reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki u lekarza - czyli relacje z wizyt, oraz zdjęcia USG :)

reklama
".... Nie wiem co ten lekaz tam robil, haftowal chyba;-)"
hahahhahahaha myszka-może masz jakiś artystyczny haft a nie wiesz? :szok:
bierz lusterko i sprawdź

hello
Dzień masakar, jutro wizyta u gina, a dzis badania krwi robiłam bo wczęsniej nie mialam jak a chcialam jak najblizej 24 tyg robić bo robilam juz krzywa cukrową,,,OKROPIENSTWO pól dnia na głodzie ( bo ja jeszcze pracuje i robiłam w trakcie) żeby sie wyrobic byłam w pracy na 6 :/ o 15 byłam nie przytomna ze zmęczenia mimo, że kolo 12 zjadlam w końc sniadanie nic mi nie pomogło, głow arozbolała na maxa, wyglądam jak narkomanka. Babka w pobieralni po znajomości tak mnie ukuła że mam siniak. Potem juz kula mnie koleżanka z pracy, ale zestresowala sie że ja już raz kłuta i tez mnie zsiniaczyła :/ chyba nie pozwole sobie jutro ciśnienia zmierzyć...chociaz specjalnie w lewa tylko raz pozwolilam się udziabać...
dobrze ze wyniki ok,
Poprostu jestem w szoku że bez żelaza hemoglobina utrzymuej sie w miejscu 11,5. Od wielu lat mialam z nią problemy, ha ha ha Kardiolog stwierdzila, że tak to jest jak si eo siebie dbam o_O buhahahaha a ja latam jak dzika praca dom praca dom, czsem nawet jesc mi sie nie chce ....Krzywa tez ok jak na mój gust. MAm nadzieję ze dr tez sie psodoba bo drugi raz tego G nie wypiję !
Życze powodzenia na wizytach :-) Ide pralkę rozładowac w ramach dbania o siebie ;-)
P.S Masz prawo: badania dla kobiet w ciąży - Forum KFD.pl

krzywa cugkrowa wg moich wiadomości miedzy 24-26 tygodniem. Odchodzi sie od obciązania 50 g. Częściej zlecają 75, bardziej miarodajne...gdys 3 punktowe. Badanie wygląda tak, że w Aptece kupuje sie 75 g glukozy z tym idzie sie na czczo do laboratorium, pobierają krwe. Potem wypija się tę glukoazę rozpuszczona w jak najmniejszej ilosci wody ok 200 -250 ml...krew pobieraja po 60 i 120 minutach od wypicia ) dobrze jest jak kłują w plaec u mnie niestety tylko pbraniażylne :/ TAK MNIE UCZONO i tak dzis mialam robione. ze strony o cukrzyc wklejam cytat:
"Ze strony o cukrzycy:

Wykonanie między 24-28 tygodniem ciąży u wszystkich kobiet testu przesiewowego po doustnym podaniu 50 g glukozy i oznaczeniu jej stężenia w 60. Min w surowicy krwi żylnej (GCT). Test przesiewowy może być wykonany bez względu na porę doby i czas, jaki upłynął od ostatniego posiłku.(nie musi być na czczo !)
Wynik testu po 1 godzinie od podania glukozy mniejszy od 140 mg% oznacza wartość prawidłową.
Jeżeli stężenie glukozy po 1 godzinie będzie równa lub większa od 140 mg%, ale mniejsze od 180 mg% należy wykonać test diagnostyczny z doustnym obciążeniem 75 g glukozy.

Warunki wykonania testu z doustnym obciążeniem 75 g glukozy zalecane przez WHO są następujące: test powinien być wykonywany na czczo; co najmniej przez 3 dni przed wykonywaniem testu badana kobieta powinna mieć nieograniczoną dietę zawierającą minimum 150 g węglowodanów na dobę przy normalnej aktywności fizycznej; 75 g glukozy należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5 min. Poziomy cukru oznacza się przed wypiciem - na czczo; po 1 i 2 godzinach.Cukrzycę rozpoznajemy jeżeli przynajmniej jedna wartość glikemii przekracza podane normy : 105 mg% na czczo, po obciążeniu 75g po jednej godzinie 180 mg% i po 2 godzinach - 140 mg %.
" Więcej: Cukrzyca - kompendium wiedzy o chorobie - cukrzyca objawy,cukrzyca dieta,cukrzyca ogłoszenia - forum, chat, najnowsze wiadomości - Start

Ostatnia edycja:
Bombek super że z dzidzią ok, a zadek do masownia!!!:biggrin2:
Catty, super że się opłaciło leżenie, oby tak dalej :-D życzę Ci dziewuszki, po cichutku:tak:
Kasia gratulacje, słodziutkie zdjęcie, piękna córcia, już widać ;-)
Myszka gratulacje, świetna wiadomość!!!
Felidae super że wyniki ok, już mi słodko na samą myśl, ja mam glukozę w poniedziałek i będę w 20 tc, hmmm?

Trzymam kciuki za wszystkie wizyty, badania no i hodowanie szyjek!!!:-D

Moj juz tam sprawdzal, zagladal i nic nie zobaczyl;-) a juz musi mnie golic bo sama albo nie widze albo mi reki brakuje...cholera przykrotkie mam lapki:-D

Beti mnie przyjaciolka kazala czekac na bole niedowytrzymania... rodzilam dwa razy i wciaz bol zeba znacznie gorszy, a na te jej bole wciaz czekam;-) wiadomo wszystko przed nami;-)

Nasz maluszek w 19tc3d wazyl 347g, a 18tc4d dlugosci mialo 20cm. 19.12 mamy wizyte i pomiary to dam znac ile przybralo;-)

Ostatnia edycja:
reklama
Do góry