reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

To się narobiło :-) Bardzo skryty szwagier

Zawsze pomożemy. Kupiłam prezenty dla chrześnicy 01.12 w sklepie internetowym z zabawkami. I co? Nadal czekam na zamówienie. Teraz to niech się gryzą. Nie odbiorę tego zamówienia, mam ich gdzieś. Dobrze, że dałam płatność przy odbiorze. A prezentu nadal nie mam. Jutro się coś kupi.

Gratulacje z okazji 1 ząbka. Fajny suwaczek.

Chce mi się, bo to pierwszy raz ;-) Będę robić tak: barszcz czerwony, łazanki z kapustą i grzybami, woda śledziowa (musi być, mąż uwielbia) + ziemniaczki do tego, sałatka wigilijna, jakieś śledzie, oczywiście karp, no i ciacho. Ale nie typowo świąteczne, tylko będę robić zappa (Wielkie Żarcie - Przepis - Zapp czyli tęcza na talerzu) Wydaję się łatwe i szybkie. Może jeszcze kupię makowiec. Mamie zleciłam krokiety i uszka. Siostra wegetarianka, więc z nią największy problem. Pewnie zje tylko łazanki. Jej strata. Powinnam to przenieść na wątek jedzeniowy. ;-)

A teraz palec do góry kto zrobił nalewki kawową i malibu z moich przepisów?
U mnie wiórki się już moczą, a kawowa zrobiona. Podobno pycha.

O qrka...dobrze ,że mi przypomniałaś:-), toc ja już moge pic...huuurraaaa, musze zrobic koniecznie.

Ja tez robie wigilie u Siebie:-) ale jeszcze nie wiem dokładnie co bede pichcic, musze cos wymyslec, w sobote usiade i sie z T zastanowimy. Karpia u Nas smaży tesc (bo w zasadzie oni tylko jedzą, u mnie karpia nigdy nie było), moja babcia robi najlepszy barszcz na świecie , więc to jej domena:tak:, tak samo jak pierogi z kapustą i grzybabmi. Mama napewno rybe po grecku zrobi i groch z kapustą. tesciowa karpia w galarecie i tesciu jeszcze robi ichni barszcz, oni na słodko robią..fuuuj :-). No a babcia T, zawsze robi zupe rybną , której ja nie lubie, ale oni uwielbiają. My napewno robimy nasze ulubione ciasto z nutellą i wiśniami, no i cos jeszcze trza wymyślic:-)

reklama
U nas też wigilia wspólna ale z tesciami bo razem mieszkamy to się nie będziemy wygłupiać ;-)
U nas tak 2 zupy: rybna i pieczarkowa, kiszona kapusta, kapusta z grochem, ryby: torchę sałatek śledziowych (może 2), pewnie troszeczkę karpia, ryba po grecku wg mojej teściowej, jak bedzie szczupak to szczupak wg mojego męża, może jakaś rybka wędzona najlepiej łosoś ;-), ziemniaczki, moczka 2 rodzaje (bo ja robię bardziej na slodko a teściowa na wywarze z warzyw i na kwaśno bardziej), makówki, konopiotka na słodko. Do tego na po kolacji jakieś ciacho ale troszeczkę. Pewnie i tak o czymś zapomniałam :p

Hej,
ja korzystam z obecności siostry i biorę się za obiad.
Poczytałam na szybko, nadrobię później.

Agnieszka - fajnie, że z Mareczkiem lepiej
Maonka - ale mi ochoty na te nalewki narobiłaś, a mi nie wolno:-( Cóż.. zrobię dla gości;-)

Aaaa właśnie Sospetosa i co odezwali się z tego zakładu ze Szczecina??

Ide nastawić ziemniaki niech sie gotują bo potem musze je odsączyć i ostawić do wystudzenia...

Woronka wrzuć koniecznie na kulinarnym przepis na to ciasto z nutellą i wiśniami :)
Agnieszka co to jest konopiotka i moczka ?? ciekawie brzmi

u nas na wigilię jest:
1. kompot z suszonych owoców
2. barszcz czerwony
3. paszteciki z kapustą i grzybami
5. kotlety grzybowe
6. kapusta z grzybami
7. karp w galarecie
8. ryba faszerowana
9. karp smażony z pieczarkami
10. sałatka jarzynowa
11. kutia
12. pączki z makiem

Woronka wrzuć koniecznie na kulinarnym przepis na to ciasto z nutellą i wiśniami :)
Agnieszka co to jest konopiotka i moczka ?? ciekawie brzmi

u nas na wigilię jest:
1. kompot z suszonych owoców oooo właśnie to ;-) kompot z suszonych owoców... jeśli to robi się z piernika, różnych owoców suszonych typu morela, figa, orzechy, migdały, itd to to jest własnie to. U mnie mówi się na to moczka :-)
2. barszcz czerwony
3. paszteciki z kapustą i grzybami
5. kotlety grzybowe
6. kapusta z grzybami
7. karp w galarecie
8. ryba faszerowana
9. karp smażony z pieczarkami
10. sałatka jarzynowa
11. kutia
12. pączki z makiem

Konopiotka to albo taka zupa - i wtedy jest raczej gorzka albo jak robia moi teściowie taki napój. Robi sie go z ziaren konopi, czekolady gorzkiej, troszeczki kakao i ... nie wiem co jeszcze bo nigdy jakoś nie widziałam jak to robi teściowa ale jest smaczne...

teraz jeszcze patrze na google co mi wyskoczy jak wpisze konopiotka i widze to też pod nazwa siemieniotka... http://www.kuron.com.pl/przepisy/art2134.html ... niestety nie wiem jak ten przepis ma się do konopiotki robionej przez moją ciocię ale z tym co robi moja teściowa ma wspólną nazwę... :eek: ... wiem że kupujemy konopie wrzucamy do malaksera i mielimy (można też utłuc w moździerzy) a potem co to nie wiem bo ja mam co innego do roboty i nigdy nie patrze ... ale musze sobie przepis zrobić ...

Tom namotała :p

Ostatnia edycja:
Konopiotka to albo taka zupa - i wtedy jest raczej gorzka albo jak robia moi teściowie taki napój. Robi sie go z ziaren konopi, czekolady gorzkiej, troszeczki kakao i ... nie wiem co jeszcze bo nigdy jakoś nie widziałam jak to robi teściowa ale jest smaczne...

teraz jeszcze patrze na google co mi wyskoczy jak wpisze konopiotka i widze to też pod nazwa siemieniotka... Maciej Kuroń, Jan Kuroń, Jakub Kuroń - Sprawdzone Przepisy / Przepisy

pierwsze słysze o takim wynalazku-ale widze że to tradycyjny śląski przysmak wigilijny
a ja głoopia myślałam że konopie się pali a nie się z nich zupe gotuje

Święta, świeta :-)
Aj... u nas bedzie stały zestaw
1. Barszcz )zakwas już nastawiony
2. Uszka- weekend zrobimy wraz z pierogami i do zamrazarki
3. Pierogi z kapustą i grzybkami
4. Śledzie w śmietanie
5. Ryba po grecku (mój papa nie odpuści)
6. Karp smażony
7. Kompot z suszu
8. Kutia
9. Chleb
10. Ćwikła
11. Chrzan
12. Makowiec (chociaż kto do tego dożyje, ja się pytam???)

Dobra... zdylam pracować, bo od jutra URRRRLOOOOOOOOOP! I wtedy, jak ja bedę miała duuużooo czasu, to wszystkie będą szykowały święta...

reklama
Do góry