reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

  • Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniówki kulinarnie!!!

baby natchnęłaś mnie tym przepisem. może nie do końca zrobiłam tak, jak to opisałaś, ale wyszło boskie:-)

a co do faworków, to polecam smażenie na... smalcu;-)
 
reklama
W sumie to wiem, że smalec niby najlepszy do faworków, ale nie potrafię znieść tego smrodu:eek: Jak moja teściowa coś smaży na smalcu to Ja wychodze, bo mnie na wymioty zbiera :confused2:
 
podgrzewasz masło w rondelku i zbierasz ta piankę która sie oddziela a zostaje samo czyste masełko które się nie pali nawet w wyższej temperaturze
 
Ostatnia edycja:
Wczoraj pisałam przepis bratowej i pomyslałam że może któraś z was lubi sledziki ;-) więc podam wam fajny przepis na sałatkę tylko że tu jest pół szkl. winka więc może po porodzie sobie zrobicie ;-)

1/2 kg śledzi martiasów
2 cebulki
2 łyżki cukru
6 ogórków konserwowych
pieczarki marynowane
1/2 szkl. białego winka wytrawnego
1/2 szkl. oliwy
1 szkl. ketchupu


Śledzie pokroić w połówki, przekładać na przemian sosem

SoS:
cebule pokroić w kostkę i smażyć z 2 łyżkami cukru.Ogórki pokroić w kostkę i dodać do cebuli, pieczarki w plasterki pokroić i dodać do cebulki.Wlać do tego winko , ketchup i oliwę wszystko razem wymieszać
Smacznego
 
reklama
A dla tych którzy nie lubią śledzików coś na osłodę pycha warto zrobic polecam ;-)

Ciasto truskawkowo-śmietankowe

Upiec biszkopt( według swojego przepisu)

Masa :
1 szkl. wody i 1/2 szkl. cukru to wszystko ZAGOTOWAĆ


Zmiksować 1/2 kg truskawek ( ja trochę więcej daje ) dodać do gotującej wody.W 1 szkl. wody rozrobić 2 budynie śmietankowe dodać do truskawek.Gotując ciągle mieszajac .Na koniec dodać galaretkę truskawkową.Gorące wylewamy na biszkopt.I odkładamy żeby wystygł

Nastepnie gdy biszkopt i masa jest schłodzona należy ubic 0,75 l kremówki z 2* śmietan -fix i 1 łyżeczką cukru pudru.
Gdy sie upewnimy ze masa jest zimna wlewamy śmietanę na truskawki.Układamy herbatniki najlepsze są te BE-Be większe a na ciastka smarujemy śmietaną szczeciniecką z 2 łyżkami wymieszanymi z nią cukrem pudrem.
Placek należy włożyć do lodówki .Powiem tak placek powinien przez noc poleżeć w tej lodówce on wtedy tak super przejdzie choć ciężko jest z łasuchami ;-) zwłaszcza moim mężem ;-)
ale każdego dnia jest lepszy
.

Truskawki mogą być zamrożone bo wiadomo o tej porze roku nie ma świeżych ;-)))
 
Do góry