reklama
Wczoraj pisałam przepis bratowej i pomyslałam że może któraś z was lubi sledziki ;-) więc podam wam fajny przepis na sałatkę tylko że tu jest pół szkl. winka więc może po porodzie sobie zrobicie ;-)
1/2 kg śledzi martiasów
2 cebulki
2 łyżki cukru
6 ogórków konserwowych
pieczarki marynowane
1/2 szkl. białego winka wytrawnego
1/2 szkl. oliwy
1 szkl. ketchupu
Śledzie pokroić w połówki, przekładać na przemian sosem
SoS:
cebule pokroić w kostkę i smażyć z 2 łyżkami cukru.Ogórki pokroić w kostkę i dodać do cebuli, pieczarki w plasterki pokroić i dodać do cebulki.Wlać do tego winko , ketchup i oliwę wszystko razem wymieszać
Smacznego
1/2 kg śledzi martiasów
2 cebulki
2 łyżki cukru
6 ogórków konserwowych
pieczarki marynowane
1/2 szkl. białego winka wytrawnego
1/2 szkl. oliwy
1 szkl. ketchupu
Śledzie pokroić w połówki, przekładać na przemian sosem
SoS:
cebule pokroić w kostkę i smażyć z 2 łyżkami cukru.Ogórki pokroić w kostkę i dodać do cebuli, pieczarki w plasterki pokroić i dodać do cebulki.Wlać do tego winko , ketchup i oliwę wszystko razem wymieszać
Smacznego
reklama
A dla tych którzy nie lubią śledzików coś na osłodę pycha warto zrobic polecam ;-)
Ciasto truskawkowo-śmietankowe
Upiec biszkopt( według swojego przepisu)
Masa :
1 szkl. wody i 1/2 szkl. cukru to wszystko ZAGOTOWAĆ
Zmiksować 1/2 kg truskawek ( ja trochę więcej daje ) dodać do gotującej wody.W 1 szkl. wody rozrobić 2 budynie śmietankowe dodać do truskawek.Gotując ciągle mieszajac .Na koniec dodać galaretkę truskawkową.Gorące wylewamy na biszkopt.I odkładamy żeby wystygł
Nastepnie gdy biszkopt i masa jest schłodzona należy ubic 0,75 l kremówki z 2* śmietan -fix i 1 łyżeczką cukru pudru.
Gdy sie upewnimy ze masa jest zimna wlewamy śmietanę na truskawki.Układamy herbatniki najlepsze są te BE-Be większe a na ciastka smarujemy śmietaną szczeciniecką z 2 łyżkami wymieszanymi z nią cukrem pudrem.
Placek należy włożyć do lodówki .Powiem tak placek powinien przez noc poleżeć w tej lodówce on wtedy tak super przejdzie choć ciężko jest z łasuchami ;-) zwłaszcza moim mężem ;-)
ale każdego dnia jest lepszy
.
Truskawki mogą być zamrożone bo wiadomo o tej porze roku nie ma świeżych ;-)))
Ciasto truskawkowo-śmietankowe
Upiec biszkopt( według swojego przepisu)
Masa :
1 szkl. wody i 1/2 szkl. cukru to wszystko ZAGOTOWAĆ
Zmiksować 1/2 kg truskawek ( ja trochę więcej daje ) dodać do gotującej wody.W 1 szkl. wody rozrobić 2 budynie śmietankowe dodać do truskawek.Gotując ciągle mieszajac .Na koniec dodać galaretkę truskawkową.Gorące wylewamy na biszkopt.I odkładamy żeby wystygł
Nastepnie gdy biszkopt i masa jest schłodzona należy ubic 0,75 l kremówki z 2* śmietan -fix i 1 łyżeczką cukru pudru.
Gdy sie upewnimy ze masa jest zimna wlewamy śmietanę na truskawki.Układamy herbatniki najlepsze są te BE-Be większe a na ciastka smarujemy śmietaną szczeciniecką z 2 łyżkami wymieszanymi z nią cukrem pudrem.
Placek należy włożyć do lodówki .Powiem tak placek powinien przez noc poleżeć w tej lodówce on wtedy tak super przejdzie choć ciężko jest z łasuchami ;-) zwłaszcza moim mężem ;-)
ale każdego dnia jest lepszy
.
Truskawki mogą być zamrożone bo wiadomo o tej porze roku nie ma świeżych ;-)))
Podobne tematy
- Odpowiedzi
- 135
- Wyświetleń
- 26 tys
Podziel się: