Czesc Dziewczyny!
Monti moje gratulacje! Super!
Patrzac na rozwoj mojej Oliwki: rozumie co do niej mowie, wykonuje polecenia (np podaj pilke, wyrzuc pieluszke do kosza, podaj mamusi kapcie, jak mowie idziemy na pole, to przynosi butki itp). Ulubiona zabawa teraz to czytanie ksiazeczek (glownie pucio, wito), pokazuje palcem i mowi "e", co znaczy co to? i tak sobie czytamy ksiazeczki. Lubi tez bawic sie lalkami, wizeczkiem dla lalek, kuchenka zabawkowa i sobie gotuje
pokazuje palcem na przedmioty, jak cos chce, albo zeby jej powiddziec co to. Tanczy, potrafi stanac na paluszkach, zaczela tak troszke podskakiwac. Jesc chce tylko sama, lyzke trzyma w rece, a zwykle druga reka zagarnia do buzi
trzyma tez widelec i cos tam probuje nabijac i do buzi
karmienie zupa jest hardcorem, zupa wszedzie ogolnie
Ze slow mowi: "e"- co to, ulubione slowo to "nieee"!, mama, da (daj), da ja (daj mi), ba (bulka, chleb), baba, wydaje mi sie ze zaczela mowic cos na ksztalt tak - ta (ale brzmi to jak da), chyba z dwa razy powiedziala tata
, bach (jak cos upadnie, jak sie wywroci - bardziej brzmi to jak "ba"), na pieska i inne zwierzatka tak piszczy w specyficzny sposob, taki jakby zachwyt na wysokim tonie
i chyba tyle z mowy.
A ja dziewczyny chetnie czytam co potrafia inne dzieci w tym wieku i to nie chodzi o to dla mnie zeby sie dobijac czy dowartosciowywac, ale zeby miec reke na pulsie i w razie jakis duzych odstepstw czy "dziwnych" zachowan dziecka dopytac sie pediatry, umowic sie do logopedy itp. A sama z autopsji wiem jak to wazne, bo starsza cora miala duze opoznienie mowy (takie bardziej skomplikowane).
Ps. Ja tez uwazam ze moje dziecko na uczenie roznych rzeczy, np porzadku ma jeszcze czas i pozwslam jej sie beztrosko bawic i wszystko rozwalac (zabawki)
uczy sie ode mnie, nasladuje i sprzata pozniej jsk mamusia