reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowek przepisy na wszystko

Kate a sledzie po japonsku by cie interesowały?

ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU

-płaty sledzia w occie,kupione na kg (kupujcie jak najszersze)
-ugotowane jajka
-ogorek konserwowy
-majonez
-estragon
-ozdoby: pietruszka i inne wg uznania

rozkładamy filety ze śledzia,ugotowane jajka kroimy na 4 czesci-i jedna czesc wkladamy do sledzia,to samo z ogorkiem,
robimy sos majonez + estragon (sos beszamelowy) ktory wkładamy do srodka,taka łzeczke,zwijamy, przekłuwamy wykałaczka by sie trzymały zwiniete, na wierzch kładzie sie plaster jajka +troche majonezu i przyzdabia sie np.pietruszka,ugotowaną marchewka

ja to robie co roku na Wigilie i schodzi bardzo szybko :-)
 
reklama
Ja pierniczę, Ty pierniczysz, On Ona....

50 dkg. mąki,
40 dkg. miodu,
30 dkg. cukru pudru,
2 jaja,
5 dkg. masła + trochę mielonych goździków i cynamonu
Cukier przesiać i wymieszać z mąka, dodać rozpuszczony miód i 5 dkg. masła, wbić 2 jaja (miód musi być chłodny, bo inaczej się zetną), dodać przyprawy. Zagnieść ciasto. Babcia zagniata je wieczorem i ciasteczka robi rano.
Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrawać pierniczki. Blachę nasmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać mocno piekarnik i piec 10-15 minut. Wykładać na płaską deskę, bo jeśli będą wrzucone jedne na drugie to się powyginają. Potem wystudzić, polukrować i schować do płóciennego woreczka. A potem wyjmować , wyjmować, wyjmować...
 
Ja pierniczę, Ty pierniczysz, On Ona....

50 dkg. mąki,
40 dkg. miodu,
30 dkg. cukru pudru,
2 jaja,
5 dkg. masła + trochę mielonych goździków i cynamonu
Cukier przesiać i wymieszać z mąka, dodać rozpuszczony miód i 5 dkg. masła, wbić 2 jaja (miód musi być chłodny, bo inaczej się zetną), dodać przyprawy. Zagnieść ciasto. Babcia zagniata je wieczorem i ciasteczka robi rano.
Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrawać pierniczki. Blachę nasmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać mocno piekarnik i piec 10-15 minut. Wykładać na płaską deskę, bo jeśli będą wrzucone jedne na drugie to się powyginają. Potem wystudzić, polukrować i schować do płóciennego woreczka. A potem wyjmować , wyjmować, wyjmować...



Jakaś straszna ściema z tym przepisem :szok: :szok: :szok:
Właśnie zagniotłam sobie to ciasto na jutro. Powiem tak, żeby ono miało jako taką w miarę ścisłą konsystencję zużyłam prawie 1 kg mąki, bo przy tym 0,5 kg z przepisu ciasto miało konsystencję takiego lanego prawie jak na naleśniki:no: :no: :no:
Zobaczę jak mi jutro wyjdą ciasteczka. Pewnie znów będą twarde jak podeszwy, WRRRRRRRRRRR:wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y: :wściekła/y:
No i dodałam prawie 3 płaskie łyżeczki sody, bo jakoś nie wydaje mi się, żeby bez żadnego spulchniacza się udały...

Ciasto czeka w lodówce do jutra a jutro wyjdzie szydło z worka.
 
Ja mam przepis taki:
Piernikowe rozmaitości

Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Pieczenie: 15 minut
Porcja: 120 kcal
Składniki na 40 sztuk:
  • 60 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 25 dag miodu
  • 12 dag cukru
  • 2 jajka
  • łyżka przyprawy do pierników
  • płaska łyżka kakao
  • 1/2 torebki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Dekoracja:
  • białko
  • szklanka cukru pudru
  • kolorowa posypke
Masło, miód, cukier, kakao i przyprawę do pierników podgrzać w rondelku, stale mieszając zagotować. Ostudzić. Mąkę i proszek przesiać, wbić jajka, dodać masę miodową, oprószyć solą, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią aluminiową, pozostawić na noc w temp. pokojowej. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm, foremkami wyciąć ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, piec 15 minut w temp. 200°C. Delikatnie zdjąć, ostudzić. Białko ubić dodając cukier puder, aż powstanie gęsty lukier. Posmarować ciasteczka, ozdobić kolorową posypką.

Robilam je juz kilkanascie razy i zawsze wychodza :tak:
W tym przepisie ktory wkleilas Edytko jest chyba za duzo tego miodu ??
 
Ja pierniczę, Ty pierniczysz, On Ona....

50 dkg. mąki,
40 dkg. miodu,
30 dkg. cukru pudru,
2 jaja,
5 dkg. masła + trochę mielonych goździków i cynamonu
Cukier przesiać i wymieszać z mąka, dodać rozpuszczony miód i 5 dkg. masła, wbić 2 jaja (miód musi być chłodny, bo inaczej się zetną), dodać przyprawy. Zagnieść ciasto. Babcia zagniata je wieczorem i ciasteczka robi rano.
Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na grubość 1 cm. i wykrawać pierniczki. Blachę nasmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia. Rozgrzać mocno piekarnik i piec 10-15 minut. Wykładać na płaską deskę, bo jeśli będą wrzucone jedne na drugie to się powyginają. Potem wystudzić, polukrować i schować do płóciennego woreczka. A potem wyjmować , wyjmować, wyjmować...

jak dla mnie to powinno być 4dkg miodu,


Jeśli macie ochotę na prawdziwy piernik z bakaliami,
nie ciasteczka,tylko ciasto,
ale uprzedzam,że trochę pracochłonny,
to mogę Wam wkleić...............mam fantastyczny przepis
na pyszne ciasto!!!
 
jak dla mnie to powinno być 4dkg miodu,


Jeśli macie ochotę na prawdziwy piernik z bakaliami,
nie ciasteczka,tylko ciasto,
ale uprzedzam,że trochę pracochłonny,
to mogę Wam wkleić...............mam fantastyczny przepis
na pyszne ciasto!!!


nie no na bank 40 dkg- bo to jest trochę ponad szklanka miodu, tylko wg mnie to jest to przepis na piernik a nie na pierniczki...
Z takiego lejącego ciasta wyjdzie z pewnością pyszny piernik do przełożenia marmoladą, ale nie da się z tego wykrawać ciasteczek... No nic, dodałam mąki i zaraz będę piekła.
 
noo a oto obiecana SAŁATKA GYROS :tak:
70 dkg fileta z kurczaka
1 duża cebula pokrojona w kostkę i sparzona (wodą z solą i kwaskiem cytr.)
6-8 ogórków konserwowych - pokroic w kostkę
1 puszka kukurydzy
1 kapusta pekińska
majonez
ketchup łagodny
1/2 przyprawy do gyrosa

WYKONANIE:
filety pokroić w kostkę, posypać przyprawą i obsmażyć na oleju potem zdjąc z patelni i wystudzić
kapustę pekińską drobno posiekać i wymieszać z vegetą

Następnie układaC sałatkę warstwami w następującej kolejności:
zimne mięso
ketchup
cebula
ogórek
majonez
kukurydza
majonez
ketchup
kapusta pekińska

Smacznego
:-)
 
reklama
a to jest jedno z moich ulubionych ciast:
:-)
BOUNTY

Biszkopt
6 jajek
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki
2 łyżki kakao
aromat rumowy
Masa kokosowa:
1/2 litra mleka
1/2 szklanki cukru
20 dag masła
20 – 25 dag kokosu ( drobniejsze wiórki)
cukier waniliowy
Polewa:
2 czekolady
5 łyżek wody

Ciasto: Jajka ubijać z cukrem przez około 15minut, mąkę przesiać z kakao. Na koniec ubijania masy jajecznej dodać aromat, delikatnie wymieszać z mąką Wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy o wymiarach 25 na 36 cm i piec w temperaturze 180 st. C. przez ok. 30 minut. Biszkopt dowolnie nasączyć np cappucino.

Masa: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wsypać kokos i gotować do zgęstnienia masy (ok. 20- 25 minut). Do gorącej masy dodać masło, i od czasu do czasu mieszać aby masło się rozpuściło. Masę kokosową ostudzić i wyłożyć na biszkopt.
. Czekoladę rozpuścić w 5 łyżkach mleka, i polać wierzch ciasta.
 
Do góry