reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2019

Nie było mnie kilka dni i aż ciężko Was nadrobić :)
Przez ostatnie dni mieliśmy gości przyjechali kilka dni przed Sylwestrem i wyjechali dziś wieczorem.
Powiem Wam że mój organizm pracuje na połowie obrotów, wszystko robiłam dwa razy dłużej, mam na myśli gotowanie, sprzątanie itd. Sama siebie nie poznaje, najlepiej wychodzi mi spanie, ewentualnie leżenie na kanapie ;)

Jutro mam wizytę u swojego lekarza, w czwartek prenatalne. W Sylwestra pobralam krew na Pappa.

Co do aktywności przez moja otyłość bardzo boję się zbyt dużo przytyć, póki co trzymam się i nie mam ani kilograma na plusie. Jednak też myślałam żeby coś robić chociażby spacery, ale jak przychodzę z pracy to ledwie mam siłę się umyć a co dopiero coś więcej :(

Kiedys na forum poruszalysmy temat suplementacji, jednak to było jakoś w listopadzie.
Jak tam bierzecie coś więcej czy tylko kwas foliowy? Rozmawiałam wczoraj z koleżanką i jak mi wymienila że ona to i witaminę D i witaminy i kwas foliowy jeszcze to zbladlam bo ja wciąż tylko kwas foliowy jak tam u Was z tym tematem?

reklama
Justyna79 ja miałam przez brzuch i przez pochwę, dlatego że mam sporo tkanki tłuszczowej na brzuchu i badanie było trochę utrudnione.

Ja na nfz w dwóch ciazach miałam to usg przez brzuch a w trzeciej u innej dr też nfz dopochwowo.

Co do witamin, poki co nadal biorę folian i b12, może zacznę też witD bo słabiutko ostatnio ze słońcem ;)

Nie było mnie kilka dni i aż ciężko Was nadrobić :)
Przez ostatnie dni mieliśmy gości przyjechali kilka dni przed Sylwestrem i wyjechali dziś wieczorem.
Powiem Wam że mój organizm pracuje na połowie obrotów, wszystko robiłam dwa razy dłużej, mam na myśli gotowanie, sprzątanie itd. Sama siebie nie poznaje, najlepiej wychodzi mi spanie, ewentualnie leżenie na kanapie ;)

Jutro mam wizytę u swojego lekarza, w czwartek prenatalne. W Sylwestra pobralam krew na Pappa.

Co do aktywności przez moja otyłość bardzo boję się zbyt dużo przytyć, póki co trzymam się i nie mam ani kilograma na plusie. Jednak też myślałam żeby coś robić chociażby spacery, ale jak przychodzę z pracy to ledwie mam siłę się umyć a co dopiero coś więcej :(

Kiedys na forum poruszalysmy temat suplementacji, jednak to było jakoś w listopadzie.
Jak tam bierzecie coś więcej czy tylko kwas foliowy? Rozmawiałam wczoraj z koleżanką i jak mi wymienila że ona to i witaminę D i witaminy i kwas foliowy jeszcze to zbladlam bo ja wciąż tylko kwas foliowy jak tam u Was z tym tematem?
Ja przytyłam 3kg od początku a też jestem otyla. Biorę tylko was foliowy i witaminę D. Lekarz powiedział że nie powinnam brać witamin bo jest jod i może źle na mnie wpłynąć przy moich chorobach.

Ja też mam spora nadwagę. Na początku ciąży schudłam 4 kg a teraz od około 2 tyg zaczynam znów przybierać na wadze na razie jestem jeszcze 1,5kg na minusie od wagi sprzed ciąży.
USG prenatalne przeważnie wykonuje się przez brzuch. Ja byłam na prywatnej wizycie i pani dr zrobiła mi przez brzuch chociaż mam duuuuzo tłuszczyku w tych okolicach [emoji6]

Ja biorę folian, witaminę D3, jodid, żelazo i mam kupić buforowana alkaliczna witaminę C- niestety, nie znalazłam jej w dwóch aptekach, wiec muszę szukać dalej :) Wszystko przepisał mi endokrynolog. Żelazo było na receptę od ginekologa, witamina C tez polecana przez niego.

Jeśli chodzi o suplementacje to mój gin kazał wybrać kwas foliowy do końca I kupić jakieś witaminy dla kobiet w ciazy. Natomiast na prenatalnych doktor powiedział ze by odstawić już kwas i brać prenatal duo. Więc zglupialam [emoji39]

reklama
Jeśli chodzi o suplementacje to mój gin kazał wybrać kwas foliowy do końca I kupić jakieś witaminy dla kobiet w ciazy. Natomiast na prenatalnych doktor powiedział ze by odstawić już kwas i brać prenatal duo. Więc zglupialam [emoji39]
W obu rozwiązaniach kwas foliowy bierzesz ciągiem więc to najważniejsze. Witaminy o ile nie masz niedoborów nie są aż tak istotne by kwestia kilku dni w ta czy w tamtą miała znaczenie ;) co innego leki lub konkretne wskazania.

Do góry