reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

Zielona, ja odpuscilam wszelkie niekapki, butelki, bidony... Pola nauczyla sie pic ze zwyklych kubkow, bo najfajniejsze bylo podpijanie z kubkow od nas.
Teraz stoi jej kubek, obok mojego. Jak chce sie napic, podchodzi np do stolika, zbliza reke do mojego kubka i patrzac na mnie mowi: si (czyli gorace, i nie wolno brac), po czym siega po swoj i wola: nie si, i pije :tak::-D:-D
Teraz z takiego kubka wypija 2-3 razy wiecej niz przedtem.

moja moj kubas tez interesuje, ale w nim caly dzien mocna kawa... pomecze ja jeszcze przez chwile i moze rzeczywiscie postawie kubek. Teraz wlasnie chwycila za niekapek. Popije troche, zmeczy sie i zostawi.

reklama
W Meksyku mieszkam od 4 lat. W tym czasie prezydenta widzialam w telewizorze kilka razy, a to z okazji oredzia noworocznego, rocznicy rewolucji lub przy okazji dnia niepodleglosci. Zblizaja sie wybory. Calderon co chwile pojawia sie w telewizji. Opowiada ile to "wspanialych" rzeczy mialo miejsce za jego kadencji. Chwali sie, ze za jego rzadow wybudowano pierwszy w Meksyku i jedyny w Ameryce Lacinskiej most zwodzony. Dostalam nawet maila od prezydenta, w ktorym pisze do mnie o tym, jak bardzo zmienil prace urzedu skarbowego i podatki (nie pisze, ze Meksyk "szczyci" sie jednymi z najwyzszych podatkow na swiecie), ze wprowadzil ulgi podatkowe dla tych, ktorych dzieci chodza do prywatnych szkol... Zapomnial dodac, ze czesne za takie szkoly kilkakrotnie przekracza srednia krajowa... Calderon zapomnial o smutnym fakcie, ze kiepskie szkolnictwo panstwowe z dnia na dzien staje sie jeszcze gorsze... Ze sa szkoly podstawowe, wktorych nie ma komu pracowac. Uczace sie tam dzieci maja po kilku nauczycieli rocznie, a co za tym idzie, sa w tyle za ich rowiesnikami. Znany jest mi przypadek szkoly, w ktorej dzieci bedace w III klasie, mialy juz 12 nauczycieli i wciaz licza przy pomocy patyczkow i jabluszek... Calderon zapomnial, ze ubezpiecznie medyczne skierowane dla najbiedniejszych mialo byc darmowe, a w rzeczywistoasci kazde specjalistyczne badanie kosztuje niemale pieniadze. Prezydent za to podkresla, ze szpitale podlegajace temu ubezpieczeniu sa swietnie wyposazone. Jest to prawda i z faktu tego skrupulatnie korzystaja bogaci... Glowa panstwa opowiada o tysiacach niedrogich domow wybudowanych z mysla o najbiedniejszych. Nie wspomina nawet slowem, ze domy te po 5 latach uzytkowania rozpadaja sie, a takie enklawy sprzyjaja tworzeniu sie gett i wzrostowi przestepczosci... Jak to wygodnie przemilczec pewnie fakty... Grunt to zorganizowac kolejna fieste. Ludzie sie pobawia, pija i zapomna o rzeczywistosci. W kolejnych wyborach moze zaglosuja na doskonalego prezydenta i wszyscy beda szczesliwi... Byle do kolejnego glosowania... A w miedzyczasie niech glupcy klepia biede, a cwaniacy wzbogacaja sie na ich ignorancji.

Gosienka, i jak ? trzymamy kciuki :-)

my dzisiaj mamy wizytę u alergologa zobaczymy co nam powie muszę wziąć zaświadczenie że Natalka ma uczulenie na mleko żeby pediatra mógł mi wystawiać recepty na Bebilon Pepti.

Mamusia, no co Ty...ja tam bebilon pepti od pediatry mam na zawołanie bez zaświadczeń alergologa...

dziewczyny- czy którejśc dzieć budzi się jeszcze w nocy na mleko? Matko bosko ja chyba zwariuje on się codziennie budzi między druga a trzecią i chce mleko- nie pomaga woda , herbatka, tulenie, smok nic- tylko mleko. Mam wrażenie że on nigdy nie przestanie się budzić na nocne jedzenie

moja H już nie je mleka w nocy, ale w sumie od niedawna...może A ma dalej taka potrzebę ? ja bym po prostu mu dalej podawała, wydaje mi się że sam zdecyduje jak już nie będzie potrzebował...takie moje zdanie...

Dzisiaj po przebudzeniu stwierdzilam, ze musimy z mezem dobrze przeanalizowac czy to wlasciwy czas na drugie malenstwo. Sama sie sobie dziwie, ze takie instynkty macierzynskie we mnie siedza :-)
W tych czasach trzeba byc realistą...

Salamandra czasem warto iść na żywioł, a nie planować, przeliczać i się zastanawiać...ja się 7 lat tak zastanawiałam a teraz trochę żałuję, że nie byłam odważna wcześniej....

Polka dala dzis czadu i jak obudzila sie przed 2 tak zegnala jeszcze tate ktory wychodzil o 6.30 do pracy!!!

OMG, to Polinka pojechała na maxa :-)

No i u nas też 'si' króluje :-)

H już śpi, marudka z Niej co niemiara, co chwilę się budzi i płacze, bo coś jej nie pasi...te czwórki ją wykańczają...a ja latam po schodach w te i z powrotem jak płacze, no ale akurat to to mi chyba tylko na dobre wyjdzie....

hejka
zostałam sama, B znowu w pracy
Igor wrócił z urodzin wykończony i poszedł spać, a Alicja też szybko zasnęła, więc oglądam i film i podczytuję
Zielona u nas przed wyborami też obiecują nagle "gruszki na wierzbie", słuchać się nie da.
Gosieńko i jak tam?
Salamandra ja życzę by było tak jak Ty tego chcesz. Zgadzam się z Zieloną nigdy nie ma idealnego momentu, czasem lepiej za długo nie myśleć. Ja się cieszę, że w obydwie ciąże zaszłam od pierwszego razu, bo jakbym miała za długo czasu na analizowanie to może do teraz bym dziecka nie miała. Jaki życie byłoby straszne
Ja też czekam na @, ale u mnie to nie ciąża, myślę, że wróciły moje problemy hormonalne i bez wizyty u lekarza się nie obędzie. Kurczę, a już było tak bezproblemowo.
Mąż "marnotrawny" wrócił;-)

kamisia - mojej Lence się czasami zdarzy ok.3-4.00 wypić trochę kaszki.. Średnio raz w tygodniu;-) Jak chce to się nie zastanawiam i jej daję.

e.salamandra - Ty za dużo nie myśl, bo ja wciąż liczę na to, że kolejny test pokaże dwie kreseczki;-)

Zielona - moja też z niekapka pije niby chętnie ale dużo mniej, najlepiej lubi z klasycznej butli ze smokiem, chociaż za kubek zwykły też chwyta, ale mało kiedy jej daję. Chyba zacznę..

monia - u nas też zęby czadu dawały i kilka nocek przepłakanych, na szczęście już chyba największa fala za nami i Lenka śpi lepiej, czego i Wam życzę;-)

Idę sobie kisiel w kubku zrobić, bo biegam na boso, w samej bieliźnie i zmarzłam. Trzeba kusić chłopa i paradować póki wyglądam jak człowiek:-D Teraz już nie musimy się ograniczać:-D

Mi udalo się przejść na kubki, bidony, słomki, szklanki itp dzięki lovi 360. Z tego się cieszę, bo w razie kryzysu Adam złapie wszystko. Jednak nadal pała miłością do butelki i zdarza się na spacerach, że zaczyna wyrzucac wszystko i się wyrywać,drzec bo chce butle.I mam ja zawsze przy sobie. No i mleko jeszcze mu podaje w butli.Wkurzam sie jak mi z niej ciumka nad uchem,ale wierzę, że niebawemo sie oduczy.

Kamisia ja mysle, ze Antos tak sie wybudza dlatego, ze w ciagu dnia malutko zjada i szybko głodny się robi. Ja podaję małemu kolację ok 18:00 i do snu ok 20:00 210 ml mleka. Na tym mi przespi do 6-7:00. Wczesniej wogole nie dawalam kolacji, a ewentualnie owoc i mleko jak zawsze, to Ci powiem, ze słabo sypiał. To jedna z ewentualności

Zielona taki ładny list odeślij szanownemu prezydentowi :-)

p.s. wygrzebałam test z kosza, zeby sprawdzic czy nic sie nie zmienilo :)
Maz jest obojętny na to czy bedzie drugie czy nie, więc moja wola

Ostatnia edycja:
Gosienko- &&&&&&&&&&&& i czekamy na wiesci. I zawsze lepiej isc i miec spokojna glowe!
Katik- no to zaszalala Polinka :-) moje dzieci maja nad mamunia litosc, bo spia od 19:30, zasypiaja w swoich lozkach, wstaja po 7:00, w weekend kolo 8:00, cala noc nawet nie kwecza, ze mama ma przyjsc, ale oni tak po prostu maja.

Lecze sie Rubitalem, jeny jaki mnie wczoraj dopadl atak kaszlu, chyba z godzine kaszlalam i myslalam, ze juz pluca wypluje, a to byl taki gardlowy kaszel i maz (dobry czlowiek) poczlapal po Rubital i pomoglo, on jakos tam nawilza sluzowki, czy cos w ten desen, Kubie tez pomaga. Tak pisze, jakby komus kiedys sie przytrafilo takie paskudztwo.

SZymek brał kiedyś ten syrop i też pomógł .

Zielona moja pije tylko z kubka szklanki w przedszkolu ma lovi butle dawno w koszu .
a prezydent no cóż inny świat tam u ciebie . totalny meksyk . Co do małżeństw to jest w tym sporo racji choć znam kilka takiech ludzie znających się od zawsze i szczęśliwych . Mimo dzieci i spedzenia połowy swojego życia razem .

Ale dziś moje dziecie wypiło kubek mleka oczywiście krowiego przez słomkę . jakiś postęp bo mleko zawsze było be .

salamandra nie ma dobrego momentu ale ja się cieszę że między moimi dziećmi jest mała różnica . najtrudniejsze już za mną :)

Hejka dziewczyny

Przepraszam że tak późno ale jak wróciłam od lekarza to wiadomo lekcje, kolacja, kompanko, czytanie bajek i nareszcie potworki zasnęły;-)

Wiadomości są bardzo bardzo dobre:-) Wszystko ok piersi czyściutkie:tak: żadnych zmian, blizna świetnie się goi:-) Lekarz dobrej myśli kolejny raz zaprosił mnie dopiero za pół roku. Ogromny ciężar z serca mi spadł:tak:

Jeśli chodzi o znamię Helenki to kazał nam jeszcze poczekać bo tak naprawdę do dwóch lat może ale nie musi to znamię zniknąć, jeśli nie zniknie to będziemy myśleć dalej, zawsze można usunąć.I powiedział że to znamię to nic nowotworowego i to nas bardzo uspokoiło bo wiadomo zawsze człowiek się martwi na zapas.

Bardzo wam wszystkim dziękuję za trzymanie kciuków i mam prośbę, kontrolujcie swoje piersi i jak tylko coś niepokojącego poczujecie to migiem do lekarza bo im wcześniej zmiana wykryta tym rokowania lepsze:tak:

Dobra poczytam co u was

reklama
Salamandra, a ja powiem Ci, ze moim zdaniem zawsze jest dobry moment na dzieci!
Rubital rzadzi, myslalam o Eurespalu, ale nie bede dzieciom podpijac, poza tym jest drozszy... boli juz mnie wszysko od tego kaszlu:(
Zielona Barteq jakos od 10 miecha pije tylko z normalnej szklanki lub z bidonu, niekapek w ogole nie przeszedl, od tego samego czasu pozegnalismy tez smoka, wiec jeszcze odpieluchowanie, ale to jagj bedzie gotowy, mysle ze w przyszlym roku.
Kamisia jesli Antonio potrzebuje, to widac ten typ tak ma, aczkolwiek mozesz spotkac opinie,ze to niezdrowe dla zebow i w zawadzie powinnas je mu myc po kazdym piciu mleka w nocy.
Aniam no mowilam, ze niektore dzieci MM niecierpia, moj sie tez oflagowal, ale teraz normalne ladnie pije i je zupki mleczne :))) a MM to byl wrog publiczny nr jeden.
Gosienka super wiesci. Z samokontrola piersi sie zgadzam, zaraz po @ kazda kwietniowka sie bada!!! A raz do roku cytologie robi! Bo nasze dzieci nas potrzebuja!

Ostatnia edycja:
Do góry