reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Kate a sledzie po japonsku by cie interesowały?

ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU

-płaty sledzia w occie,kupione na kg (kupujcie jak najszersze)
-ugotowane jajka
-ogorek konserwowy
-majonez
-estragon
-ozdoby: pietruszka i inne wg uznania

rozkładamy filety ze śledzia,ugotowane jajka kroimy na 4 czesci-i jedna czesc wkladamy do sledzia,to samo z ogorkiem,
robimy sos majonez + estragon (sos beszamelowy) ktory wkładamy do srodka,taka łzeczke,zwijamy, przekłuwamy wykałaczka by sie trzymały zwiniete, na wierzch kładzie sie plaster jajka +troche majonezu i przyzdabia sie np.pietruszka,ugotowaną marchewka

ja to robie co roku na Wigilie i schodzi bardzo szybko :-)
 
reklama
Ja pierniczę, Ty pierniczysz, On Ona....

50 dkg. mąki,
40 dkg. miodu,
30 dkg. cukru pudru,
2 jaja,
5 dkg. masła + trochę mielonych goździków i cynamonu
Cukier przesiać i wymieszać z mąka, dodać rozpuszczony miód i 5 dkg. masła, wbić 2 jaja (miód musi być chłodny, bo inaczej się zetną), dodać przyprawy. Zagnieść ciasto. Babcia zagniata je wieczorem i ciasteczka robi rano.
Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrawać pierniczki. Blachę nasmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać mocno piekarnik i piec 10-15 minut. Wykładać na płaską deskę, bo jeśli będą wrzucone jedne na drugie to się powyginają. Potem wystudzić, polukrować i schować do płóciennego woreczka. A potem wyjmować , wyjmować, wyjmować...
 
Ja pierniczę, Ty pierniczysz, On Ona....

50 dkg. mąki,
40 dkg. miodu,
30 dkg. cukru pudru,
2 jaja,
5 dkg. masła + trochę mielonych goździków i cynamonu
Cukier przesiać i wymieszać z mąka, dodać rozpuszczony miód i 5 dkg. masła, wbić 2 jaja (miód musi być chłodny, bo inaczej się zetną), dodać przyprawy. Zagnieść ciasto. Babcia zagniata je wieczorem i ciasteczka robi rano.
Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrawać pierniczki. Blachę nasmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać mocno piekarnik i piec 10-15 minut. Wykładać na płaską deskę, bo jeśli będą wrzucone jedne na drugie to się powyginają. Potem wystudzić, polukrować i schować do płóciennego woreczka. A potem wyjmować , wyjmować, wyjmować...



Jakaś straszna ściema z tym przepisem :szok: :szok: :szok:
Właśnie zagniotłam sobie to ciasto na jutro. Powiem tak, żeby ono miało jako taką w miarę ścisłą konsystencję zużyłam prawie 1 kg mąki, bo przy tym 0,5 kg z przepisu ciasto miało konsystencję takiego lanego prawie jak na naleśniki:no: :no: :no:
Zobaczę jak mi jutro wyjdą ciasteczka. Pewnie znów będą twarde jak podeszwy, WRRRRRRRRRRR:wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y:
No i dodałam prawie 3 płaskie łyżeczki sody, bo jakoś nie wydaje mi się, żeby bez żadnego spulchniacza się udały...

Ciasto czeka w lodówce do jutra a jutro wyjdzie szydło z worka.
 
Ja mam przepis taki:
Piernikowe rozmaitości

Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 120 kcal
Składniki na 40 sztuk:
  • 60 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 25 dag miodu
  • 12 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżka przyprawy do pierników
  • płaska łyżka kakao
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • białko
  • szklanka cukru pudru
  • kolorowa posypke
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do pierników podgrzać w rondelku, stale mieszając zagotować. Ostudzić. Mąkę i proszek przesiać, wbić jajka, dodać masę miodową, oprószyć solą, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową, pozostawić na noc w temp. pokojowej. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, foremkami wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec 15 minut w temp. 200°C. Delikatnie zdjąć, ostudzić. Białko ubić dodając cukier puder, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować ciasteczka, ozdobić kolorową posypką.

Robilam je juz kilkanascie razy i zawsze wychodza :tak:
W tym przepisie ktory wkleilas Edytko jest chyba za duzo tego miodu ??
 
Ja pierniczę, Ty pierniczysz, On Ona....

50 dkg. mąki,
40 dkg. miodu,
30 dkg. cukru pudru,
2 jaja,
5 dkg. masła + trochę mielonych goździków i cynamonu
Cukier przesiać i wymieszać z mąka, dodać rozpuszczony miód i 5 dkg. masła, wbić 2 jaja (miód musi być chłodny, bo inaczej się zetną), dodać przyprawy. Zagnieść ciasto. Babcia zagniata je wieczorem i ciasteczka robi rano.
Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrawać pierniczki. Blachę nasmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać mocno piekarnik i piec 10-15 minut. Wykładać na płaską deskę, bo jeśli będą wrzucone jedne na drugie to się powyginają. Potem wystudzić, polukrować i schować do płóciennego woreczka. A potem wyjmować , wyjmować, wyjmować...

jak dla mnie to powinno być 4dkg miodu,


Jeśli macie ochotę na prawdziwy piernik z bakaliami,
nie ciasteczka,tylko ciasto,
ale uprzedzam,że trochę pracochłonny,
to mogę Wam wkleić...............mam fantastyczny przepis
na pyszne ciasto!!!
 
jak dla mnie to powinno być 4dkg miodu,


Jeśli macie ochotę na prawdziwy piernik z bakaliami,
nie ciasteczka,tylko ciasto,
ale uprzedzam,że trochę pracochłonny,
to mogę Wam wkleić...............mam fantastyczny przepis
na pyszne ciasto!!!


nie no na bank 40 dkg- bo to jest trochę ponad szklanka miodu, tylko wg mnie to jest to przepis na piernik a nie na pierniczki...
Z takiego lejącego ciasta wyjdzie z pewnością pyszny piernik do przełożenia marmoladą, ale nie da się z tego wykrawać ciasteczek... No nic, dodałam mąki i zaraz będę piekła.
 
noo a oto obiecana SAŁATKA GYROS :tak:
70 dkg fileta z kurczaka
1 duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona (wodą z solą i kwaskiem cytr.)
6-8 ogórków konserwowych - pokroic w kostkę
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
majonez
ketchup łagodny
1/2 przyprawy do gyrosa

WYKONANIE:
filety pokroić w kostkę, posypać przyprawą i obsmażyć na oleju potem zdjąc z patelni i wystudzić
kapustę pekińską drobno posiekać i wymieszać z vegetą

Następnie układaC sałatkę warstwami w następującej kolejności:
zimne mięso
ketchup
cebula
ogórek
majonez
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta pekińska

Smacznego
:-)
 
reklama
a to jest jedno z moich ulubionych ciast:
:-)
BOUNTY

Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
aromat rumowy
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 – 25 dag kokosu ( drobniejsze wiórki)
cukier waniliowy
Polewa:
2 czekolady
5 łyżek wody

Ciasto: Jajka ubijać z cukrem przez około 15minut, mąkę przesiać z kakao. Na koniec ubijania masy jajecznej dodać aromat, delikatnie wymieszać z mąką Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 180 st. C. przez ok. 30 minut. Biszkopt dowolnie nasączyć np cappucino.

Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20- 25 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
. Czekoladę rozpuścić w 5 łyżkach mleka, i polać wierzch ciasta.
 
Do góry