reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Kwietniówki 2010!!!

Witam kwietnióweczki:)troszkę mnie nie było ale postaram się nadrobić,u mnie już troszkę lepiej,dalej na tabletkach... :-(szczęście że te plamienia się skończyły ale martwię się dalej i nie mogę się doczekać wizyty,a tak to jakoś leci większość czasu leżę na pryku :-)i kilogramów przybywa,czy was też już tak wypchało ja wyglądam jakbym była w 5 miesiącu masakra a gdzie reszta :szok:Gorąco pozdrawiam i życzę miłego dzionka.

reklama
Witajcie kochane ja dzisiaj z nie najlepszym humorem :-:)-( brzuszek mnie boli ale to chyba dlatego że w nocy śpie na brzuchu jak się przebudzę to wtedy się obrócę. Nada jest mi nie dobrze.ja coli trochę wczoraj wypiłam ale przeszło mi na pare godzinek i później znowu najgorsze jest to że już schudłam 4kg jeśli zejdzie jeszcze z 2kg to znowu odwiedzę szpital tylko teraz na kroplówki bo mam nie za dobre wyniki. Buziaczki kochane

Dziewczyny nie pijcie i nie palcie, bo już wiecie, że jesteście w ciąży. Ale też nie zadręczajcie sie jeśli jeszcze nie wiedziałyście a pozwalałyście sobie na używki! Niepotrzebny stres trzeba eliminować. To się naprawde zdarza częściej niż nam się wydaje! Na tej samej zasadzie powinna zadręczać się swoim wiekiem i tym, że dziecko może być obciążone genetycznie (bo z wiekiem ryzyko rośnie), ale postanowiłam wierzyć, że maluch będzie zdrów jak rybka :-) Uszy do góry!

(...) a tak to jakoś leci większość czasu leżę na pryku :-)i kilogramów przybywa,czy was też już tak wypchało ja wyglądam jakbym była w 5 miesiącu masakra a gdzie reszta :szok: (....)

U mnie waga stoi, ale wieczorem brzuchol mam konkretny :-) Za to nogi mi schudły, ale to może dlatego, że codziennie kilka razy dygam na 4 pietro, bo windy nie dali :wściekła/y:! No, ale kondycję zachowam do końca, w pierwszej ciąży tez tak było- mąż mnie gonił z zadyszką po schodach, jak juz urodziłam :-)

Mi przybyło pierwsze pół kg:tak:
Mam wagę z pomiarem wody i tłuszczu, ważę się codziennie.
Zawsze rano było 57,5kg a dzisiaj jest 58:-)
Brzuszek pojawia się wieczorami, w dzień nadal płaski;-)

kurcze dziewczyny taks ie teraz przejęłam, jak nie wiedziałam ze jestem w pierwszym miesiącu to mąż miał urlop i byliśmy u teściów i codziennie wieczorkiem jakies winko itp, potem to wesele wieczor panienski, kurcze taks ie boje w sumie do zdarzalo mis ie upic pare razy do momentu kiedy nie dostalam miesiaczki czyli pierwsze 4 tygodnie, bede sie codziennie modlic zeby bylo ok, bo podobno szkod mozna narobic od samego poczatku,
najgorsze jest to ze szukam w necie informacji jak mozna wykryc FAS, czy wykrywa to USG lub jakeis badanei krwi,a le kompletnie NIC nei moge znalezc, gdybyscie cos na ten temat wiedzialy to dajcie znac prosze....
moze dzisiejsze usg chociaz wstepnei mnie uspokoi

znalazłam coś co mnie jeszcze bardziej zdołowało:
"Kiedy diagnozuje się FAS?
- Niestety nadal FAS diagnozuje się dopiero, gdy dziecko ma kilka, kilkanaście miesięcy, a nawet kilka, kilkanaście lat. Wyjątkiem jest klinika profesora Niemca w Warszawie, która prowadzi tę diagnozę już na etapie ciąży."

Ja też na początku ciąży zanim wiedziałam o tym fakcie zdarzyło się, że wypiłam kilka piwek... no ale nie martwie się. to było za wcześnie, aby alkohol przeniknął do bąbelka :-)
tak jak pisałyście, nie ma jeszcze łożyska przez które wszystkie złe jak i dobre substancje się przedostają w największym stopniu.

Głowa do góry. najważniejsze, aby odstawić używki jak się dowiedziałyście o ciąży. Moja mama jak była w ciąży ze mną niestety paliła. paliła całą ciąże pomimo, że była zagrożona, ale była w za dużym nałogu aby rzucić od razu, a później nerwy sprawiły, że nie umiała odstawić. efekt był taki że urodziłam się z małą wagą jedynie 2800 i podejrzewano u mnie problem z aortą. pomimo tego, że zawsze lubiłam sport niestety nie mogłam uprawiać go za długo gdyż od małego szybko się męczyłam. Czy ma to związek? nie wiem... sama paliłam w późniejszych latach, ale jak tylko pomyślałam, że przecież za kilka lat będę chciała mieć dziecko to rzuciłam, aby mój organizm się oczyścił. w listopadzie minie 5 lat jak nie palę, nie popełnię błędu mojej mamy.

właśnie a od kiedy jest to łożysko?
ja te wszystkie imprezy miałam tak, że ostatnia wypadła tuz przed spodziewanym okresem, który nie przyszedł, a więc według om do 4 tyg, ale przecież zapłodnienie jest dopiero gdzies w polowie cyklu wiec to byl gdzies 2 tydzien ciazy od zaplodnienia, moze to tez bylo za wczesnie? samsa nei wiem

właśnie a od kiedy jest to łożysko?
z kalendarza ciąży z babyboom:
"W wieku dwóch tygodni od zapłodnienia Twoje dziecko zyskuje oficjalne miano zarodka. Zaczyna tworzyć się łożysko, dzięki któremu dziecko będzie się odżywiać. 21 dnia po poczęciu rozpocznie pracę malutkie serduszko, które będzie rytmicznie pompować krew"

reklama
z kalendarza ciąży z babyboom:
"W wieku dwóch tygodni od zapłodnienia Twoje dziecko zyskuje oficjalne miano zarodka. Zaczyna tworzyć się łożysko, dzięki któremu dziecko będzie się odżywiać. 21 dnia po poczęciu rozpocznie pracę malutkie serduszko, które będzie rytmicznie pompować krew"

czyli jak nie piłam od momentu kiedy powinnam mieć okres to dopiero zaczęło się tworzyć łożysko. czyli dziecko nie miało styczności z alkoholem.
Z resztą tak jak było napisane, na początku ciąży alkohol wpływa na wygląd i połączenia nerwowe, czyli to wszystko było jeszcze przed maleństwem.

Dlatego pamiętajcie nie picie nawet troszeczkę. ten artykuł naprawdę wzbogaca o ważną wiedzę.

Do góry