nie miałabym nic przeciwko
wcale bym sie nie zdziwila;-)
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
nie miałabym nic przeciwko
od stycznia już 22, czy coś źle doczytałam?
to u nas jeszcze jeszcze inaczej. Masz 26tyg macierzynskiego platnego, potem mozesz wziac jeszcze 16 juz bezplatnego. Z platnoscie jest tak, ze dostajesz 80% swojego wczesniejszego wynagrodzenia jakie dostawalas 2 lata wczesniej (czyli u mnie rok 2008), ale nie mniej niz €225.80 i nie wiecej niz €270 tygodniowo. Placi oczywiscie opieka spoleczna. Jesli pracodawca chce, to moze dodatkowo dolpacac Ci roznice miedzy tym, co dostajesz, a tym co wczesniej zarabialas. Tylko pyt, ktory by chcial placic, jak nie musi wiec u mnie tez lipa bedzie, no ale co zrobic, nie zostawie przeciez Mlodego w domu po tyg czy 2a wiec tak: teoretycznie jest chyba 52 tygodnie macierzynskiego, ale tylko 39 platne (czyli te 52 wychodzi cos jak wychowawczy w PL - mozesz isc a nie musisz bo nie placa).
Z tym, ze z tymi 39 tygodniami platnymi na macierzynskim tez nie jest tak wesolo, bo dostaje sie z gory ustalona kwote i jest to: 90% średniego wynagrodzenia (mojego) przez pierwsze 6 tygodni, w pozostałych tygodniach otrzymujemy 90% średniego wynagrodzenia krajowego, czyli np w moim przypadku przez 33 tygodnie dostane okolo 50 % wyplaty
Kurde głodek...jednak zjadlabym sobie tą pizze ...albo nie!! Jakiś makaron! Lasagne np ...chyba ide spaghetti robic ...tylko szkoda tych pierogów co zalegaja w lodówce ...ech...ach te ciążowe dylematy
20 tyg. obligatoryjnego + 2 tyg. fakultatywnego- wniosek o urlop fakultatywny ma być złożony na co najmniej 7 dni PRZED rozpoczęciem części fakultatywnej, ale możesz go złożyć duuużoooo wczreśniej, bo dla pracodawcy jest to już wniosek wiążący- odmówić nie może
ja tez dwie kawki spokojnie wypijam... cisnienie mi sie wyrownalo ostatnio mam ciagle tak 110 na 70, albo 120 na 80
a co do workow to nie ja o nie pytalam, ale fajne to nawet, kupowalas to? rzeczywiscie jest tak jak pisza? calkiem ciekawe
No czyli tez kicha u Ciebie...to u nas jeszcze jeszcze inaczej. Masz 26tyg macierzynskiego platnego, potem mozesz wziac jeszcze 16 juz bezplatnego. Z platnoscie jest tak, ze dostajesz 80% swojego wczesniejszego wynagrodzenia jakie dostawalas 2 lata wczesniej (czyli u mnie rok 2008), ale nie mniej niz €225.80 i nie wiecej niz €270 tygodniowo. Placi oczywiscie opieka spoleczna. Jesli pracodawca chce, to moze dodatkowo dolpacac Ci roznice miedzy tym, co dostajesz, a tym co wczesniej zarabialas. Tylko pyt, ktory by chcial placic, jak nie musi wiec u mnie tez lipa bedzie, no ale co zrobic, nie zostawie przeciez Mlodego w domu po tyg czy 2
Ja nawet jakbym chciała iść to nie mogę, bo mam tak opuchnięte nogi, że nie wchodzę w żadne buty. Dziś musiałam na chwile wyjść i co? Oczywiście się wyrżnęłam na oblodzonym chodniku.
Oj bidula
No, ale napisałam w kilka dni prawie 50 stron magisterki, które dziś oddałam profesorce. Mam nadzieję, że nie zaszkodziłam dziecku. Bo mi to się pogorszyło niewąsko .
Super, super. To juz praca skonczona, czy jeszcze cos dopisac trzeba???
hahahah dobre. Co 2 ciezarowy to nie jednaA tak apropos to powiem wam,że z dwa tygodnie temu siedziałyśmy ok 20tej z kumpelą -też w ciąży, też kwietniówka- no i nas tak na kebaba wzięło a że byłyśmy same to nie było kogo wysłać po niego. Zadzwoniłyśmy więc do ulubionej fast foodowni,ale jak gościu usłyszał,że gdzie ma dowieść-mieszkamy tyyyyylko 5 km od centrum i jakiś km od tablicy Koszalin- to powiedział,że może za 1,5 godziny przywiozą. Na szczęście po chwili nasi panowie przyjechali,ale taksówką bo na piwku byli, cóż tak ich wymęczyliśmy o tego kebaba,że mój zdesperowany mąż zadzwonił do owej kebabowni i powiedział,że niech mu wierzą albo nie to ma w domu dwie jęczące ciężarówki i jak w ciągu 30 minut mu 2 kebabów nie przywiozą to my ich żywcem pożremy a w najlepszym wypadku będą mieli przerąbane. Gościu się zlitował i po 30minutkach się objadałyśmy fast foodzikiem. Że my na to nie wpadłyśmy aby gościa na litość wziąć
Fantastycznie z badaniami na mononukleoze, a fatalnie z cholerna glukoza Jestes chyba ciazowa rekordzistka w piciu tego swinstwaprócz tego że gratuluję Katik macierzyńskiego i cieszę się że zaprasza nas na pizze:-)- to o której się na tym lotnisku umawiamy?
dzieki, dzieki...
a na pizze zapraszam serdecznie! Domowie cos tylko by dla wszystkich starczylo
Aaaa! no i najważniejszy news z ostatniej chwili- badania na obecność wirusa EBV (Mononukleoza) wyszły mi ujemne!!!!!:-):-):-) znaczy nie mam i nie miałąm tego badziewia w sobie! Ufff...udało się nie zarazić jednak
Za to po raz 5 muszę powtórzyć test obciążenia glukozą bo jak powiedziałąm o tym wczorajszym wyniku na diabetologii to juz chcą mnie na cukrzyce leczyć a ja już mam dość leczenia się "na wszelki wypadek" jak wyjdzie napewno źle to się będe leczyć, a nie jak jest bardzo duże prawdopodobieństwo opisanej przeze mnie wczoraj pomyłki probówek w labie
No i wychodzi na to, ze w tym roku z mezem bedziecie sie stale urlopowacA ja sobie wymyśliłam z mężem ja biore 18 tyg reszte bierze on i te dwa dodatkowe też , ja w tym czasie u siebie biore urlop wypoczynkowy ,mąż będzie miesiąc miał dodatkowego urlopu i sobie gdzieś pojedziemy
A że ja pracuje na 1/4 etatu tylko to możemy sobie tak spojnie zrobić . Tak wiec planują się udane wakacje bo on ma ten tydzień tacierzyńskiego co wszedł w tym roku w lipcu nad morze jedziemy a potem jeszcze weźmie miesiąc ojcowskiego;-) U niego w firmie sporo tatusiów tak robi
buahahahahhaha, wymieklamza 2 godz. zbiorka na lotnisku, lecimy do Katik na pizze chciałas to masz Babo jedna:-)
No problemo, psisko juz czeka na dodatkowa porcje czulosci
[ barszcz z torebki i instatnt, paszteciki i krokiety z garmazerki, tort mi juz cukiernik piecze:-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-):-)]
Taaak.... to jest bardzo dobre pytanie, bo widzisz od 4 lat potarzamy, ze to juz ostatni rok na tej wyspie ale moze teraz, jak Mlosy sie urodzi, to w koncu sie stad zwiniemy. Mam nadz, bo juz mnie tutaj cos trafiaNo czyli tez kicha u Ciebie...
Aga a do kiedy Wy w Irlandii zostajecie?
aaaaaa ... a ja myslalam, ze Wy to juz tak na walizkach tu jestescie faktycznie - bo w Pl wykanczacie swoje 4 katy ;-);-);-)Taaak.... to jest bardzo dobre pytanie, bo widzisz od 4 lat potarzamy, ze to juz ostatni rok na tej wyspie ale moze teraz, jak Mlosy sie urodzi, to w koncu sie stad zwiniemy. Mam nadz, bo juz mnie tutaj cos trafia
A Wy jakie macie plany?