reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Lipcowe mamy 2017

Chybra, o matko ile kotleciorow [emoji54][emoji16]. Super, że smakowały wszystkim [emoji5]

Kasia - fajnie jest próbować kuchnie świata. W litewskiej knajpie jeszcze nie byłam [emoji5]. Co do gołąbkow, to na bank na święta zgarne od babci (zawijane w kiszona kapuche), i już się nie mogę ich doczekać [emoji16]

reklama
Ja nie przepadam za kuchnia polska taka tradycyjna. Gotuje zmodyfikowane przepisy po swojemu. Gotowac kocham. Moglabym caly dzien w kuchni siedziec. Szkoda, ze teraz nie mam takiej mozliwosci :D

Chybra super wygladaja Twoje mielone!:)

Bab, Misia logopeda Karolinki (starszej) powiedziala zeby pojsc do logop. za miesiac jezeli mowa nie ruszy (ok 18 mies. u dzieci powinno cos ruszyc i przybywac slow), ale ja nie chcialam czekac, bo u nas nie przybywa w ogole slow, a starsza cora miala bardzo duze opoznienie mowy.

Mam dostac rozpisany plan cwiczen w domu, ale na razie co mozna (to sa takie zwyczajne zabawy;)):
- budowac wieze z klockow ( dziecko w tym wieku powinno zbudowac z 4, klocki takie gladkie, do jednej reki)
- ulozone pare obrazkow np. Mis, lala, krowa, pilka (tak z 6-8) i dziecko ma dolozyc do nich misia (taka przytulanke), krowa do krowy itp (czyli przed obrazkiem polozyc zabawke odpowiednia), pozniej mowisz np. Daj misia i dziecko ma podac misia itp.
- zabawy tematyczne na zasadzie: lala jest d
glodna, daj lali jesc, daj lali pic lala idzie spac i dziecko ma polozyc do lozeczka itp.
- bez tv
- mowic do dziecka duzo, ale proste przekazy, krotkie zdania (zeby dziecko mialo szanse zrozumiec i wylapac slowa).
- mozna nagrac swoj glos (cos kfotkiego, np pare slow) i puszczac dziecku przez sluchawki.

Ale dziewczyny normalnie to jest za wczesnie na logopede wg mnie, min. 18 mies, ale jak dziecko ma 2 latka, nie ma duzego zasobu slownictwa (chyba 300 slow ok ma byc), nie laczy dwoch slow, to bym poszla skontrolowac

Jeszcze w ksiazeczkach prosic by dziecko pokazywalo rozne rzeczy, np. Pokaz psa, dzie jest krowa itp.

Ostatnia edycja:
Mielone kocham! Ale tylko od mamusi, ja takich nie umiem. Tak jak nie potrafię zrobić ryby jak mama. I rolady śląskiej która jest moim ulubionym daniem też nie robiłam nigdy. I klusek. Haha kotlety umiem tylko[emoji16]

Pola super że piszesz takie rzeczy, dziękuję Ci. Moja z lala wszystko robi, kładzie ją na drzemki i karmi i nos wyciera i to samo robi naszemu psu jak się ją poprosi więc spoko. Ale.klockow nie układa , nie interesuje jej to. A pokazywanie w ksiazeczce to standard. Miło widzieć że coś robimy dobrze :)

Moj układa klocki, z lego wysokie wierze, z gumowychbi kartonowych tez, ale przy drewnianych gładkich się denerwuje, bo mu spadają, a cierpliwość ma chyba po mamusi - czyli bardzo mała ;p

Ola z tymi gladkimi klockami chodzilo chyba tej pani o to zeby dziecku bylo prosciej ulozyc? Nie wiem. Ale widzialam fotke wiezy z duplo Twojego synka i jestem pod wielkim wrazeniem:) moja Oli niestety tylko burzy wieze i za nic nie moge jej namowic do budowania;)
Pumelova fajnie ze Agatka idzie jak burza!
U nas jest tak, ze w ksiazeczkach Oliwka bardziej pokazuje paluszkiem i ja mowilam jej co to, pokazywala tez gdy ja poprosilam, ale rzadziej, a pani logop. zwrocila uwage ze nie rozumie odmienionych slow, czyli np. gdzie jest pies- tak, a pokaz psa lub daj psa (zabawke) - juz nie wie (oczywiscie nie jest tak ze nic nie pokaze, ale powinna wiecej).

Pola dobrze ze o tym napisałas. Ja muszę zwrócić uwagę w takim razie na Zosie czy ona rozumie bo jeśli chodzi o słowa to slabiutko a jak już coś powie to mówi np przez 2 dni a później jakby jej się to ulotnialo z głowy :)

A ja widzę, że L jest o wiele bardziej zmyślny i taki zręcznościowy niż K . L może siedzieć przy jakimś pianinku czy klockach czy interaktywnych zabawkach i mega szybko łapie o co w nich chodzi. Ale za to widzę, że przystopował z mową, mówił mama, tata czy odgłosy zwierząt, a od paru dni tak jakby się cofnął i nie da się Go zmusić do powiedzenia czegoś. Tylko mówi eeee i pokazuje paluszkiem gdy czegoś chce :/ Jakieś to dziwne...

reklama
Do góry