reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Znalazłam na necie fajne przepisy na szybkie ciasta.I to promowane jako kuchnia dziecięca:tak:
Na pewno wypróbuję:

Ciasto z bananami
Przepis pochodzi z książki "Zdrowa kuchnia dla dzieci" Anny Kłosińskiej

Składniki
• 3 jajka
• 1 filiżanka oleju
• 2 filiżanki cukru lub miodu
• 3 filiżanki rozgniecionych bananów
• 3 filiżanki mąki
• szczypta soli
• 1 łyżeczka sody
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka cynamonu
• 2 łyżeczki wanilii
• 1 filiżanka wiórek kokosowych
• 1 filiżanka orzechów włoskich

Etapy przygotowania:

1. Orzechy posiekać. Wszystkie składniki wymieszać za pomocą miksera lub robota kuchennego.
2. Włożyć do 2 długich blaszek i upiec w około 220 stopni C.



Wyśmienity piernik z marchwi
Przepis pochodzi z książki Anny Kłosińskiej "Zdrowa kuchnia dla dzieci"

Składniki
• 3 szklanki startej marchwi (mogą być również jabłka)
• 1 i 1/2 szklanki oleju
• 1/2 szklanki orzechów włoskich
• 2 łyżeczki sody
• szczypta soli
• 2 szklanki mąki (najlepiej grahamki)
• 1 szklanka cukru lub miodu
• 2 łyżeczki cynamonu
• przyprawa do piekarnika
• 4 jajka

Etapy przygotowania:

1. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie (najlepiej za pomocą miksera czy robota kuchennego), na końcu posiekane orzechy.
2. Upiec w ok. 220 stopni C.
 
reklama
wygląda na to, że się ładnie wpasuję w ostatni przepis :)

CIASTO MARCHEWKOWE
4 jajka
1 i 1/2 szkl. cukru
2 szkl. mąki
2 szkl. marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
1 i 1/4 szkl. oleju roślinnego

Utrzeć jajka z cukrem, stopniowo dodawać wymieszane razem sypkie składniki i olej, na samym końcu uzupełniać o marchewkę. Sama dorzucam jeszcze orzechy laskowe i rodzunki. Piec ok. 40 minut w 180 st. C.

SMACZNEGO!!!

i360056.jpg

Już w formie, jeszcze nie w piecu

i360057.jpg

upieczone...

i360059.jpg

i pokrojone :)

i360060.jpg

największa pochwała - Juleczka oblizuje paluszki :)
 
Super babka śmietankowa :-)

5 jaj
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki margaryny
kilka kropelek olejku śmietankowego
ewentualnie bakalie( ja daje skórke pomarańczową i jest pycha)

Całe jaja mocno zmiksowac z cukrem( około 15 minut) , następnie dodac przesiane mąi i proszek do pieczenia i delikatnie mieszac , dodac roztopiona przestudzoną margaryne, olejek, bakalie. Wymieszać i do pieca na około 40 minut w 220 stopniach
Smacznego :happy:
 
ciąg dalszy tuczących słodkości:

MUS CZEKOLADOWY
175 g gorzkiej czekolady (np. Lindt otrzymany z okazji Dnia Kobiet;-) )
150 ml śmietany kremówki
miąższ z 1 laski wanilii (albo i cukier waniliowy)
100 ml pełnotłustego mleka
1/2 łyżeczki utłuczonego ziela angielskiego (drobniutko!!!)
1 jajko
Czekoladę trzeba zetrzeć na wiórki, najlepiej w malakserze. Śmiatanę i mleko zagotować razem z wanilią i zielem angielskim, trochę przestudzić i wlać do czekolady. Miksować pół minuty, dodać jajko i znów miksowac ok. 45 sekund. Mus przełozyć do małych salaterek albo (ja tak robię) do filiżanek (mają ok. 60 ml pojemności) i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc a min. na 6 godzin.
Smacznego!!!
 
mogłabym zostać dobrą kucharką, gdybym to lubiła... tak myślę :-) :-) :-)

SZYNKA Z WARZYWAMI I MAKARONEM
30 dag szynki zamarynowanej (tzn. pokrojonej w kawałki i zostawionej na noc w zalewie z oliwy+natki+czosnku+sosu słodko-kwaśnego)
2 duze pieczarki
3 różyczki brokuł
20 dag mrożonki warzywnej (kukurydza, groszek, marchewka, seler)
+ makaron

Mięso usmażyłam na tej oliwie z zalewy, po jakichs 10 minutach dodałam pokrojone pieczarki i brokuły, ugotowaną mieszankę warzyną, kilka kropel sosu sojowego, zioła prowansalskie i skręciłam temperaturę, przykryłam pokrywką i zostawiłam jeszcze na 10 minut. Podałyśmy z makaronem :-)

Smacznego :tak: :tak: :tak: :tak: :tak: :tak:
 
mniam mniam
Elen wiesz... do Gliwic mam chwilke drogi wiec jak dalej będziesz takie cuda tutaj wklejac to sie normalnie kiedys wprosze na kawe

i moze na ciasto


i moze na kolacje

albo obiad

:laugh2::cool2::-p;-)mmmmmm:happy:
 
Az mi slinka zbiera sie w buzi jak tu czytam o takich pysznosciach:-p

Ja obiecywalam wam cottage pie i obietnicy dotrzymuje.
Zachecam was do tego, bo jest pyszne, proste i dosyc szybkie. Nawet malo garnkow sie brudzi;-)

Cottage pie

Skladniki : (na dwie osoby srednio)
- 25 dag mielonej wolowiny
- 1 lyzka oleju (rzepakowy albo z oliwek wsjo riba)
- 1 nieduza cebulka
- 1 mala marchewka
- 200ml bulionu (rosolu z 1/2kostki)
- troche przecieru pomidorowego do smaku (moze byc ewentulanie ketchup)
- sol , pieprz do smaku
- listek laurowy
- 3 ziemniaki (raczej wieksze)
- troche mleka
- lyzka masla
- zolty ser
- Worcestershire Sauce do smaku (to jest sos, ktory nei wiem czy jest w Polsce, ale nawet ja tutaj bez niego robilam, jest takim angielskim zbednym dodatkiem)

Wykonanie:
-Ziemniaki obrac i ugotowac w osolonej do smkau wodzie
- w trakcie jak sie ziemniaki robia, siekamy w koste cebulke i rumienimy na patelni z dodanym olejem
- nastepnie dodajemy mielona wolowine + listek laurowy i mieszajac czekamy az zbrazowieje; w miedzyczasie obieramy marchewke i albo siekamy na drobna kosteczke albo trzemy na tarce na wiorka (ja tak robie)
-dodajemy do wolowiny, miesamy i dodajemy z lyzke, dwie przecieru pomidorowego
- dalej dodajemy rozpuszczona koste rosolowa i na wolnym ogniu odparowujemy "to" z 10 minut.
- nagrzewamy piekarnik do 190 stopni

-ziemniaki odcedzamy, ubijamy z dodatkiem masla i takiej ilosci mleka aby byly utworzyly kremowe puree.

Miesko z juz odparowana troche woda wykladamy do zaroodpornego naczynia (lub innego kotre mozemy umiesci w piekarniku)
Na nie wykladamy ziemniaki i pokrywamy nimi cale mieso. Do rozprowadzania dobrze nadaje sie gietki stolowy noz lub taka jakby lopatka:eek:
Na wierzch trzemy ser zolty i calosc zapiekamy w piekarniku okolo 20 minut, tak zeby wierzch delikatnie zbrazowial.
Podawac mozna samo albo z jarzynkami.

Uwagi
- mozna robic to z 0,5 kg wolowiny, ja tak robilam, albo nawet z 1 kg jak mamy gosci lub duze naczynie i chcemy zrobic sobei danie na 2 dni:-p
Wtedy oczywscie ilosc skladnikow do miesa rosnie, jak tez ilosc ziemniakow.
- calosc robi sie niecala godzine od poczatku do konca.
- mieso fanie byloby miec sprawdzone, w miare chude i koniecznie wolowe
-jak cos jest jeszcze niejasne to prosze pytac :tak:

SMACZNEGO !
 
reklama
Sobotnio-niedzielne bułeczki drożdżowe z makiem

Składniki:
- 50 dag maki pszennej
- 4 dag drożdży
- 15 dag cukru
- 150 ml mleka
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 10 dag masła
+ coś do środka (u mnie była masa makowa, taka z Biedronki z dodatkowymi rodzinkami)

Sposób przyrządzania:

Drożdże rozkruszyć, rozetrzeć z 1 łyżka ciepłego mleka, 1 łyżeczka cukru i 1 łyżka mąki. Rozczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostała mąkę przesiać, dodać rozczyn, ciepłe mleko, żółtka oraz całe jajka, cukier i roztopione, ostudzone masło. Wyrabiać ręcznie na gładką elastyczna masę. Przykryć ściereczka i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować, szklaną wykrawać kółeczka, na które nałożyć masę. Zwinąć w bułeczki, układać na blasze, piec około 30 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Podawać z kawą :-D :-D :-D :-D Smacznego :-)
 
Do góry