reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2022

+ @Gryfin
Siemieniotka - to stara zupa robiona na Śląsku. Dzisiaj nawet tu na Śląsku już mało kto ją robi. Jest robiona z nasion konopii . Gotuje sie je ( bardzo długo ) i odcedza. Te konopie trzeba potem mocno wałkować żeby pękły i wypuściły swój środek. Przecedza się to nawet kilka razy przez pieluchę tetrową , powstaje takie ... mleczko. Gotuje się to jeszczs z całą cebulą i potem dolewa mleko i podaje z białą kaszą.
Jak się pocukruje to wersja słodka a jak posoli to na słono ( ale tu tylko ciut ciut )

Foto z etapu wałkowania
O rety, a mój mąż gotuję tą konopie z kukurydzą jako zanęta na ryby 🤯

reklama
To skoro Świateczne jedzonko to co u was się jada w Wigilię ?
U rodziców jest ta Siemieniotka, a u teściów zupa pieczarkowa. To jedyna różnica.
Potem są makówki.
U rodziców i w sumie u teściów też potem na stół wędruje chleb, ziemniaki, kapusta z grzybami, ryby, kompot z suszu. Na koniec pierniki, ciastka, wino wytrawne dla tych co lubią.

Co do pracodawcy to poszłam ma chorobowe bez słowa bo balam się po 2 tyg jak poszłam do lekarza było juz serduszko bijące jak dzwon. To stwierdziłam ze zadzwonię I powiem to moja kierowniczka do mnie wyskoczyła ze ona wie bo widzi kody ze gratuluje i nara. Wiec stwierdziłam spoko widać że zbędna jestem
U mnie chyba przełożony nie wie bo zwolnienie trafia do kadr więc wątpię żeby ktoś mu powiedział na co mam wystawione L4.

Dzieeczyny jak odetkac ten cholerny nos. No gdzies tam daleko przytkany oddycham japetą przez to 😁 sucho w gardle i przez to wszystko mam wrazenie ze jakos nie moge zlapac oddechu ( tutaj moze juz wjezdzac moja nerwica 🤪) . Atakuje sola fizjologiczna , inhalcje i juz mnie to tak na maksa irytuje... :(

To skoro Świateczne jedzonko to co u was się jada w Wigilię ?
U rodziców jest ta Siemieniotka, a u teściów zupa pieczarkowa. To jedyna różnica.
Potem są makówki.
U rodziców i w sumie u teściów też potem na stół wędruje chleb, ziemniaki, kapusta z grzybami, ryby, kompot z suszu. Na koniec pierniki, ciastka, wino wytrawne dla tych co lubią.
U mnie na początek idzie bialy barszcz z pietruszki z uszkami,później pierogi z grzybami i kapusta , kasza gryczana ,i dla dzieci kilka ruskich zawsze babcia robi pierogi są z sosem grzybowym po pierogach jest karp pod różna postacią uwielbiam karpia normalnie z 5 kawałków zawsze jest moje heh. Dla chętnych są paczki z marmoladą i kutia i kapusta z grochem. I do picia cis czego nienawidzę wykręca mi wszystko w srodku jak to czuje kompot z suszu. A u teściowej jak już mówiłam niczym się nie różni od imienin na stole jest wszystko

Dzieeczyny jak odetkac ten cholerny nos. No gdzies tam daleko przytkany oddycham japetą przez to 😁 sucho w gardle i przez to wszystko mam wrazenie ze jakos nie moge zlapac oddechu ( tutaj moze juz wjezdzac moja nerwica 🤪) . Atakuje sola fizjologiczna , inhalcje i juz mnie to tak na maksa irytuje... :(
A czy Ty przypadkiem nie masz tego co ja, czyli nos jakby zatkany a w nim sucho? Tylko rano i wieczorem (czasami) mam katar, ale to raczej woda. Ja mam pre_nalen do nosa.

Irygator jest super na odetkanie nosa

reklama
Do góry