reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Lipcowe mamy 2022

Dziewczyny, a jak się zapatrujecie na długie loty samolotem? Na grudzień mamy zarezerwowane wakacje z tym, że lot potrwa 9h jeszcze możemy odwołać stracimy tylko zaliczkę - wiadomo, że ciąża jest najważniejsza, więc jak będzie trzeba to tak zrobimy w pt idę do lekarza i będę się dowiadywać, ale może macie z tym jakieś doświadczenie jest szansa, że w tak wczesnej ciąży to będzie ok 9 tc nie będzie problemu [emoji848]

reklama
Kobietki, a czy wy prowadzicie ciąże (albo będziecie prowadzić) u ginekologa prywatnie i czy dodatkowo jesteście zapisane u ginekologa na NFZ ? Jak tak, to jak to wyglada ? Chodzicie na NFZ po skierowania na badania krwi itd i ginekolog NFZ wie, ze chcecie tylko skierowania na badania krwi itd ?
Zastanawiam się jak to rozegrać, bo jednak jestem zapisana aktualnie prywatnie na przyszły tydzień i wiem ze wszystkie badania odpłatne w ciąży kosztują swoje, a z drugiej strony odprowadzam składki i myśle sobie, czemu by nie skorzystać z NFZ ..
Ja tylko prywatnie, u lakarki ze szpitala…
Wiem ze to koszta które moznaby zaoszczędzić, ale dla mnie dwie różne opinie, na jakikolwiek temat sialyby zamęt w głowie i szukałaby wtedy pewnie 3 na potwierdzenie…😂

Jestem po wyzycie u mojego ginekologa. Prywatnie.
Mam brać Duphaston ( czy jak to się nazywa na podtrzymanie ) 3x1 . Wizyta za 2tygodnie bo serduszka na razie nie ma. L4 na 2tygodnie na razie.
Pojawił się krwiak. Przez te 2tygodnie mam kategoryczny zakaz wykonywania jakichkolwiek prac. Żadnego sprzątania, robienia pożądków ( bo skoro jestem w domu to kobieta od razu by się za sprzątanie brała ... ) . Leżeć,leżeć, leżeć.
Wypoczywaj i staraj sie nie stresowac.

Nie jestem w stanie nadrobić tylu wpisów na razie - progesteron środa 15,40, wczoraj 15,30 ng/ml. Ciąża młodsza niż na usg bo byłam u lekarza, ale na razie widoczny tylko pęcherzyk ciążowy 1,15 cm, coś w środku kiełkuje ale na razie nie można tego nazwa ciałkiem żółtkowym, dostałam duphaston. Oraz z uwagi na te rozbieżności usg a OM (w 19 dc na pewno jeszcze owu nie było bo byłam u lekarza), to kazał dla pewności zbadać betę. Czwartek wolny wiec zeobie to jutro i piątek. Bardzo się boje, ze nic więcej nie widać - lekarz mówi ze spokojnie. Ciąża może być młodsza i tyle.
Który Ty masz teraz tydzień ciąży z ostatniej miesiączki? Ja właśnie po doświadczeniach z poprzedniej ciąży zdecydowałam się tak późno iść. Wtedy poszłam na pierwszą wizytę koło 5 tygodnia ciąży i tylko pęcherzyk był wg lekarki. Tydzień później był zarodek i bijące serduszko (poszłam prywatnie bo tamta lekarka kazała mi wrócić za 2 tyg stwierdzając, że ciąża to to jeszcze nie jest... ) ale na dużo lepszym sprzęcie. Najgorszy tydzień całej ciąży. Codziennie prawie umierałam ze strachu czy wszystko ok i czy będzie dzidzia :(

Cześć! Póki co nie sama w to nie wierze ale chyba czas się z Wami przywitać 🙂 i mam nadzieję że zostaniemy tutaj razem do lipca 🙂 a więc coś o mnie, mam na imię Sylwia i to moja pierwsza ciąża po kilkunastu miesiącach starań , wczoraj zrobiłam test w 25dc i ku mojemu zdziwieniu wyszedł pozytywnie 😍 od ponad roku cykle mam 40 dniowe więc tym bardziej jestem w szoku ze juz coś widać 🙂 ostatni okres 15.10 więc aplikacja pokazuje termin na 22.07

Załączniki

• 20211109_115349.jpg
    20211109_115349.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 74
Ja w pierwszej ciąży mówiłam już, w 5+0 rodzicom, dziadkom po pierwszym usg. Teraz powiemy rodzicom 5+5, USG Mam 30.11, dziadkowie się dowiedzą na mikołaja, a w pracy i znajomi w lutym. Jestem dobrej myśli generalnie. Jesteśmy tez taj mega blisko z rodzicami, że i tak byśmy nie wytrzymali 🤦‍♀️🤦‍♀️
No to super. U mnie jakbym powiedziała rodzicom (mamie szczególnie) to ona by wszystkim powiedziała w "tajemnicy". Przy poprzedniej powiedziałam babci tuż po zrobieniu testu (babcia to na szpiega by się nadawała i zawsze dotrzyma tajemnicę) to później mama miała ale, że jej nie powiedziałam, a przecież nie powiem mamie, że jest papla to jej nie powiedziałam ;P

Dziewczyny ale miałam rozmowę... Zagapilam się i konsultacje telefoniczna z moim lekarzem mialam mieć dopiero w przyszły wtorek więc dzwonię do luxmedu o obojętnie jakiego lekarza. No i dzwoni do mnie Pani dr i ja jej mówię że jestem w ciąży że beta 215 i że miesiączka ostatnia 15.10. A ta do mnie: Pani to jeszcze nie ciąża... 😲😱
Myślę o cholera będzie ciekawie.
Mówię jej że ze swoim lekarzem byłam umówiona że jak tylko będą dwie kreski to od razu mam dzwonić to da leki na podtrzymanie z racji że już miałam jedna stratę. A Pani dr do mnie:
Pani mówię przecież że to nie ciąża, jeszcze wszystko może poleciec... 😡
Zdębiałam. Powiedziałam że dziękuję za informację i dowidzenia. 🤦‍♂️
Wariatka jakaś...
Ale na szczęście jutro już wizyta stacjonarna u mojej doktorki 😁
No dokładnie taką samą rozmowę miałam w pierwszej ciąży u lekarki.. tylko twarzą w twarz.. teraz też mnie lekarz spuścił na drzewo, mimo, że w medicover jest procedura, że na pierwszą wizytę idziesz już z kompletem badań itd. Więc mówię, że chcę skierowania na te badania. To ten do mnie, że skierowania to się wystawia jak jest się w ciąży a nie jak ma się test.. wkurzyłam się. Zakończyłam dyskusję.. Umówiłam rozmowę z położną z medicover i wszystkie badania mam. Natomiast nie dziwi mnie, że do jednych lekarzy nie idzie się dostać a do innych milion wolnych terminów. Nie rozumiem tylko po co się trzyma takiego lekarza w prywatnej przychodni. Tylko psuje reputację.

Dziewczyny kiedy planujecie iść na zwolnienie lekarskie ?
U mnie 5 tydzień dopiero.
Mam stresującą pracę aczkolwiek siedzącą typowo biurową.
Póki co czuje się dobrze, ale w poprzedniej straconej ciąży wymioty zaczeły się dopiero w 8 tygodniu. Wymiotowałam dzień i noc.
Nie wiem co robić czy dla dobra ciąży brać od razu zwolnienie czy jednak popracować ile dam radę.
Pewnie wcaaalleee :/ Też mam stresującą ale muszę dać radę. ZUS i ich kontrole życia nie ułatwiają :/ Może jak się dobrze ułoży to koniec maja.

reklama
No to super. U mnie jakbym powiedziała rodzicom (mamie szczególnie) to ona by wszystkim powiedziała w "tajemnicy". Przy poprzedniej powiedziałam babci tuż po zrobieniu testu (babcia to na szpiega by się nadawała i zawsze dotrzyma tajemnicę) to później mama miała ale, że jej nie powiedziałam, a przecież nie powiem mamie, że jest papla to jej nie powiedziałam ;P
No to u mnie właśnie babcia robi za główne źródło przesyłania informacji 🤣 choćby nie wiem jak ją prosić żeby nic nikomu, a czasami nawet nie trzeba mówić bo nie wiadomo jakim cudem sama wie ... to za 5 minut wie już cała bardzo duża rodzina wie. Babcia w złych czasach się urodziła, dziś zrobiłaby karierę w dziennikarstwie.

Do góry