reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniówki 2010!!!

Ja bez karty ciąży i grupy krwi się z domu nie ruszam:-)
i też dlatego ta moja karta jest wymiętolona jak nie wiem co , bo przekładam ją z torebki do torebki:zawstydzona/y:

kurde glodna jestem, a obiad jeszcze daleko w drodze. Dziś robię klopsiki w sosie śmietankowo pomidorowym - mam nadzieję że dziś nie zwymiotuje tak jak to było wczoraj. A później piekę ciasto. Miałam to zrobić na weekend , ale jakoś dziś mi się ssanie włączyło

ooooo daj klopsika:-):-):-):-):-):-)

reklama
Od 2010 roku ZUS nie wydaje książeczek. W zw. z tym nowozatrudnieni muszą od razu posługiwać sie aktulanym drukiem RMUA. Wydane już ksiażeczki ZUS są nadal ważne (nie pamiętam tylko jak długo, takie coś znalazłam i to mi sie bardzo spodobało: "Jeśli mamy książeczkę zdrowia, możemy używać jej tak długo, jak długo starczy nam miejsca na pieczątki - a więc nawet jeszcze przez kilka lat. Jest ona ważna przez 30 dni od momentu podbicia jej przez kadry naszego pracodawcy. Jeżeli nie chorujemy i nie planujemy pójścia do lekarza można oszczędzać rubryki na przyszłość i podbijać książeczkę tylko, gdy jest to konieczne."). Ale jak znam urzedników, to będa chcieli i książeczkę i druk RMUA.

Jak wyglądają te przepisy mozecie poczytać tutaj:
Nie będzie już książeczek zdrowia - 4 stycznia 2010

Ubawił mnie fragment o zaginanu fragmentu druku RMUA z informacją o zarobkach :-D Jak zwykle totalny absurd i biurokracja :tak: Z dziećmi będzie jeszcze śmieszniej...

Dagsila- pracodawca nie może odmówic podbicia książeczki, bo już wydane są nadal ważne.

no własnie juz sie i u siebie spotkałam i wczoraj połozna tym mowila, ze nie podbijaja a wydaja w zamian druk RMUA.

pewnie zalezy to tez od interpretacji przepisów...

Pytałam w ZUSie powiedzieli, że pracodawca ma podbić i kropka. No ale jak ja znam NFZ to oni mają swoje 'wewnętrzne' pomysły, a szpitale będą sie bać. Dla mnie ten kraj toczy pod tym względem choroba zwana WTÓRNY ANALFABETYZM połączona z DOBIJANIEM SZAREGO CZŁOWIEKA i ROBIENIEM MU POD GÓRĘ.

reklama
Do góry