reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Kwietniówki 2010!!!

To się narobiło :-) Bardzo skryty szwagier

Zawsze pomożemy. Kupiłam prezenty dla chrześnicy 01.12 w sklepie internetowym z zabawkami. I co? Nadal czekam na zamówienie. Teraz to niech się gryzą. Nie odbiorę tego zamówienia, mam ich gdzieś. Dobrze, że dałam płatność przy odbiorze. A prezentu nadal nie mam. Jutro się coś kupi.

Gratulacje z okazji 1 ząbka. Fajny suwaczek.

Chce mi się, bo to pierwszy raz ;-) Będę robić tak: barszcz czerwony, łazanki z kapustą i grzybami, woda śledziowa (musi być, mąż uwielbia) + ziemniaczki do tego, sałatka wigilijna, jakieś śledzie, oczywiście karp, no i ciacho. Ale nie typowo świąteczne, tylko będę robić zappa (Wielkie Żarcie - Przepis - Zapp czyli tęcza na talerzu) Wydaję się łatwe i szybkie. Może jeszcze kupię makowiec. Mamie zleciłam krokiety i uszka. Siostra wegetarianka, więc z nią największy problem. Pewnie zje tylko łazanki. Jej strata. Powinnam to przenieść na wątek jedzeniowy. ;-)

A teraz palec do góry kto zrobił nalewki kawową i malibu z moich przepisów?
U mnie wiórki się już moczą, a kawowa zrobiona. Podobno pycha.

O qrka...dobrze ,że mi przypomniałaś:-), toc ja już moge pic...huuurraaaa, musze zrobic koniecznie.

Ja tez robie wigilie u Siebie:-) ale jeszcze nie wiem dokładnie co bede pichcic, musze cos wymyslec, w sobote usiade i sie z T zastanowimy. Karpia u Nas smaży tesc (bo w zasadzie oni tylko jedzą, u mnie karpia nigdy nie było), moja babcia robi najlepszy barszcz na świecie , więc to jej domena:tak:, tak samo jak pierogi z kapustą i grzybabmi. Mama napewno rybe po grecku zrobi i groch z kapustą. tesciowa karpia w galarecie i tesciu jeszcze robi ichni barszcz, oni na słodko robią..fuuuj :-). No a babcia T, zawsze robi zupe rybną , której ja nie lubie, ale oni uwielbiają. My napewno robimy nasze ulubione ciasto z nutellą i wiśniami, no i cos jeszcze trza wymyślic:-)

reklama
U nas też wigilia wspólna ale z tesciami bo razem mieszkamy to się nie będziemy wygłupiać ;-)
U nas tak 2 zupy: rybna i pieczarkowa, kiszona kapusta, kapusta z grochem, ryby: torchę sałatek śledziowych (może 2), pewnie troszeczkę karpia, ryba po grecku wg mojej teściowej, jak bedzie szczupak to szczupak wg mojego męża, może jakaś rybka wędzona najlepiej łosoś ;-), ziemniaczki, moczka 2 rodzaje (bo ja robię bardziej na slodko a teściowa na wywarze z warzyw i na kwaśno bardziej), makówki, konopiotka na słodko. Do tego na po kolacji jakieś ciacho ale troszeczkę. Pewnie i tak o czymś zapomniałam :p

Hej,
ja korzystam z obecności siostry i biorę się za obiad.
Poczytałam na szybko, nadrobię później.

Agnieszka - fajnie, że z Mareczkiem lepiej
Maonka - ale mi ochoty na te nalewki narobiłaś, a mi nie wolno:-( Cóż.. zrobię dla gości;-)

Aaaa właśnie Sospetosa i co odezwali się z tego zakładu ze Szczecina??

Ide nastawić ziemniaki niech sie gotują bo potem musze je odsączyć i ostawić do wystudzenia...

Woronka wrzuć koniecznie na kulinarnym przepis na to ciasto z nutellą i wiśniami :)
Agnieszka co to jest konopiotka i moczka ?? ciekawie brzmi

u nas na wigilię jest:
1. kompot z suszonych owoców
2. barszcz czerwony
3. paszteciki z kapustą i grzybami
5. kotlety grzybowe
6. kapusta z grzybami
7. karp w galarecie
8. ryba faszerowana
9. karp smażony z pieczarkami
10. sałatka jarzynowa
11. kutia
12. pączki z makiem

Woronka wrzuć koniecznie na kulinarnym przepis na to ciasto z nutellą i wiśniami :)
Agnieszka co to jest konopiotka i moczka ?? ciekawie brzmi

u nas na wigilię jest:
1. kompot z suszonych owoców oooo właśnie to ;-) kompot z suszonych owoców... jeśli to robi się z piernika, różnych owoców suszonych typu morela, figa, orzechy, migdały, itd to to jest własnie to. U mnie mówi się na to moczka :-)
2. barszcz czerwony
3. paszteciki z kapustą i grzybami
5. kotlety grzybowe
6. kapusta z grzybami
7. karp w galarecie
8. ryba faszerowana
9. karp smażony z pieczarkami
10. sałatka jarzynowa
11. kutia
12. pączki z makiem

Konopiotka to albo taka zupa - i wtedy jest raczej gorzka albo jak robia moi teściowie taki napój. Robi sie go z ziaren konopi, czekolady gorzkiej, troszeczki kakao i ... nie wiem co jeszcze bo nigdy jakoś nie widziałam jak to robi teściowa ale jest smaczne...

teraz jeszcze patrze na google co mi wyskoczy jak wpisze konopiotka i widze to też pod nazwa siemieniotka... http://www.kuron.com.pl/przepisy/art2134.html ... niestety nie wiem jak ten przepis ma się do konopiotki robionej przez moją ciocię ale z tym co robi moja teściowa ma wspólną nazwę... :eek: ... wiem że kupujemy konopie wrzucamy do malaksera i mielimy (można też utłuc w moździerzy) a potem co to nie wiem bo ja mam co innego do roboty i nigdy nie patrze ... ale musze sobie przepis zrobić ...

Tom namotała :p

Ostatnia edycja:
Konopiotka to albo taka zupa - i wtedy jest raczej gorzka albo jak robia moi teściowie taki napój. Robi sie go z ziaren konopi, czekolady gorzkiej, troszeczki kakao i ... nie wiem co jeszcze bo nigdy jakoś nie widziałam jak to robi teściowa ale jest smaczne...

teraz jeszcze patrze na google co mi wyskoczy jak wpisze konopiotka i widze to też pod nazwa siemieniotka... Maciej Kuroń, Jan Kuroń, Jakub Kuroń - Sprawdzone Przepisy / Przepisy

pierwsze słysze o takim wynalazku-ale widze że to tradycyjny śląski przysmak wigilijny
a ja głoopia myślałam że konopie się pali a nie się z nich zupe gotuje

Święta, świeta :-)
Aj... u nas bedzie stały zestaw
1. Barszcz )zakwas już nastawiony
2. Uszka- weekend zrobimy wraz z pierogami i do zamrazarki
3. Pierogi z kapustą i grzybkami
4. Śledzie w śmietanie
5. Ryba po grecku (mój papa nie odpuści)
6. Karp smażony
7. Kompot z suszu
8. Kutia
9. Chleb
10. Ćwikła
11. Chrzan
12. Makowiec (chociaż kto do tego dożyje, ja się pytam???)

Dobra... zdylam pracować, bo od jutra URRRRLOOOOOOOOOP! I wtedy, jak ja bedę miała duuużooo czasu, to wszystkie będą szykowały święta...

reklama
Do góry