reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Kwietniówki 2010!!!

W zdrowej ciąży liczy sie je od około 28 tygodnia ciąży (w zagrożonej- wcześniej), ale Ty Aniołku chyba masz jeszcze czas :-D

Tu znjadziecie info jak to robić i dlaczego to takie ważne:

http://www.ebrzuszek.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=516&Itemid=139

Akcja porodowa może zacząć się nagle, nawet w zdrowej ciąży. Ja dla własnego spokoju zawsze mam przy sobie kartę ciąży, grupe krwi, druk RMUA, książeczkę ZUS (jakby co), ostatnie wyniki badań, wyniki obu USG. I mam spokojna głowę. Torbe spakuje później... w marcu znaczy się.

Ostatnia edycja:
reklama
co do baldachimu to zgadzam sie w zupelnosci, ze to zbieracz kurzu, ale my mielismy przy pierwszym dziecku i teraz tez bedziemy mieli, powod jest taki, ze lozeczko stalo i bedzie stac w nadzym pokoju i baldachim choc troche chronil malenstwo przed prominiami z telewizora i latem przed sloncem (jesli spal w domu), baldachim mielismy ok. pol roku, potem zdemontowalismy.
co do ochraniacza - moim zdaniam jest niezbedny dla bezpieczenstwa dziecka

witajcie Kochane ja dziś po glukozce,
poszłam na czczo i myślałam, że tam padnę po wypiciu
ja nawet kawy nie słodzę, a co dopiero takie świństwo wypić na pusty żołądek
poza tym zrobiłam też toxo i morfologie więc pobrali mi hektolitry krwi,
zbadałam też mocz
wszystkie wyniki jutro
a tymczasem Hania zasnęła a ja oddaję się 3 części sagi Stiega Larssona, czyli "Zamek z piasku, który runął", akurat trafiłam na nudny fragment i nie mogę przebrnąć, ale jak książka ma 800 stron to nic dziwnego, że coś się tam nudnego trafi i tak jest super :-)

do dziewczyn, którym zaczal sie 7 miesiac:
liczycie ruchy dziecka?

ja tam nie liczę,
w pierwszej ciąży też nie liczyłam, mała się ruszała co jakiś czas i się nie martwiłam a jak nie czułam ruchów któregoś ranka po terminie to pojechałam do szpitala

A i jeszcze co zauważyłam, lubi się pępowiną bawić. Mnie pępek bardzo wystrzelił na zewnątrz a często jak leże na plecach to nagle chowa się do środka i robi mi się "dziura w brzuchu" i mała od tego się wierci i póxniej puszcza i jest jak wczesniej:-)
:baffled::baffled:
czy to ja nie doinformowana jestem czy jak? Przeciez nasz pepek nie ma z dzieckiem nic wspolnego....

Spodobała nam się pościel ale powiem wam, że ceny są naprawdę bardzo wysokie. Za 5-elementową pościel musiałabym zapłacic 270-340 zł. Więc porównaliśmy sobie ceny na allegro i zamówiliśmy pościel za 249 zł ale 12-częściową plus gratisy
MY-SWEET-BABY 14-cz.120x90 mat serca + 2 GRATISY (864570113) - Aukcje internetowe Allegro
Mam ta sama posciel, tylko kremowa, i bez baldachimow i dupsow - w sumie 6 elementow moja ma. Jest sliczniutka, serduszka sa pierwsza klasa.

Wrocilam od doktorka.
Cale szczescie oskrzela , a tym bardziej pluca czyste. Jakas infekcja. Lezec w domu, wygrzac, plus jakies delikatne leki zapisal mi.
No to teraz lozeczko i kasiazeczki ida w ruch :tak::tak::tak:

Pępek nie ma nic wspólnego, ale jak brzuch rośnie to go wypycha na zewnatrz! Mi tez wyskoczył na zewnatrz.
Dziewczyny o co chodzi z drukiem RMUA, nie mam pojęcia co to jest!
ja jeszcze nic ze soba nie nosze, no chyba ze do lekarza ide to mam ze soba karte, ale jestem dopiero w 25 tygodniu wiec mam jeszcze czas!

Ja bez karty ciąży i grupy krwi się z domu nie ruszam:-)
i też dlatego ta moja karta jest wymiętolona jak nie wiem co , bo przekładam ją z torebki do torebki:zawstydzona/y:

kurde glodna jestem, a obiad jeszcze daleko w drodze. Dziś robię klopsiki w sosie śmietankowo pomidorowym - mam nadzieję że dziś nie zwymiotuje tak jak to było wczoraj. A później piekę ciasto. Miałam to zrobić na weekend , ale jakoś dziś mi się ssanie włączyło

reklama
od stycznia nie istnieje cos takiego jak legitymacja ubezpiepczeniowa i pracodawcy jej nie "podbijaja" swoja pieczatka z nipem - czyli tak jak to bylo do tej pory. nalezy w dziale płac czy kadrowo-placowym w swoim zakaldzie pracy wziasc druk RMUA i na nim poswiadczone jest odprowadzenie skladek na ubezpieczenie zdrowotne. od placowki opieki zdrowotnej zalezy ile wazny jest ten druk. ja osobiscie polecam co miesiac teraz brac, co by problemow nie bylo.

( Płatnik składek jest zobowiązany do przekazania ubezpieczonemu wszystkich informacji, które były zawarte w imiennych raportach miesięcznych, składanych przez płatnika do ZUS. Informacje te powinny być przekazane na piśmie w celu ich weryfikacji. Raport (informacja) przekazany ubezpieczonemu zawiera miesiąc i rok, których raport dotyczy. Powinien łączyć więc w sobie zawartość wszystkich raportów przekazanych do ZUS za ubezpieczonego za dany okres rozliczeniowy.)

w pracy prowadzilam Platnika kadrowego, a RMUA to placowa kwestia, no ale cos niecos mi sie o uszy obilo;-)

Do góry