reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniówki 2010!!!

Wiem, ze kolejki z NFZ sa koszmarne. To, ze zapisy dopiero od przyszlego roku rzucilo mnie na kolana. Na szczescie sa inne przychodnie, gdzie czeka sie okolo 3 tyg. na wizyte. Ja znalazlam okuliste, u ktorego badanie jest darmowe i nie trzeba sie na nie zapisywac. Czekam tylko az bede miala kase na okulary, bo bez nich sie nie obejdzie.
Natomiast jak wiecie jezdze do chirurga do innego miasta. Przyjmuje on w przychodni prywatnej, ktora ma takze podpisany kontrakt z NFZ. No i bardzo sie zdziwilam, jak okazalo sie, ze kolejki do specjalisty w ramach NFZ nie sa dluzsze niz tydzien. Do wielu lekarzy w ogole kolejek nie ma. Jest tam wystarczajaca ilosc specjalistow. Do mojego doktorka zapisuje sie bez wyprzedzenia, a jest to najlepszy chirurg w tej przychodni i generalnie ma swietne opinie w innych miastach, w ktorych ma gabinety. Jedyne co zajmuje sporo czasu w tej przychodni, to badania histopatologiczne. Ja na moje wyniki musze czekac 3 tygodnie. Wczoraj doktorek powiedzial mi, ze od ich otrzymania do ponownego zabiegu powinno uplynac kolejne 3 tyg (ale jeszcze sie o to dopytam), aby NFZ pokryl jego koszty. Normalnie cena wyciecia i badania poza NFZ to szokujace 600PLN. Wiec ja nawet nie marudze iz tyle trzeba czekac.

reklama
zielona 3 tygodnie to krótko, ja wycinałam 3 znamiona w szpitalu Onkologicznym, było to w październiku 2010, a na wyniki czekałam do stycznia 2011, oczywiście musiałam na ten styczeń zapisać się do doktorka, który przedstawił mi ,że wsio w porządku. Jedynie z terminem na wycięcie miałam fuksa, bo kazali mi iść na jakiś oddział do pok. nr x i tam Pani miała swój kajecik, mówię jej z czym przyszłam a ona, "ale wie Pani ,że terminy są długie", ja mówię "no cóż, trudno, poczekam", a ona "ale najbliższy termin na styczeń", a ja " ok to proszę mnie zapisać", po czym spojrzałam na jej monitor od kompa i zobaczyłam małą dziewczynkę , wtedy w wieku Naszych bąbli, no i zagadałam.." o jaka ładna dziewczynka, pewnie wnuczka....itp, itd, ja też mam takiego małego ble ble", no i Pani tak jeszcze kartkowała ten kajecik po czym mówi "ooo tutaj mam wolny termin , bo ktoś zrezygnował, ale to już jutro:-)", no i w ten o to sposób z dnia na dzień miałam wycinane:-)

Zielona taka jest polska rzeczywistość. Więc jak chorować to od stycznia tak do połowy roku ;-), bo później już ciężko o terminy. Chodzę na NFZ do dentysty i już od listopada nie ma zapisów. Jak masz szczęście to może się jeszcze uda w październiku zaklepać wizytę.
Jeśli będzie robić okulary to polecam oprawki w tesco. W tym roku kupiłam okulary za 300zł (w tym 80zł antyrefleks), etui gratis, ircha też. I pracodawca zwrócił mi połowę jeszcze, więc okulary nie wyszły mnie drogo.

Więc jak chorować to od stycznia tak do połowy roku
Kochana, jak zachorujesz w styczniu, to mozesz sie na pierwsze polrocze nie zalapac. Trzeba myslec perspektywicznie i chorowac juz w grudniu ;-) Do tesco to musze dojechac albo do Czestochowy, albo do Piotrkowa, tak po zamowienie bryli jak i po odbior, a to razem z 80 zeta wyjdzie, wiec pacam na to :tak: Tu mi facet powiedzial, ze najtansza wersja to okolo 120 zeta, no i oczywiscie wraz z ubajerzaniem cena rosnie. Jako ze kasy nie mam, a naprawde kiepsko widze, wiec pewnie wybiore najtansza wersje, a pozniej (jak mi sie finansowo polepszy) wymienie.

Wronia, oj tak, czasem warto napomknac o dziecku. Mi tez juz kilka razy to pomoglo w akcjach z urzedniczkami-babciami.

Przyszły nasze drzwi wewnętrzne, zamawialiśmy 7 jednakowych, przyszło 5 grafitowych i 2 białe, do tego ościeżnic nie ma i może będą w piątek a termin mieli na 19.09.:wściekła/y:
Lampy do salonu też przyszły, jedna uszkodzona.
Hydraulicy mieli odpalać piec, ale się nie pojawili jeszcze od poniedziałku.
Budowlani zapieprzyli mi kuchnię, którą 2 dni temu pani pięknie wysprzątała.
Cholera mnie bierze już:-(

Dobrze, że zakupy w ikei udane i że schody ok, chociaż zakończone inaczej niż myślałam, ale może to i lepiej;-)

O chorowaniu się nie wypowiadam, bo mam farta i zdrowa jak ryba jestem (odpukać!), poza tym jak już od wielkiego dzwona muszę gdzieś iść to idę prywatnie i z polecenia.

Wracam do pakowania rzeczy w kartony. Któraś chętna do pomocy?:cool2:

Nade mną jako nad mamą zlitował się ostatnio koleś od drzwi zewnętrznych, poprzestawiał wszystko i już następnego dnia mi ekipę do montażu wysłał.

No i dzisiaj w ikei jak Mać włączył syrenę to w kasie dla uprzywilejowanych nikt się krzywo nie patrzył tylko nas wszyscy z uśmiechem przepuścili:)

Ooo i jeszcze fory u kierownika regionu mam, na spotkania dyrów nie muszę jeździć, prezentację mi wysyła i o wszystkim telefonicznie informuje:happy:

no elvi jakoś wytrzymasz już masz bliżej niż dalej do przeprowadzki.:-)

Zielona ja swego czasu zastanawiałam się na wyprostowaniem przegrody nosowej wiesz ile trzeba czekać na taki zabieg w szpitalu czerniakowskim w Wawie - 2 lata i na razie sobie odpuściłam może kiedyś nazbieram forsy i zrobię sobie prywatnie bo nie mam czasu biegać tak co chwilę do szpitalnego laryngologa

Wiecie co? Mysle, ze po prostu trzeba poszukac takich prywatnych placowek medycznych, ktore maja podpisane kontrakty z kasa chorych. Mozliwe, ze wiekszosc rzeczy da sie zrobic w ten sposob. Nie wiem jak to z wami jest, ale dla mnie slowo PRYWATNY w nazwie bylo takie zaporowe. Zawsze myslalam, ze nie da sie nic w takich placowkach zrobic bez placenia. No i pewnie moje myslenie nie zmieniloby sie gdyby nie kobieta mojego brata...

Dzis wzielam mloda na przejazdzke do pewnej ciotki, ktorej mala nie zna. W kazdym razie ciagle powtarzala cioci, cioci. Wiec ja wzielam. U ciotki 3 baby: ona, corka i synowa. 3 wdowy hehe. Mloda nie chciala od nich wychodzic, bo oczywiscie zaczely ja rozpieszczac. Wszystko fajnie, dopoki ciotka nie wyjechala z tekstem: idz z mama, bo przyjdzie pan i cie zabierze. Az sie we mnie zagotowalo. ciotke opieprzylam, ze straszyc dziecka nie wolno, ani klamac mu. Ja na powaznie nie chwytam, co ludziom w tych glowach sie roi...

Panstwowa sluzba zdrowia to temat rzeka. Ja mam w pracy abonament w prywatnej przychodni i bardzo sobie go chwale. Rejestracja przez internet, umawiam sie na pasujaca mi godzine, nie musze czekac nie wiadomo ile...

A co do ciotek i babc to czasami jak strzela jakims tekstem to rece opadaja. A juz straszenie dziadem to chyba przoduje w durnych tekstach. Ostatnio moja babcia w reakcji na wyglupy Natki wypalila ze mamusia jej jezyczek utnie... To dopiero makabryczne bylo.

reklama
Do góry