam dosyć gotowanego kurczaka z marchewką :baffled:

Kasiu podaj może składniki, które jeść ci wolno, bo prawdę powiedziawszy po przeczytaniu Twojej listy rzeczy zakazanych nasuwa się na myśl jedynie ten kurczak i marchewka. Jak podasz składniki to pomyślimy wspólnie co z tego można zrobić:tak: :tak: :tak:

ale mi teraz głupio :baffled: :baffled: :baffled: :baffled:
nie przejmuj sie nie mogłaś o tym wiedziec

Kasiu podaj może składniki, które jeść ci wolno, bo prawdę powiedziawszy po przeczytaniu Twojej listy rzeczy zakazanych nasuwa się na myśl jedynie ten kurczak i marchewka. Jak podasz składniki to pomyślimy wspólnie co z tego można zrobić:tak: :tak: :tak:
zaraz wkleję to co dostałam ze szpitala takie wskazówki dietetyczne

• Mleko i produkty mleczne Niskotłuszczowe mleko, maślanka (do ½ litra dziennie) produkty z kwaśnego mleka, odtłuszczony jogurt, chudy twaróg i ser do 3% tłuszczu, kefir
  • Zbożowe Mąka, mąka ziemniaczana, płatki owsiane i pszenne, ryż, grysik, budyń, makarony (drobne nie te 4-jajeczne np.), p.łatki kukurydziane, kukurydza
  • Chleb Chleb pszenny, grzanki, suchary, chleb chrupki, dobrze wypieczony chleb mieszany (wszystko czerstwe :eek: ) biszkopt z białek, chrupki kukurydziane
  • Cukier i takie tam Cukier miód pszczeli, galaretka, marmolada, słodzik
  • Owoce Obrane, bez skórek i pestek: jabłka gruszki banany pomarańcze, truskawki, maliny, brzoskwinie morele, najlepiej w postaci kompotu blech :baffled: )
  • Przyprawy Kminek, anyż, koper, goździki, cynamon, muszkat, liście bobkowe, ziele angielskie, przecier pomidorowy,
  • Przy indywidualnej tolerancji której jeszcze nie sprawdzałam :dry: , curry, chili, czosnek, cebula i słodka papryka w małych ilościach
  • Wszystkie zioła
  • Napoje Czarna herbata, soki, koktajle mleczne, herbaty ziołowe, woda min niegazowana
  • Mięso Cielęcina, wołowina(chuda), polędwica, jagnię, kura, kurczak, indyk, gołąb, dzika kaczka, królik, zając, sarna jeleń, dzik, konina :no: :szok: zostaje tylko kurczak i wołowina
  • Wędliny szynka bez tłuszczu, chuda, zimna pieczeń, cielęcina w galarecie, wędliny drobiowe
  • zupy, sosychudy rosół na mięsie(bez kości) lekko podprawione zupy, sosy o małej zawartości tłuszczu
  • tłuszcze masło, margaryny miękkie (w kubkach), oleje roślinne,
  • ryby okoń, dorsz, flądra, sola, pstrąg, szczupak, lin, kraby, raki, świeży tuńczyk, sandacz, morszczuk, mintaj, halibut
  • ziemniaki ziemniaki w mundurkach, ziemniaki puree, kluski ziemniaczane z gotowanych ziemniaków
  • warzywa młode marchewki, szpinak, rzodkiew, buraki, seler, pomidory i ogórki bez skórki, sałata zielona, sałatki można przyprawiać octem winnym lub sokiem z cytryny, cukinia, brokuły
  • potrawy z jaj jajko na miekko, omlet z piany, jajko do zagęszczania zup sosów, (używać raczej tylko białek) góra 3 jajka na tydzien we wszystkich potrawach

jeśli chodzi o przygotowanie potraw to można gotować na parze, dusić bez smażenia, piec w folii, lub w pergaminie

Filet z kurczaka z warzywami
Składniki:

§ POMYSŁ NA Kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym
§ 200 ml śmietanki 12%
§ 2 filety z kurczaka (350 g)
§ 1 papryka
§ kawałek pora (50 g)
§ 4 łyżki oleju

Przyrządzanie:
POMYSŁ NA... połączyć z wodą i śmietanką wg przepisu na opakowaniu. Filety, paprykę i por pokroić w paski. Na oleju podsmażyć mięso, a następnie por i paprykę. Połączyć z POMYSŁEM NA..., gotować przez 5 minut. Podawać z ryżem.

i307309.jpg

potrzebuję jakiegoś przepisu na śledzie (do pracy na wigilie) dobrze żeby to było proste, szybkie i dobre
pliiiiizzzzz :sorry2: :happy2: :rofl:

reklama
Do góry