Od kilku dni chodzi za mną pyszna tarta przepisu koleżanki z pracy

W końcu kupiłam wszystko i zrobiłam wspólnie z Jaśkiem, który dzielnie miażdżył ciasteczka, wyszło tak:
A teraz przepis szybki i łatwy -
Tarta z mascarpone i owocami sezonowymi
Spód:
- 1x opakowanie ciastek Digestive lub Holenderskich (z czekoladą lub bez) lub innych kruchych
- 50 g roztopionego i ostudzonego masła
- 50 - 100 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) roztopionej i ostudzonej
- ew. 1x łyżka kakao
Ciastka zmiażdzyć na proszek, połączyć z masłem i czekoladą, wymieszać, wyłożyć na formę do tarty i docisnąć.
Masa:
- 250 g mascarpone (np. Piątnica)
- 125 ml (pół szklanki) śmietany kremówki 36%
- 4 łyżki likieru z białej czekolady (niekoniecznie - ja nie dodaję)
- 100 g białej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i lekko ostudzonej
Serek mascarpone i śmeitana kremówka powinny być prosto z lodówki.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywko mikserem. Dodać serek mascarpone, wymieszać, dodać białą czekoladę i znowu wymieszać (ja wszystko miksuję, ale podobno może się zwarzyć, więc trzeba uważać i nie ubijać zbyt długo).
Gładką masę wyłożyć na spód, udekorować owocami, wiórkami czekoladowymi, pokruszonymi bezami wedle gustu i smaku
